Kdy může být rodičovská dovolená dlouhá čtyři roky a kdy pouze tři

25.06.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek je pro děti narozené od 1. ledna 2024 ve výši 350 000 Kč. Kdo ale může být na rodičovské dovolené 3 roky, a kdo dokonce 4 roky?

Od 1. ledna 2024 je zvýšen rodičovský příspěvek na 350 000 Kč (525 000 Kč pro rodiče vícerčat), do té doby byla jeho výše 300 000 Kč (450 000 Kč pro rodiče vícerčat). Nicméně to není jediná změna platná pro rodiče dětí narozených tento rok.

Rodičovská dovolená do 4 let věku dítěte pro rodiče dětí narozených do 1. ledna 2024

Rodičovský příspěvek ve výši 300 000 Kč je určen pro děti narozené minulý rok či dříve.

Takoví mohou být na rodičovské dovolené až do 4 let věku dítěte, což je pro mnohé výhoda. Zaměstnavatel má ovšem povinnost jim držet stejnou pracovní pozici pouze do 3 let věku dítěte.

Pro rodiče dětí narozených tento rok se rodičovská dovolená zkracuje na 3 roky

Rodiče dětí narozených od 1. ledna 2024 mají sice nárok na rodičovský příspěvek o 50 000 Kč vyšší, ale doba pobírání rodičovského příspěvku je zkrácena ze 4 let na 3 roky.

Řada rodičů tuto změnu kritizovala z důvodu nedostatku míst pro předškolní vzdělávání i nedostatečné legislativy ohledně alternativních možností.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se snaží rozšířit místo pro předškolní vzdělávání, což komentuje ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) následovně: „Většina rodičů se po rodičovské dovolené chce vrátit do práce ve věku tří let svého dítěte, ale zároveň uvádí, že pokud by byla dostupnější předškolní péče, do práce by se formou zkrácených úvazků nebo jiné flexibilní formy vraceli i o rok dříve. Nedostatek předškolních zařízení tak brzdí a znesnadňuje návrat matek či otců malých dětí do práce. Dřívější návrat rodičů do práce má pozitivní vliv na ekonomiku, je také důležitý z hlediska udržení si odbornosti.“

Nyní se podívejme na příklady, kteří rodiče mohou pobírat rodičovský příspěvek 3 roky, a kteří dokonce 4 roky.

Příklad – dítě narozené 31. prosince 2023

Paní Janě se narodila dcera 31. prosince 2023, paní Jana pobírá peněžitou pomoc v mateřství (PPM) ve výši 18 000 Kč. Paní Jana si požádá o rodičovský příspěvek v únoru 2023, celková výše rodičovského příspěvku je 300 000 Kč, maximální výše rodičovského příspěvku, kterou může paní Jana měsíčně čerpat, je 18 000 Kč (ve výši PPM), paní Jana může být na rodičovské dovolené do 4 let věku dcery, tedy až do 31. prosince 2027, ale rodičovský příspěvek bude mít při výši 18 000 Kč vyčerpán za 17 měsíců, tedy v prosinci 2025.

Příklad – dítě narozené 1. ledna 2024

Paní Ivaně se narodil syn 1. ledna 2024. Paní Ivaně ani otci dítěte nevznikl nárok na pobírání peněžité pomoci v mateřství.

Paní Ivana si tedy zažádá o pobírání rodičovského příspěvku od 1. ledna 2024, celková výše rodičovského příspěvku činí 350 000 Kč, maximální výše rodičovského příspěvku, kterou může paní Ivana měsíčně čerpat, je 13 000 Kč.

Paní Ivana může být na rodičovské dovolené do 3 let věku syna, tedy do 1. ledna 2027.

Jestliže by paní Ivana čerpala rodičovský příspěvek ve výši 13 000 Kč po celou dobu, celkovou výši rodičovského příspěvku by vyčerpala za 27 měsíců, tedy v dubnu 2026.

Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku

 

Maximální výše čerpání rodičovského příspěvku se lehce zvýšila, ale jen pro někoho

Pro rok 2024 činí maximální výše rodičovského příspěvku 53 910 Kč měsíčně, u vícerčat 1,5násobek této částky – tedy 80 865 Kč.

Nicméně na tuto výši dosáhnou pouze rodiče s vysokým vyměřovacím základem, protože rodičovský příspěvek nesmí být vyšší než 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu.

Jestliže je vyměřovací základ velmi nízký nebo nejde stanovit, činí maximální výše rodičovského příspěvku 13 000 Kč za měsíc, což při současné výši rodičovského příspěvku vyčerpáte nejdříve za 27 měsíců.

Možnost dočerpání rodičovského příspěvku zůstává zachována

Jestliže jste nestihli vyčerpat rodičovský příspěvek a čekáte další přírůstek do rodiny, můžete si požádat o dočerpání rodičovského příspěvku prostřednictvím jednorázové výplaty.

Podmínkou jednorázové výplaty rodičovského příspěvku je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ, nebo že je některý z rodičů k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou.

Jestli projde novela zákoníku práce, zaměstnavatelé už nebudou muset držet lidem na rodičovské dovolené 3 roky, ale pouze 2

Nyní je na vládě novela zákoníku práce, která má rodiče přimět k dřívějšímu návratu do práce. Dosud totiž musí zaměstnavatel svým zaměstnancům na rodičovské držet do 3 let věku dítěte stejnou pracovní pozici, nebo jim nabídnout takovou, která odpovídá pracovní náplni v pracovní smlouvě. Podle návrhu zákona z dílny MPSV se garance místa sníží na 2 roky věku dítěte.

Novela rovněž napravuje zákaz zaměstnávat svého zaměstnance na rodičovské dovolené na stejný typ práce, kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě. V praxi se tento nesmyslný zákaz obcházel zaměstnáváním na dohodu o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ), ve kterých byla uvedena jiná náplň práce. Novela MPSV umožňuje lidem na rodičovské pracovat na stejný druh práce v pracovní smlouvě i v dohodě. Podmínkou zůstává zaopatření péče o dítě.

Žádáme o rodičovský příspěvek online

Zdroj: YouTube.com / Ministerstvo práce a sociálních věcí

Rodičovský příspěvek a dítě

Zdroj: Depositphotos

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY