5 tipů na alternativní investice pro rok 2024

08.07.2024 | , presale.99bitcoins
Komerční sdělení


Takzvané alternativní investice představují všechny druhy aktiv, která se neřadí mezi tradiční kategorie, jako jsou akcie, hotovost nebo dluhopisy. V dnešním článku se budeme bavit zejména o jednotlivých druzích alternativních investic, jako jsou automobily, kryptoměny nebo třeba umění - mezi alternativy však lze také zařadit například veřejně obchodovatelné fondy (ETF), komodity nebo nemovitosti, se kterými se často setkáte. 

Zdroj: Carlo D'Agnolo

V tomto článku si popíšeme vlastnosti tohoto druhu aktiv, možné důvody, proč byste mohli zvážit tento druh investice a v neposlední řadě také konkrétní aktiva, která lze nakupovat za účelem zhodnocení investorova kapitálu. 

Vlastnosti těchto aktiv a na co si dát pozor

Alternativní aktiva jsou bezpochyby zajímavou cestou, jak mohou investoři diverzifikovat své portfolio. Díky tomu, že nebudete vlastnit pouze akcie nebo komodity skrze svého brokera, ale získáte expozici také vůči fyzickým nemovitostem nebo jiným aktivům v reálném světě (jako je například investiční alkohol nebo drahé kovy), budete zajištěni proti případným recesím nebo poklesům které by jinak měly vliv na celé vaše portfolio.

  • Jedinečnost: Co je důležité zmínit, že tato kategorie investic získává svou hodnotu zejména díky své jedinečnosti. Obrazy od Picassa jsou jedinečné a těch originálních na světě již nikdy nebude více.
  • Vzácnost: Drahé kovy pak jsou především vzácné, což jim dodává značnou hodnotu - může se jednat například o samotné zlato, stříbro nebo diamanty. 
  • Vysoká investice a poplatky: Mezi další výrazné vlastnosti se řadí potenciálně vysoká počáteční investice a struktura poplatků - abyste například nakoupili fyzické zlato, často se můžete setkat se spreadem (rozdílem mezi prodejní a nákupní cenou) v hodnotách až desítek procent. Pokud byste však nakupovali zlato jako komoditu na burze, poplatky nebo spread dosáhne maximálně několika procent z hodnoty transakce.
  • Likvidita: Mimo poplatky je odlišná také likvidita (jak rychle mohu převést svou investici opět na hotovost). Zatímco cenné papíry nebo dluhopisy lze poměrně snadno a rychle nakoupit či prodat skrze online platformu u vybraného brokera, fyzické zlato již tak snadné na prodej (ani uchování) není. Pokud si vezmeme příklad z nemovitostního trhu, na prodej své nemovitosti můžete ve většině případů čekat v řádu až několika měsíců.

Proč investovat do alternativních aktiv?

Jedním z hlavních důvodů pro investici do alternativních aktiv může být zejména diverzifikace investičního portfolia. Investoři v tomto případě vyhledávají taková aktiva, která nekorelují (případně mají zápornou korelaci) s tradičními třídami, jako jsou například akcie, hotovost (např. americký dolar či euro) nebo dluhopisy. Pokud totiž budou trhy s tradičními aktivy kolísat, nebudou mít tyto události vliv na celé portfolio, ale pouze na jeho část.

Korelace bitcoinu s ETH, dluhopisy, zlatem, dolarem, S&P 500 a NASDAQ, Zdroj: CoinDesk

Dalším důvodem, proč se můžete rozhodnout pro tento typ investování, může být, že se vám daná aktiva jednoduše líbí a „baví vás”. Někdo může mít zálibu ve vytváření kolekce sběratelského alkoholu, jiného pak baví uchovávat a sbírat automobily.

Ve všech případech je nutné, abyste danému aktivu a samotné potenciální investici rozuměli. V případě alternativních investic toto tvrzení platí dvojnásob, jelikož je opravdu podstatné vědět, jaké kousky nakupovat a které budou za několik let vzácnější než jiné. Pojďme si nyní představit určité kategorie alternativních investic blíže, abyste získali do každého tématu základní teoretický úvod.

1. Automobily

Automobily, které investoři nakupují za účelem jejich budoucí vyšší hodnoty, vyžadují zpravidla nemalou vstupní investici. Nejvíce oblíbení bývají veteráni nebo sportovní vozidla, která se v některých případech mohou vydražit i za miliony dolarů. Některé sběratelské kousky pak získávají na hodnotě zejména díky jejich působení na světových okruzích nebo třeba ve filmech či známých seriálech.

2. Kryptoměny

Kryptoměny jsou další třídou aktiv, do které se můžete rozhodnout investovat. Jedná se o poměrně moderní a technologická aktiva, která si však za již cca 15 let získala ohromnou reputaci a popularitu - to vše zejména díky své obrovské volatilitě, technologii blockchainu a zhodnocení, kterého dokázala nejenom nejznámější kryptoměna na světě bitcoin, ale také další alternativní kryptoměny dosáhnout. 

Abychom uvedli další příklady, pojďme si nyní uvést 2 nové kryptoměny, do kterých se můžete rozhodnout investovat.

99Bitcoins - Kryptoměnový projekt, který je zároveň vzdělávací platformou

99Bitcoins se řadí mezi platformy, které umožní uživatelům se vzdělávat v oblastech kryptoměn a jejich fungování. Tvůrci v rámci tohoto projektu vyvíjejí ekosystém, který bude fungovat na bázi mechaniky „learn-to-earn”. 

Díky ní tak za kurzy, které uživatelé úspěšně dokončí, získají nativní tokeny $99BTC. Ty následně budou moci směnit na burzách, na kterých budou tokeny po skončení předprodeje zalistovány. 


Tokenomika projektu 99Bitcoins. Zdroj: www.99bitcoins.com
 

K dispozici na vzdělávací platformě 99Bitcoins budou kurzy, které budou zaměřené na oblasti, jako jsou například:

  • základy blockchainu,
  • obchodování s kryptoměnami, 
  • obchodování na centralizovaných a decentralizovaných burzách,
  • bezpečnost osobních peněženky,
  • nebo odměny za těžbu či staking.

Okruhů tak bude již zpočátku dostatečně a postupem času poté budou přidávány další. Nakoupit tokeny lze u projektu $99BTC již nyní prostřednictvím předprodeje, které aktuálně běží na příslušných webových stránkách 99Bitcoins.

PlayDoge - Meme play-to-earn hra, která umožní získávat odměny

Další zbrusu nová kryptoměna s názvem PlayDoge nabídne zájemcům možnost vstoupit do stejnojmenné meme hry, ve které budou moci se svými mazlíčky prozkoumávat herní svět a plnit úkoly či dobrodružné výzvy. 

V tomto případě tvůrci implementovali do své hry mechaniku „play-to-earn”, která umožňuje získávat nativní tokeny $PLAY prostřednictvím hraní a za plnění těchto výzev. V době zalistování těchto tokenů na burzy je pak bude možné obchodovat na příslušných obchodních platformách u brokerských společností.

Roadmapa projektu PlayDoge, Zdroj: PlayDoge

V rámci roadmapy byly vytyčeny celkem 4 fáze, kterými postupně PlayDoge v tomto roce projde. Ta první zahrnuje audit kontraktu nebo začátek předprodeje, přičemž v této fázi se již nyní nacházíme. Druhá fáze pak ukončuje předprodej a ty následující počítají se zalistováním tokenů na první centralizované i decentralizované burzy. 

V druhé polovině roku 2024 vyjde také beta miniher PlayDoge a spustí se airdrop tokenů $PLAY investorům, kteří splní požadavky pro zapojení do této velkolepé události. Pokud by vás PlayDoge zaujal, tokeny $PLAY si lze zakoupit podobně jako u předešlého projektu na webových stránkách PlayDoge v okně s předprodejem.

3. Hodinky

Další alternativní investicí mohou být sběratelské hodinky. Zpravidla se jedná o luxusní a prvotřídní kousky, nicméně můžete se setkat také s těmi starožitnými, které mívají neobvyklé hodnoty.

Před tím, než se pustíte do nákupu „investičních” hodinek, je třeba provést několik málo kroků:

  • Prozkoumejte nabídku luxusních značek a jejich modelů
  • Vytvořte si seznam modelů hodinek, které vás zaujaly
  • Nalezněte důvěryhodné prodejce
  • Sledujte trh s hodinkami, abyste našli vhodné modely
  • Udělejte si průzkum kvality a případné jedinečnosti modelů
  • Proveďte nákup
  • Sledujte i nadále tržní cenu svého modelu
  • Prodejte své hodinky v pravý čas

Podobně jako u každého aktiva se i zde setkají investoři s určitým postupem, jak provést investici tohoto druhu co možná nejbezpečněji a nejdůkladněji. Není radno podceňovat úvodní průzkum trhu a načerpání znalostí, díky kterým trh s daným aktivem blíže poznáte a zjistíte, jak funguje.

4. Umění

Investice do umění představuje jedno z tradičnějších odvětví, do kterého můžeme zařadit mnoho typů děl a autorů. Umění jako takové můžeme rozdělit do několika kategorií:

  • Blue-chip umění - Jako tzv. blue chip umění se označují díla autorů, kteří již mají své místo v historii umění a jejichž díla jsou často velmi hodnotná. V čase pak získávají postupně na své ceně, čímž se řadí mezi bezpečnější složky investičního portfolia.
  • Vznikající umění (emerging) - Tento druh umění je pravým opakem blue-chip. Jedná se o umělce, kteří stojí teprve na začátku své cesty. S těmito investicemi se pojí vyšší riziko, nicméně na druhou stranu mohou přinést vysoká zhodnocení.
  • Limitované edice - Pokud jsou některá díla časově nebo kusově limitovaná, často disponují vyšší cenovkou než ta, kterých se na světě nachází více. Může se jednat například o díla osobně podepsaná jejich autorem.

Při výběru vhodného druhu umění může být vhodnou volbou se zaměřit na jednoho konkrétního autora nebo směr, ve kterém postupně získáte hluboké znalosti. U umění je pak poměrně náročné díla oceňovat, jelikož často se jedná o unikátní kousek ve sbírce daného autora.

5. Alkohol

Investiční alkohol jako rum, whisky nebo třeba víno se čím dál více dostává na přední příčky, co se popularity mezi investory týče. Tak například taková investice do whisky v posledním desetiletí přinesla v rámci alternativních investic vůbec nejvyšší zhodnocení, čímž se stala pro investory velmi zajímavou.

Mezi populární alkoholové výrobky můžeme uvést například víno ze Champagne nebo italského Toskánska. Japonské whisky jsou pak další vyhledávané alternativy.

Slova závěrem

Alternativní investice přinášejí investorům další možnosti, jak mohou rozšířit svá portfolia a široce je diverzifikovat. Při jejich výběru může být zásadní provést svůj vlastní průzkum, abyste věděli, do jakých typů produktů nebo děl investovat a která se pravděpodobně v budoucnu slušně zhodnotí. Mezi nejčastější typy alternativních investic můžeme zařadit například alkohol, umění nebo kryptoměny, které v posledním desetiletí zažily obrovský boom a které přinášejí inovativní technologii blockchainu.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení