Kotlíkové dotace skončí, po zákazu kotlů lidé dostanou o desetitisíce korun méně

08.07.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dotace na výměnu starých kotlů na pevná paliva za nový tepelný zdroj brzy klesnou, a domácnosti tak mohou přijít o desítky tisíc na jejich výměnu. Od kdy dostanete méně peněz a proč?

Minulý týden jsme psali o nutnosti vyměnit starý neekologický kotel na tuhá paliva za více vyhovující zdroj podle normy ČSN EN 303-5, která rozděluje kotle na tuhá paliva podle emisí do pěti tříd. Pokud zdroj tepla nebude splňovat minimálně 3. emisní třídu, bude vyrobený před rokem 2000 nebo bude upraven nebo vyroben svépomocí, od 1. září 2024 jím nebude možné topit bez postihu.

Oficiální data uvádějí, že domácností, které starý kotel ještě nevyměnily za ekologičtější variantu, je v České republice okolo 150 tisíc. Odborníci však tvrdí, že skutečné číslo se může pohybovat okolo 250 tisíc.

Na výměnu brzy zakázaného zdroje tepla jsou přitom vypsány hned dvoje dotace. Jejich výše však po skončení letních prázdnin klesne. Domácnosti by přitom už neměly s výměnou dále čekat. Nejenže jim bude hrozit napomenutí a následně i pokuta, ale v konečném důsledku mohou přijít i o část peněz na výměnu.

Snížení dotací a podpory na výměnu starého kotle od září 2024

Zdroj: Depositphotos

Podpora myslí i na nízkopříjmové domácnosti

Podpora na výměnu nevyhovujícího zdroje tepla je rozdělena podle finanční a majetkové situace domácnosti na Kotlíkové dotace a program Nová zelená úsporám Light.

Ona „light verze“ je určena především pro domácnosti s nízkými příjmy, jejíž všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod, invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo příspěvek na bydlení v období mezi 1. lednem 2022 a dnem podání žádosti. To vše za předpokladu, že žadatelem o dotaci je vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, řadového domku nebo trvale obývaného rekreačního objektu.

Podpora může činit až 95 % ze skutečných výdajů pro instalace realizované od 1. ledna 2021. Vždy ale maximálně do částek udaných v tabulce. Mezi podporované zdroje tepla patří:

Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva

130 000 Kč

Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva

130 000 Kč

Tepelné čerpadlo

180 000 Kč

„Nově se nízkopříjmovým domácnostem otevře možnost výhodněji vyměnit i další neekologické zdroje vytápění – kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle,“ doplňuje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Ostatní domácnosti mají větší výběr nového zdroje tepla

U ostatních domácnosti je podporovaných daleko více nových zdrojů tepla, kterých mohou vlastníci nebo spoluvlastníci rodinných domů, řadových domků a chat nebo chalup, kde trvale bydlí, využít. V rámci Kotlíkových dotací mohou celkově získat až 50 % vynaložených nákladů. Stejně jako v předchozím případě platí maximální limit podle typu vybraného zdroje tepla, viz tabulku.

Napojení na soustavu zásobování teplem

40 000 Kč

Kamna – individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu

45 000 Kč

Kamna – lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, sálavá, teplovzdušná nebo s teplovodním výměníkem

45 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch pro vytápění

60 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch pro vytápění

80 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění

80 000 Kč

Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva

80 000 Kč

Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet

100 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění a přípravu teplé vody 

100 000 Kč

Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda pro vytápění 

120 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda pro vytápění a přípravu teplé vody připojené k FV systému

125 000 Kč

Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda pro vytápění a přípravu teplé vody

140 000 Kč

Podporu je navíc možné získat nejen na výměnu kotle 1. a 2. emisní třídy, ale i na výměnu elektrického vytápění za tepelné čerpadlo a podle informací od SFŽP i na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo.

Čtěte také: Vláda schválila růst koncesionářských poplatků, od kdy si za televizi či rozhlas připlatíte?

Jak podat žádost do Nové zelené úsporám Light

Zdroj: YouTube.com / Státní fond životního prostředí ČR

Od 1. září začnou u dotací platit nové podmínky a podpora se rozšíří

Společně se zákazem starých neekologických kotlů přijdou 1. září i nové podmínky u dotací na jejich výměnu. Podle informací ze SFŽP bude finanční příspěvek nižší o desítky tisíc korun. Po 31. srpnu 2024 půjde zažádat o podporu nejen na nevyhovující kotle 1. a 2. emisní třídy, ale i na kotle 3., 4. a 5. emisní třídy, u kterých jsou využívána pevná fosilní paliva.

Kotlíkové dotace jako takové navíc úplně skončí. Nahradit je má program Nová zelená úsporám. Žádat se tedy bude pouze u SFŽP. Pro nízkopříjmové domácnosti zůstane Nová zelená úsporám Light, nicméně finanční podpora od státu pro ně klesne až o 30 000 Kč. Podle ministra Hladíka bude např. za moderní kotel na biomasu poskytnuto 110 000 Kč a za tepelné čerpadlo až 150 000 Kč.

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, ještě dodává: „Jedná se o prostředky z Národního plánu obnovy, které je možné využít pouze do konce příštího roku, celková alokace je 2 miliardy korun a výše dotace bude nižší, než je tomu ve stávajících kotlíkových dotacích.“

U programu Nová zelená úsporám Standard, čili u dotací pro ostatní domácnosti, se podpora také sníží. „U tepelných čerpadel bude nově výše 130 tisíc korun, na pořízení kotle na biomasu bude dotace až 90 tisíc a na topidla 35 tisíc,“ uzavírá ministr Hladík.

Čtěte také: MPSV v tichosti zdražilo sociální služby

Zdroj: NZÚ, SFŽP
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ