Do čeho investovat peníze 2024? 5 možností investování

26.06.2024 | , presale.99bitcoins
Komerční sdělení


Téma investování se v České republice pomalu dostává mezi myšlenky, které přicházejí na mysl jak členům mladší generace, kteří si přejí zajistit svou budoucnost nebo důchod, tak i té starší, která naopak vyhledává bezpečnou cestu pro úschovu svého jmění. Tak či tak se jedná o způsob, jak se mohou lidé pojistit vůči inflaci, která by jim jinak peníze z jejich spořících účtů pomalu znehodnocovala.

Zdroj: Towfiqu barbhuiya

V tomto článku si proto blíže popíšeme pět možností investic, kterými se můžete zabývat a které skvěle poslouží pro zhodnocení vašeho kapitálu. V poslední části poté rozebereme dva příklady.

5 možností, kam investovat peníze v roce 2024

Ještě před samotným výpisem a vysvětlením každé možnosti investování je dobré zhodnotit, jaký typ investora jste nebo na jaké druhy aktiv se budete chtíti zaměřit. S tím se pojí zejména tři vlastnosti (nebo očekávání), která můžete mít a která spolu korelují (často označováno jako investiční trojúhelník):

  • Výnos - jak vysoký výnos u své investice očekáváte
  • Riziko - jaké jste ochotni podstoupit riziko
  • Likvidita - jak rychle byste peníze v případě potřeby mohli z investice vybrat

Začneme s výnosem, který je pravděpodobně tím prvním parametrem, který investoři obecně sledují a podle kterého se rozhodují. Obecně platí, že čím vyšší výnos očekáváme, tím vyšší riziko podstupujeme. Pokud má nějaké aktivum roční zhodnocení v rozmezí 2-5 %, můžeme jej pohodlně označit jako konzervativní nebo relativně bezpečnou investici. Pokud však očekáváme zhodnocení ve výši desítek až dokonce stovek procent, pak se bude jednat o investici značně rizikovou.

Společně s výnosem se tedy pojí i riziko. Je dobré říci, že riziko u žádné investice nelze zcela eliminovat - a pokud vám někdo tvrdí, že se jedná o plně bezrizikovou investici, pravděpodobně se jedná o podvod nebo má taková osoba poněkud zkreslená očekávání. Každá investice s sebou ze své podstaty přináší určitá rizika, tudíž je třeba s nimi počítat a správně je začlenit do své strategie. 

Na posledním místě se nachází likvidita. Ta představuje jakousi vlastnost investice, která říká, jak rychle můžeme z této investice vytáhnout své peníze zpět. Například u nemovitosti je likvidita poměrně nízká, jelikož lze obecně čekat několik měsíců až let na její prodej. Naopak u akcií nebo kryptoměn se můžete setkat s velmi vysokou likviditou, protože tato aktiva lze prodat skrze brokerskou společnost a její platformu v rámci několika málo sekund.

Pojďme si nyní tedy představit jednotlivé typy investic, se kterými se můžete v investičním světě běžně setkat.

1. Nemovitosti

Nemovitosti jsou obecně řazeny mezi bezpečné investice. Investoři, kteří do nich vkládají své peníze, mají v rukách fyzické aktivum, na které si mohou osobně „sáhnout”. Klíčový je v tomto případě výběr lokality, stav objektu, nákupní cena a investiční horizont.


Vývoj cen bytu v Praze, Zdroj: ReMax

Investovat do nemovitostí lze i skrze akciové „REIT”, tedy fondy, které se o transakce a správu spojenou s fyzickými nemovitostmi starají za vás. Stačí pouze nakoupit jejich akcie, čímž získáte nárok (ve formě dividendy) na podíl z nájemného. 

2. Akcie

Další velmi populární volbou jsou klasické akcie. Nakupovat je lze prostřednictvím tzv. brokerských společností, které vám umožní získat přístup na přední světové burzy.

Akcie pak můžete nakupovat jednotlivě, nebo skrze ETF fondy, tedy opět akcie společností, které drží ve svém portfoliu celé skupiny akcií. Díky tomu tak můžete pomocí jednoho nákupu získat expozici vůči mnohem většímu počtu jednotlivých společností.

3. ETF

O ETF fondech jsme se zmínili výše, nicméně je dobré si je blíže rozebrat. ETFka, jak se často označují, mohou zahrnovat skupiny růstových akcií, nemovitostních společností nebo třeba pouze výběr společností z určitého regionu, který sledují.


Objem prostředků v USA spravovaných v ETF, Zdroj: Statista

ETF můžete stejně jako akcie nakupovat skrze brokerské společnosti na akciových burzách. Je však třeba si vybrat brokera, který ETF zahrnuje do svého portfolia, jelikož ne všechny platformy to tak mají. Následně si už poté stačí vytvořit svůj investiční účet, provést první vklad a následně vybrat ETF, do kterého si přejete investovat. Vše je provedeno jedním kliknutím a uživatelé se pak již nemusejí o nic dalšího starat.

4. Alternativní investice

Alternativní investice se řadí do velmi zajímavé a atraktivní skupiny aktiv, která zahrnuje například alkoholové výrobky, umění, starožitnosti nebo automobilová vozidla. Investovat do těchto aktiv vyžaduje určitou dávku znalostí, abyste dokázali správně předpovědět, že zrovna tento kousek bude postupem času zvyšovat svou hodnotu.

Jednou z typických vlastností této investice je dlouhodobý horizont, na který jsou často investoři při výběru zaměřeni. Obecně řečeno, alternativní investice mohou za deset nebo více let nabízet zhodnocení ve výši desítek až tisíců procent - klíčové však je, o jaký druh aktiva se jedná. Menší nevýhodou pak mohou být náklady na uložení nebo zajištění bezpečného prostoru.

5. Kryptoměny

Na posledním místě, ale neméně zajímavé, se nacházejí kryptoměny. Tyto moderní virtuální měny si získaly pozornost investorů zejména díky nevídaným zhodnocením a inovativním technologiím, které se každým rokem posouvají o mílový krok kupředu.

Široká veřejnost zná především bitcoin či ethereum, nicméně existují i další projekty, které disponují zajímavými platformami nebo produkty. V době před svým spuštěním nabízejí své tokeny nebo mince v tzv. předprodeji, ve kterém je lze nakoupit za velmi nízké ceny. Pojďme si nyní dvě takové kryptoměny popsat.

99Bitcoins - inovativní platforma s mechanikou learn-to-earn

Prvním projektem je 99Bitcoins, jehož tvůrci vytvářejí platformu, která má pomoci se vzděláváním každému, kdo se zajímá o kryptoměny nebo jejich obchodování. V rámci 99Bitcoins budou mít uživatelé možnost procházet a dokončovat kurzy, které je následně odmění samotnými tokeny $99BTC.

Mezi dostupná témata se řadí například:

  • Základy blockchainu
  • Bezpečnost při používání osobní peněženky
  • Obchodování na DEX (decentralizovaných burzách) a CEX (centralizovaných burzách)
  • Odměny za vytěžení bloku a staking
  • Pokročilé obchodování

Každý zájemce či student bude mít možnost vybrat si přesně takový okruh témat, který jej bude nejvíce zajímat nebo který mu bude nejbližší.


Tokenomika 99Bitcoins, zdroj: 99Bitcoins

99Bitcoins se aktuálně nachází v prvních fázích svého vývoje, kdy své tokeny $99BTC poprvé nabízí veřejně prvním zájemcům. Co se týče dalších fází, v plánech se pro druhé čtvrtletí roku 2024 nachází například spuštění stakingu, začátek budování platformy nebo spuštění samotného předprodeje. Pro zbytek roku je poté plánováno zalistování tokenů na první decentralizované a centralizované burzy, spuštění mechaniky learn-to-earn nebo služby, která bude poskytovat obchodní signály.

Jak již bylo řečeno, aktuální fáze zahrnuje právě onen předprodej, který umožní zájemcům nakoupit tokeny za nižší cenu, než se kterou budou zalistovány na první krypto burzy. Bude tak bezpochyby zajímavé sledovat, kam se cena v tomto momentě uchýlí a jak bude samotný vývoj probíhat.

PlayDoge - krypto hra s oblíbeným psím charakterem Doge

PlayDoge představuje kryptoměnovou hru, u které budete moci používat tokeny $PLAY jako herní měnu. Díky této funkci tak doplňuje PlayDoge populární kryptoměnové projekty s herními tituly, jako je například Axie Infinity či The Sandbox.

Hlavním produktem bude tedy samotná hra PlayDoge, která umožní absolvovat různá dobrodružství s vaším mazlíčkem nebo objevovat celý herní svět. Nebudou chybět ani souboje nebo každodenní aktivity a minihry, které mohou hráčům přinést odměny v podobě tokenů $PLAY.

Tokenomika tohoto projektu, tedy jednotlivé alokace tokenů $PLAY do oblastí celého ekosystému, počítají s celkem 6 kategoriemi. Tou nejpočetnější je samotný předprodej, do kterého poputuje 2,82 miliardy tokenů. Zbylé alokace si můžete podrobně prohlédnout na přiloženém obrázku. Na okraj je třeba zmínit, že bude v rámci PlayDoge dostupný také staking, který může přinést zajímavé a atraktivní odměny v podobě nových tokenů $PLAY.

Tokenomika PlayDoge, Zdroj: PlayDoge

Tato kryptoměna se aktuálně nachází podobně jako 99Bitcoins ve fázi předprodeje, ve kterém je možné si jeho tokeny poprvé pořídit. Tvůrci se v současné době chtějí zaměřit také na rozvoj sociálních sítí nebo audit svého kontraktu na blockchainu. Pro třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2024 je poté plánován vývoj a testování samotné hry, zalistování tokenů na první krypto burzy nebo třeba kompletní spuštění miniher.

Navštívit PlayDoge
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení