Nejprve napomenutí a výzva, potom pokuta. Výměně starého kotle se nevyhnete

02.07.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zákaz provozování starých kotlů na tuhá paliva se neúprosně blíží. Co vám hrozí, pokud stávající zdroj nevyměníte za nový, a jaké dotace můžete na výměnu čerpat?

Používáte k topení ještě pořád starý kotel na tuhá paliva? Ihned po konci prázdnin začíná platit zákaz jeho provozování. Řada lidí přitom nemá nevyhovující zdroj tepla ještě pořád vyměněný, přestože k tomuto účelu může využít štědré dotace od Státního fondu životního prostředí ČR.

Jakých kotlů se nutná výměna nebo zákaz jejich provozu týká a co můžete očekávat, pokud tak neučiníte?

Pokud kotle nesplňují aspoň třetí třídu, musí pryč

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, přesněji § 17 odst. 1 písm. g), určil, že od 1. září 2024 bude zakázáno využívat staré kotle na tuhá paliva, které nesplňují minimálně třetí emisní třídu určenou normou ČSN EN 303-5.

Tato norma rozděluje kotle na pevná paliva do tříd, a to podle jejich účinnosti, ale i znečišťujících látek. Pokud by někoho zajímalo, jaké emise se při rozdělování sledují, jde především o oxid uhelnatý, organicky vázaný uhlík, vysrážený uhlík ve formě sazí a dále také další tuhé znečišťující látky.

Zákaz kotlů na tuhá paliva: krby, kamna, dotace 2024

Zdroj: Depositphotos

 

Krby a kamna (ne)budou mít výjimku

Mezi zakázané spalovací stacionární zdroje budou patřit

  • kotle vyrobené před rokem 2000 (emisní třídy se ještě nestanovovaly),
  • kotle na tuhá paliva první nebo druhé emisní třídy,
  • kotle upravené anebo vyrobené svépomocí.

Podmínkou zde navíc je, že se zdrojem ohřívá voda pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. To tedy znamená, že pokud si někdo vytápí kamny nebo krbem pouze jednu místnost a tou místností je ta, ve které je tento zdroj tepla umístěn, zákaz provozování se na něho nevztahuje. To stejné platí pro sporáky, které slouží k přímému vytápění.

Čtěte také: Kdo nebude muset pracovat, a přesto dosáhne na novou superdávku od státu?

Starým kotlem nebudete smět topit doma, ale ani na chalupě

Zákaz používání starých kotlů bude platit v objektech určených k bydlení, což se samozřejmě týká rodinných, ale i bytových domů. Dále se však zákaz týká i staveb určených k rodinné rekreaci, tedy chat a chalup.

Dobré je zmínit, že tento zákaz není v oblasti bydlení nebo topení žádnou novinkou. Zmíněné druhy kotlů se totiž už skoro dva roky nesmějí používat ve všech ostatních stavbách. Původně měl také zákaz provozu pro domácnosti začít platit už do 1. září 2022, ale nakonec byl termín posunut o dva roky.

Jak a kde zjistím, jakou emisní třídu má můj kotel?

Emisní třídu zdroje tepla podle normy ČSN EN 305 zjistíte z výrobního štítku, který se nachází na zadní straně kotle. Dále ho najdete také v dokumentaci, kterou jste ke kotli dostali. Třídu vám také může sdělit příslušný pracovník, který zajišťuje pravidelnou kontrolu technického stavu a provozu kotle.

Čtěte také: Když nevezmou vaše dítě do školky, obec vám za to zaplatí, schválila vláda

Za topení zakázaným zdrojem finanční postih

Majiteli zdroje tepla, který jej provozuje v rozporu se zákonem, v tomto případě topí kotlem první nebo druhé emisní třídy i po 31. srpnu 2024, lze udělit pokutu do výše 50 000 Kč. Nicméně taková sankce majiteli nepřistane okamžitě. Dohledovým orgánem bude podle zákona o ochraně ovzduší úřad obce s rozšířenou působností, který se bude řídit metodikou, kterou vydalo ministerstvo. Na základě té bude udělení pokuty vždy předcházet písemné napomenutí a výzva k nápravě.

Na výměnu nevyhovujícího zdroje tepla lze přitom využít Kotlíkové dotace. Ty žadatelům přispějí až 50 % na výměnu neekologického kotle a domácnostem s nízkými příjmy dokonce 95 % z účelně vynaložených nákladů.

Zdroj: YouTube / Státní fond životního prostředí

Dobré je navíc zjistit, zda nějakou finanční podporu na výměnu nenabízí přímo i obec nebo místní sdružení obcí, kde žijete. Např. Linda Holubová Blažková, tisková referentka z magistrátu města Frýdek-Místek, upozorňuje, že obec poskytuje podporu z dotačního programu na podporu aktivit vedoucích ke zlepšení životního prostředí pro rok 2024.

„Při přechodu na topení elektrickou energií lze získat dotaci až do výše 20 tisíc korun, dotace na kotel na biomasu může činit až 30 tisíc korun a na tepelné čerpadlo či solární kolektory může město přispět až do výše 50 tisíc korun.“

Čtěte také: Výpověď bez udání důvodu v novele zákoníku práce není. Zato se zkrátí výpovědní lhůta

Zdroj: Město Frýdek-Místek, tisková referentka Mgr. Ing. Linda Holubová Blažková z magistrátu města Frýdek-Místek, Státní fond životního prostředí, Nová zelená úsporám

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ