Nemocenskou nedostanete na týdenní rýmu ani při mateřské

16.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pro přiznání nemocenské musí být splněny zákonné podmínky, v praxi tak řada nemocných nemá na nemocenskou vůbec nárok. Komu nemůže být nemocenská přiznána? Podívejme se na vybrané příklady.

Nemocenskou vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení, přičemž částka nemocenské závisí na předchozím rozhodném příjmu. Na přiznání či nepřiznání nemocenské nemá vliv příjmová, majetková či rodinná situace, ale výlučně se sleduje podmínka pojištění. Na následujících řádcích se dozvíte, ve kterých případech na nemocenskou nedosáhnete.

Zdroj: Depositphotos

Krátkodobá nemoc

Zaměstnanec Ludvík byl nemocný 12 kalendářních dní. Panu Ludvíkovi tedy nevznikl nárok na nemocenskou, protože v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti náleží zaměstnanci náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Nemocenská náleží až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti.

Nezaměstnanost

Paní Marcela je již dva měsíce registrovaná na Úřadu práce a pobírá podporu v nezaměstnanosti. Nyní onemocněla. Paní Marcela nemá na nemocenskou nárok, neboť nenastoupila na nemocenskou v 7denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění.

Tip: Kalkulačka nemocenské pro rok 2024

OSVČ neplatící nemocenské pojištění

Živnostník Lukáš si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění. Pan Lukáš si platí pouze povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Nyní je pan Lukáš nemocný, ale nemocenskou nedostane. OSVČ mají nárok na nemocenskou pouze v případě účasti na dobrovolném nemocenském pojištění.

 

Vypršení podpůrčí doby

Penzistka Helena pracuje i během pobírání řádného starobního důchodu na klasickou pracovní smlouvu na dobu určitou. Paní Helena je aktuálně nemocná. Řádní starobní důchodci však mají nárok na nemocenskou maximálně v rozsahu 70 dní. Po uplynutí této podpůrčí doby již starobnímu důchodci nárok na nemocenskou nenáleží, což je i případ paní Heleny.

Pobírání mateřské

Paní Eva očekává se svým manželem narození dítěte, nyní již pobírá mateřskou. Během čerpání mateřské však paní Eva onemocněla. Paní Evě však nárok na nemocenskou nevzniká, protože již pobírá mateřskou, což je rovněž dávka nemocenského pojištění. Výpočet mateřské je přitom výhodnější než výpočet nemocenské. Mateřskou má tedy paní Eva vyšší, než by mohla teoreticky mít nemocenskou.

Tip: Tři málo známé fakty o mateřské dovolené a peněžité pomoci v mateřství

Inkaso pouze pasivních příjmů

Investorka Blanka má pouze vysoké pasivní příjmy z nájmu (podle § 9 zákona o daních z příjmů) a z kapitálových příjmů (podle § 8 zákona o daních z příjmů). Z pasivních příjmů se však neplatí nemocenské pojištění, takže v případě nemoci nemá paní Blanka na nemocenskou nárok.

Studium

Studentka VŠ slečna Irena je nemocná, během nemoci nemá na nemocenskou nárok, neboť během studia nemá žádné rozhodné příjmy zakládající účast na pojištění. Samotné studium totiž nárok na nemocenskou nezakládá.

Čtěte také: Devět nepravd o nemocenské

Práce na dohody do limitu

Paní Zdeňka pracuje pro dva zaměstnavatele současně, pro každého na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, se z takové dohody neplatí sociální pojištění, což mimo jiné znamená, že z takového zaměstnání nevzniká nárok na nemocenskou v případě nemoci.

Čtěte také: Kdy budete mít u DPČ a DPP nárok na nemocenskou?

Čerpání rodičovského příspěvku

Paní Lucie pobírá rodičovský příspěvek a pečuje o téměř dvouletého syna. Během čerpání rodičovského příspěvku onemocněla. Paní Lucie však pobírá rodičovský příspěvek, během kterého nemocenská nenáleží.

Přiznání statusu OBZP

Osoby bez zdanitelných příjmů nemají aktivní příjmy ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti, proto v případě pracovní nemoci nemají nikdy nárok na nemocenskou, bez ohledu na jejich životní situaci.

Mzdová kalkulačka 2024

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY