Běží poslední milostivé léto, tentokrát maže dluhy na zdravotním pojištění

03.07.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Čtvrté milostivé léto začalo v pondělí 1. července. Osoby mající u zdravotní pojišťovny dluhy v exekuci tak mohou využít akce a za splnění podmínek nechat smazat penále.

Čtvrté a vypadá to, že tentokrát skutečně poslední, milostivé léto začalo v pondělí 1. července 2024. Dlužníkům, kteří se jej rozhodnou využít a splní státem dané podmínky, se smažou dluhy na zdravotním pojištění.

Vypadá to však, že lidí, kteří letos akci využijí, bude málo. Dluh totiž za splnění podmínek půjde odpustit hlavně u jedné zdravotní pojišťovny. U jaké a co pro to bude potřeba udělat?

Soudní exekutoři si tentokrát na „své“ nepřijdou

Aktuální ročník nepočítá s tím, že by měl zahrnovat dluhy, které vymáhají soudní exekutoři. A tradičně se netýká ani osob, které jsou v procesu oddlužení na základě insolvenčního zákona.

Aby mohla být žádost o „odpuštění dluhu“ u zdravotní pojišťovny schválena, musí být dluh vymáhán v rámci daňové exekuce. To znamená, že exekuce není řízena soudem, ale v daňovém řízení podle daňového řádu. V daňové exekuci musí být navíc nejen jistina, tedy částka, kvůli které dluh vznikl, ale i penále, o které se rozrostl.

Pokud si nejste jisti, zda je vaše exekuce „spravována“ v rámci daňového řízení, nebo ji má na starost exekutor pověřený soudem, jednoduše to zjistíte z dokumentů týkajících se exekuce anebo výpisem z registru exekucí. Dále se také můžete zeptat přímo zdravotní pojišťovny, a to buď osobně přímo na pobočce, nebo prostřednictvím zprávy z datové schránky. Aktuální stav nedoplatků by měl jít vyčíst i z interních klientských systémů pojišťoven.

Čtěte také: OSVČ mohou na průměrný důchod zapomenout, pokud výrazně nepřiplatí na pojistném

Milostivé léto 2024 a žádost u VZP o úhradu ve splátkách

Zdroj: Depositphotos

 

Právnické osoby nechceme. Zadlužené samoplátce bez insolvence ano

Institut milostivého léta pak tento rok nebudou moci využít právnické osoby. Týkat se bude jen tzv. samoplátců, což jsou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP), které si zdravotní pojištění mají hradit samy.

Rozhodující také bude, kdy daňová exekuce vznikla. Jestliže byla zahájena kdykoliv v období od 1. ledna 2024, akci nepůjde využít. Týká se totiž pouze těch dluhů, u kterých daňová exekuce započala do konce loňského roku, čili do 31. prosince 2023.

Čtěte také: Vláda schválila růst koncesionářských poplatků, od kdy si za televizi či rozhlas připlatíte?

Když zaplatíte základ, penále nebudete muset platit

I když to tak může vypadat, u Milostivého léta nejde o klasické odpuštění dluhu. Princip už počtvrté spočívá v tom, že dlužník musí uhradit jistinu, díky čemuž dojde k mimořádnému zániku penále z pojistného a částky exekučních nákladů daňové exekuce související s vymáháním podle zákona č. 152/2024 Sb.

Jestliže si nejste jisti výší jistiny, vše zjistíte opět v dokumentech týkající se daňové exekuce, z výpisu z registru exekucí nebo přímo u své zdravotní pojišťovny. S tou se navíc budete muset stejně na využití akce písemně domluvit, resp. bude nutné zažádat.

Pokud je dluh vyšší než 5000 Kč, lze pojišťovně společně s podáním žádosti oznámit i záměr hradit jej ve splátkách.

Až ve 12 po sobě jdoucích splátkách můžete uhradit jistinu do výše 50 000 Kč. Do 36 po sobě jdoucích měsíčních splátek si můžete rozložit částku vyšší než 50 000 Kč.

Jistinu dluhu, která se nebude hradit ve splátkách, je nutné zaplatit do 31. prosince 2024. To je navíc i legislativou daná podmínka, aby mohlo dojít k odpuštění penále u dluhu na zdravotním pojištění a nákladů souvisejících s daňovou exekucí. Každá další splátka musí být uhrazena nejpozději poslední den příslušného kalendářního měsíce.

O výši jednotlivých splátek, ale také o termínech jejich splatnosti a způsobu úhrady, informuje klienty zdravotní pojišťovna společně s vyrozuměním o využití splátkového režimu.

Důležité je vědět, že se s úhradou celé jistiny najednou ani s jednotlivými splátkami nesmíte nijak opozdit. Jestliže by se totiž klient opozdil, zaniká mu možnost odpuštění penále a exekučních nákladů. To stejné platí, i pokud by sice splátky hradil včas, ale v nižší než stanovené výši. To, zda byla domluvená platba zdravotní pojišťovnou zaevidována, zjistíte buď osobně na pobočce, nebo online v klientské sekci.

Registrace do MojeVZP s identitou občana

Zdroj: YouTube/VZP

Milostivé léto bude hlavně u VZP

Poslední a v pořadí čtvrté milostivé léto se bude týkat hlavně dluhů na pojistném u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), neboť právě ta k vymáhání využívá především daňové exekuce. Ostatní pojišťovny využívají především služeb soudního exekutora. Jejich klienti tak mohli využít odpuštění penále v předešlých ročnících. Přesto se však u své zdravotní pojišťovny informujte, o jakou exekuci se ve vašem případě jedná, ať se neochudíte o možnost zbavit se dluhu.

VZP již na svých webových stránkách zveřejnila hned dva formuláře, prostřednictvím kterých budou klienti o využití akce žádat. Formulář vyberou podle toho, zda hodlají uhradit jistinu celou najednou, nebo ve splátkách.

Oba dokumenty však kromě sdělení a dalších informací pro plátce musí obsahovat jméno a příjmení plátce, jeho datum narození, IČO, místo trvalého pobytu nebo adresu pro doručování, telefon, e-mail, datovou schránku a spisovou značku. Tu opět zjistíte z výpisu z registru exekucí.

Řádně vyplněné a podepsané žádosti začala zdravotní pojišťovna přijímat již v pondělí 1. července 2024. Příjem formulářů a společně s tím i Milostivé léto IV budou ukončeny 30. listopadu 2024. Na řešení dluhu na zdravotním pojištění v exekuci tedy máte rovných 5 měsíců.

Čtěte také: Stát rozprodá zabavené mobily i drony. Jak se do elektronické dražby přihlásit?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ