Jak to mají starobní důchodci se zdravotním pojištěním a kdo ho musí platit

02.08.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Přiznání starobního důchodu samozřejmě nebrání dalšímu výkonu výdělečné činnosti. Jak to mají s platbou zdravotního pojištění pracující nebo podnikající starobní důchodci? Na co si mají dát pozor zejména předčasní důchodci? Podívejme se na praktické příklady.

Zdravotní pojištění je povinnou daní, pouze za státní pojištěnce platí zdravotní pojištění stát. Mezi státní pojištěnce patří řádní starobní důchodci i předčasní důchodci. Občané, kteří odejdou do starobního důchodu a již nejsou výdělečně činní, mají tedy vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny a vše mají v pořádku. Vždy je potřeba pohlídat, aby údaje v databázi zdravotní pojišťovny odpovídaly skutečnosti.

Zdroj: Depositphotos

Výdělečně činní důchodci nejsou osvobozeni od zdravotního pojištění

Přiznání starobního důchodu však nijak neosvobozuje od placení zdravotního pojištění, jestliže je vykonávána výdělečná činnost. Zaměstnaní nebo podnikající starobní důchodci zdravotní pojištění platí. Sazby zdravotního pojištění jsou stejné, neuplatňuje se žádné snížení.

  • Zaměstnanci odvádějí na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy a dalších 9 % za ně odvádí zaměstnavatel.
  • OSVČ odvádí na zdravotním pojištění 13,5 % z vyměřovacího základu.

Tip: Deset bodů, které mají zaměstnanci vědět o zdravotním pojištění

Nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ

Pracující starobní důchodci odvádějí zdravotní pojištění vždy ze skutečné hrubé mzdy, nevztahuje se na ně minimální vyměřovací základ jako na ostatní zaměstnance. Pokud tedy řádný starobní důchodce pracuje na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou nižší než 18 900 Kč, zdravotní pojištění se vypočítá klasickým způsobem bez dopočtu. Minimální zdravotní pojištění je 2552 Kč, přičemž dopočet do minima jde k tíži zaměstnance a zaměstnavatel odvádí klasických 9 %.

Mzdová kalkulačka 2024

 

Předčasní důchodci nemohou na zkrácený úvazek pracovat

Předčasní důchodci na zkrácený úvazek pracovat nemohou, neboť až do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít předčasní důchodci příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, přičemž ze zkráceného úvazku se sociální pojištění platí vždy.

Praktický příklad

Starobní důchodce Robert má hrubou mzdu 15 600 Kč a pracuje na zkrácený úvazek. Z hrubé mzdy mu je tedy sraženo 702 Kč (15 600 Kč × 4,5 %) a dalších 1404 Kč (15 600 Kč × 9 %) za něj na zdravotním pojištění zaplatí zaměstnavatel.

Pan Aleš rovněž pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 15 600 Kč, není však současně státním pojištěncem, proto musí být při výpočtu zdravotního pojištění dodržen minimální vyměřovací základ. Zaměstnavatel zaplatí na zdravotním pojištění 1404 Kč (15 600 Kč × 9 %), ale panu Alešovi je z hrubé mzdy sraženo 1148 Kč (2552 Kč − 1404 Kč).

Čtěte také: Kdy jako důchodci můžete podnikat v předčasném důchodu?

Podnikání je vedlejší činností

V případě výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti v důchodu (řádném i předčasném) se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se zdravotní pojištění vypočítává ze skutečného vyměřovacího základu, dodržení minimálního vyměřovacího základu se vztahuje pouze na výkon hlavní samostatné výdělečné činnosti. Při nižším zisku není účast v dobrovolném daňovém paušálu pro podnikající důchodce výhodná.

Zdravotní pojištění se platí vždy

Pokud je hrubý zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do limitu, vůbec se neplatí sociální pojištění. Pro celý rok 2024 je limitem pro neplacení sociálního pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti částka 105 520 Kč (příjem ponížený o související výdaje). Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje. S hrubým ziskem do limitu mohou tedy podnikat i předčasní důchodci. Zde je ovšem nutné pamatovat na skutečnost, že zdravotní pojištění se, na rozdíl od sociálního pojištění, platí vždy. Podnikající důchodci se platbě zdravotního pojištění nevyhnou.

Tip: 10 příjmů, ze kterých nemusíte odvádět sociální pojištění

Praktický příklad

Paní Helena odešla v roce 2023 do předčasného důchodu a po celý rok 2024 bude vykonávat vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Hrubý zisk za celý rok 2024 bude mít ve výši 98 000 Kč. Sociální pojištění paní Helena platit nebude. Zdravotní pojištění však ano. Roční částka zdravotního pojištění bude 6615 Kč (98 000 Kč × 50 % × 13,5 %).

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DANĚ