Převoz vyšší hotovosti z ČR do členských států EU má podléhat povinnému hlášení

03.07.2024 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od 30. prosince 2024 začnou mít lidé mířící do jiných států EU povinnost hlásit na výzvu Celní správy hotovost, která dosahuje hodnoty 15 000 eur (cca 370 000 Kč) nebo vyšší.

Novelu zákona, která má posílit bezpečnost, schválili poslanci 26. června. Novinka má působit jako preventivní opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Současně zavádí také nová pravidla pro obchodníky s virtuálními měnami.

Zdroj: Depositphotos

Aktuálně se hlásí hotovost pouze při cestování do zemí mimo EU

V současné době platí pro cestující povinnost hlásit Celní správě ČR převozy hotovosti mimo státy Evropské unie, pokud částka hotovosti dosáhne nebo přesáhne částku 10 000 eur (cca 250 000 Kč). Děje se tak však pouze v letecké dopravě. K dodržení informační povinnosti slouží formulář od Celní správy. Česká republika tak zatím nijak nekontroluje převoz hotovosti do jiných států EU.

Toto opatření již však není podle Rady Evropy dostačující a požaduje, aby kontroly převozů hotovosti od určité částky byly prováděny také na hranicích jednotlivých států, a to i v případě obchodních účelů. „Dosavadní absence tohoto opatření pak představuje zranitelnost českého finančního systému z pohledu potírání legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvádí důvodová zpráva návrhu zákona.

 

V případě, že by ČR novou zákonnou povinnost nepřijala, mohla by být podle novely na podzim roku 2025 zařazena v souvislosti s návštěvou hodnotitelské mise expertů výboru MONEYVAL na tzv. šedý seznam mezinárodní organizace FATF (Financial Action Task Force). Pokud by k tomuto došlo, začaly by být české finanční a úvěrové instituce vnímány jako vysoce rizikové z pohledu legalizace výnosů z trestné činnosti. Na základě toho by podléhaly zesíleným kontrolám.

Tip: Jedete autem do Chorvatska, Itálie nebo na Slovensko? Tyhle informace se budou před cestou hodit

Převoz hotovosti od částky 15 000 eur začne podléhat povinným hlášením na výzvu Celní správy

Novela navrhuje, aby lidé převážející hotovost z ČR do jiného členského státu EU měli povinnost ji nahlásit v případě, že její hodnota dosáhne nebo překročí 15 000 eur (cca 370 000 korun). Limit se má týkat také poštovních zásilek, které obsahují hotovost v této nebo vyšší hodnotě. Za porušení povinností s oznámením hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun podle českého daňového řádu.

Projednávání přestupků ve spojitosti s kontrolou výše převážené hotovosti bude mít na starosti Celní správa.

Jak by lidé vyšší hotovost oznamovali?

Osoba převážející finanční hotovost z ČR do jiného členského státu EU by nemusela z vlastní iniciativy oznámit převoz této výše hotovosti Celní správě na předem vyplněném formuláři, jako je tomu u převozu hotovosti mimo státy EU. Ohlášení nadlimitní hotovosti by sdělila pouze na výzvu příslušného orgánu – Celní správy. Tato varianta je vybrána i kvůli nízkým nákladům na provoz kontroly.

„Oproti režimu stanovenému pro třetí země je značně zredukováno množství informací, které musí osoba přepravující peněžní hotovost znát, respektive které je na výzvu celního úřadu povinna sdělit (např. v případě povahy vztahu bude stačit sdělit, že se jedná o přepravní smlouvu nebo že je daná osoba vlastníkem přepravované hotovosti),“ vysvětluje oznamovací proces důvodová zpráva návrhu zákona.

Návrh zákona nyní projedná Senát. Vejít v účinnost by měl již 30. prosince 2024.


Čtěte také:

Ceny potravin v Chorvatsku 2024: Drahotu v obchodech nepocítíte

Autem do Chorvatska 2024: Jak na mýto a dálniční poplatky?

Mohou nezletilí pracující ručit za peněžní hotovost, kterou jim zaměstnavatel svěří?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ