V čem OSVČ často chybují při platbě zdravotního pojištění

23.07.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Pro osoby samostatně výdělečně činné je zdravotní pojištění povinnou daní. Zdravotní pojištění se platí i ze zisku z „vedlejšáku“. Roční zdravotní pojištění nesnižují žádné slevy a odpočty. Na co si měly dát OSVČ pozor, aby neměly dluhy u své zdravotní pojišťovny?

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které vstoupily do režimu paušální daně, odvádějí zdravotní pojištění současně s daní z příjmů a sociálním pojištěním v jedné měsíční daňové platbě. OSVČ v režimu měsíční paušální daně tak snižují své daňové starosti na minimum.

Ostatní OSVČ si musejí plnit své povinnosti ohledně placení zdravotního pojištění samostatně, sazba zdravotního pojištění v takových případech činí 13,5 % z vyměřovacího základu. Proč v praxi mají OSVČ nejčastěji problémy se svojí zdravotní pojišťovnou?

Zdroj: Depositphotos

Neodevzdání přehledu

Jednou ze základních povinností OSVČ je odevzdání přehledu za příslušný rok. A to i v případě, že byla samostatná výdělečná činnost vykonávána pouze po část roku. Termín pro odevzdání přehledu je do jednoho měsíce po termínu pro odevzdání daňového přiznání. Za neodevzdání přehledu udělují zdravotní pojišťovny pokutu, a to až do částky 50 000 Kč.

Neplacení měsíční zálohy

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeny měsíční zálohy na zdravotním pojištění. Výše zálohy odpovídá dosaženému zisku v minulém roce. Legislativou je stanovena i minimální měsíční záloha, která v letošním roce činí 2968 Kč. Minimální měsíční zálohu musí odvádět i OSVČ, které skončily minulý rok ve ztrátě.

Nedodržení platebního termínu

Měsíční zálohy musí být zaplaceny vždy do 8. dne následujícího měsíce. Placení měsíčních záloh řádně a včas je nutností, aby nedošlo k předepsání dlužného pojistného a penále např. platebním výměrem.

 

Neuhrazení nedoplatku na pojistném

Zdravotní pojištění se u OSVČ vypočítá za celý kalendářní rok, přičemž se od vypočteného ročního zdravotního pojištění odečtou zaplacené zálohy během roku. Všechny tyto údaje se uvádí právě do přehledu. Případně vzniklý nedoplatek na pojistném je nutné zaplatit do 8 dní od odevzdání přehledu za příslušný rok.

Tip: Sedm příkladů, kdy se liší základ pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění

Neprovedení změny trvalého bankovního příkazu

Placení zdravotního pojištění je potřeba věnovat velkou pozornost a vždy je nutné provést změna trvalého příkazu, pokud je to nutné. Nejčastěji se mění trvalý příkaz k úhradě po odevzdání přehledu, jestliže vyjde nová měsíční záloha vyšší, než se doposud platila. OSVČ s nižšími příjmy mění částku trvalého příkazu i začátkem února, kdy se poprvé platí zvýšená nová minimální záloha platná pro daný rok.

Nekomunikování s bývalou zdravotní pojišťovnou

I OSVČ mohou samozřejmě změnit zdravotní pojišťovnu, a to ve dvou termínech: od 1. července a od 1. ledna. Změnou zdravotní pojišťovny samozřejmě nezanikají veškeré povinnosti vůči staré zdravotní pojišťovně. OSVČ mající dluhy na pojistném a penále, popřípadě pokutě, musí nadále se svojí bývalou zdravotní pojišťovnou komunikovat a tyto závazky splácet, i když aktuálně budou již u jiné zdravotní pojišťovny. Při změně zdravotní pojišťovny od července je nutné pamatovat na to, že za příslušný rok bude potřeba odevzdat dva přehledy, jeden staré zdravotní pojišťovně a druhý nové zdravotní pojišťovně.

Čtěte také: Měníte zdravotní pojišťovnu? Řekněte to nejen svému lékaři

Nerozlišování hlavní a vedlejší činnosti

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být za každý měsíc dodržen alespoň minimální vyměřovací základ, zatímco při výkonu vedlejší činnosti se zdravotní pojištění vypočítává vždy ze skutečného vyměřovacího základu. Při změně z vedlejší činnosti na hlavní činnost v průběhu roku je nutné na tuto skutečnost při výpočtu ročního zdravotního pojištění pamatovat.

Nulové pojistné z vedlejší činnosti

Zatímco sociální pojištění se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti vůbec neplatí, když je hrubý zisk do limitu, zdravotní pojištění se platí vždy. Např. podnikající zaměstnanci platí zdravotní pojištění i ze zisku ve výši pouze 20 000 Kč.

Mzdová kalkulačka 2024

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ