Zranitelným uprchlíkům z Ukrajiny vláda zvedla započitatelné náklady na bydlení

22.07.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda vydala nařízení ohledně zvýšení započitatelných nákladů na bydlení v rámci nároku na humanitární dávku pro lidi prchající před válkou na Ukrajině. Zvýší se ale jen pro někoho. Pro koho a na kolik?

V souvislosti s válkou na Ukrajině byl do konce června 2023 poskytován příspěvek pro solidární domácnost. Ten náležel přímo majitelům nemovitosti, kteří např. ve svém domě nebo bytě ubytovali cizince s dočasnou ochranou. Sloužit měl tedy k jakési motivaci pro vlastníky prázdných nebo nájemních bytů, aby neváhali ubytovávat uprchlíky z Ukrajiny.

Od července 2023 však tento příspěvek zanikl a nahradil jej příspěvek pro úhradu nákladů spojených s bydlením, který je společně s příspěvkem na úhradu životních potřeb vyplácen přímo cizinci, a to v rámci humanitární dávky na základě zákona č. 66/2022 Sb. Ten pojednává o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Vláda hodlá započitatelné náklady na bydlení pro cizince s dočasnou ochranou zvýšit, a to od 1. srpna 2024 na základě nařízení schváleného 17. července 2024Nebude se to však týkat všech osob, které prchly před válkou.

Zvýšení započitatelných nákladů na bydlení u cizinců

Zdroj: Depositphotos

Náklady na bydlení se nezvýší pro všechny cizince

Zvýšení započitatelných nákladů na bydlení do humanitární dávky se bude týkat cizinců s dočasnou ochranou, kteří jsou starší 18 let a současně podle § 6b považováni za zranitelnou osobu. Takovými jsou lidé starší 65 let, těhotné ženy, studující do 26 let věku a dále také lidé pečující o dítě do 6 let věku a o osobu invalidní nebo zdravotně postiženou, což bylo uznáno Okresní správou sociálního zabezpečení. A samozřejmě sem také patří osoby invalidní nebo držitelé průkazu osvědčujícího zdravotní postižení, který byl vydán na Ukrajině.

To samé platí ještě pro osoby, které byly uznány za osobu zdravotně postiženou na základě rozhodnutí Institutu posuzování zdravotního stavu.

V případě zmíněných pečujících osob je nutné dodržet ještě určité podmínky. U osob, které pečují o dítě do 6 let věku, může být za takto pečující osobu považována pouze jedna. Aby mohla být za zranitelnou osobu považována osoba, která se stará o invalidního nebo držitele průkazu osvědčujícího zdravotní postižení, musí ji postižený sám jako pečující osobu označit v žádosti o dávku.

Čtěte také: Kdo nebude muset pracovat, a přesto dosáhne na novou superdávku od státu?

 

Náklady se rozlišují podle toho, zda je byt v evidenci

V rámci příspěvku na úhradu nákladů spojených s bydlením existují dvě varianty výše započitatelných nákladů na bydlení, a to podle toho, zda je nemovitost zapsána v evidenci bytů. Dále je také důležitá uzavřená nájemní smlouva v písemné formě.

U cizinců, kteří mají nájemní smlouvu napsanou v bytě, který se nachází v evidenci, aktuálně započitatelné náklady na bydlení činí 6000 Kč pro jednu osobu s dočasnou ochranou a 3000 Kč pro každou další osobu s dočasnou ochranou.

Pokud není nemovitost zapsána v registru bytů, započitatelné náklady na bydlení jsou nižší o 20 %. U jedné osoby s dočasnou ochranou jsou tedy stanoveny na 4800 Kč a pro každého dalšího cizince s dočasnou ochranou 2400 Kč. Kromě prostor mimo evidenci sem patří ještě sdílené domácnosti.

Pokud spolu žije a společně hospodaří více osob ve společné domácnosti, vždy se bude brát v potaz pro určení výše započitatelných nákladů na bydlení v bytech zařazených v evidenci, ale i ostatních prostorech k ubytování, maximálně 5 osob. Nejprve se také vždy při výpočtu výše nákladů budou zohledňovat cizinci do 18 let věku, kteří nejsou považováni podle zákona za osoby zranitelné.

Aktuální započitatelné náklady na bydlení

Bydlení

Byt v evidenci

Prostor bez evidence

Jedna osoba s dočasnou ochranou

6000 Kč

4800 Kč

Každá další osoba s dočasnou ochranou

3000 Kč

2400 Kč

Čtěte také: Začíná platit zvýšení příspěvku na péči, pro někoho skoro o osm tisíc korun

 

Jak se dostat do evidence bytů

Registr bytů je webová stránka, kterou má pod palcem přímo Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky. Přes tento portál tak mohou do evidence bytů a smluv zapsat svou nemovitost přímo sami její majitelé. Sama aplikace pak tvrdí, že žádost o zařazení je možné vyřídit na pár kliknutí.

Do evidence přitom nemusí být zařazeny pouze byty v osobním vlastnictví, ale i byty družstevní. U nich však platí, že je musí zapsat nikoliv majitel družstevního podílu, ale přímo bytové družstvo. Zadává se pak pouze nájemní smlouva, která je uzavřena s osobou s dočasnou ochranou. Důležité je vědět, že není možné zaregistrovat byty, které slouží ke spolubydlení za předpokladu, že domácnost nesdílí jen cizinci s dočasnou ochranou. Zaevidovat nelze ani ubytovny.

Majitel, který ještě stále nemá svou nemovitost uvedenou v evidenci bytů a má zájem ji do seznamu zanést, bude muset udat

  • své identifikační údaje,
  • adresu a číslo bytu, jestliže existuje,
  • právní titul k užívání bytu, čili smlouvu s cizincem s dočasnou ochranou,
  • identifikační údaje všech cizinců s dočasnou ochranou, kteří byt užívají,
  • čísla vízového štítku a
  • údaje o začátku a ukončení bydlení.

Registrací do evidence bytů vlastníkovi nevznikají žádné nové povinnosti ani práva. Pokud by však došlo ke změně údajů, které do registru zadával, bude je muset aktualizovat.

Čtěte také: Některým OSVČ se od listopadu sníží příspěvek na bydlení

Částka se sjednotí a stoupne až o 1600 Kč

Podle nového nařízení vlády už u výše zmíněných ohrožených skupin lidí s dočasnou ochranou nebude rozhodující, zda se byt nachází v evidenci, či nikoliv. Částky budou jednotné pro byty v evidenci i ty bez evidence. Cizinec s dočasnou ochranou bude mít nárok na 6000 Kč za kalendářní měsíc. Každý další cizinec s dočasnou ochranou dostane 4000 Kč. I nadále přitom bude platit, že pro účely výše započitatelných nákladů na bydlení se bude zohledňovat nejvýše 5 osob, které spolu bydlí a společně uhrazují náklady na své potřeby. 

Nová výše započitatelných nákladů na bydlení

Jedna osoba s dočasnou ochranou

6000 Kč

Každá další osoba s dočasnou ochranou

4000 Kč

Společně s tím se pro někoho zvýší i celková výše humanitární dávky. Ta činí součet započitatelných nákladů na bydlení a příspěvku na životní potřeby, od kterého se odečte příjem cizince s dočasnou ochranou.

Toto nařízení by mělo podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky začít platit už od 1. srpna 2024.

Zdroj: YouTube / Úřad práce ČR

Čtěte také: MPSV v tichosti zdražilo sociální služby

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY