Vdovský důchod často nepřesahuje pět tisíc. Proč?

19.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nárok na vdovský důchod vzniká pouze po zemřelém manželovi za splnění zákonných podmínek. V některých případech je přitom vdovský důchod velmi nízký a nedosahuje ani pěti tisíc korun. Podívejme se na praktické příklady.

Podmínky pro přiznání vdovského důchodu a vdoveckého důchodu jsou stejné. Česká správa sociálního zabezpečení však vyplácí mnohem více vdovských důchodů. Důvodem je skutečnost, že ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži a zpravidla jsou v manželském páru mladší. Z tohoto důvodu se v článku zaměříme pouze na vdovské důchody.

Zdroj: Depositphotos

Podmínky pro přiznání vdovského důchodu

Nárok na vdovský důchod vzniká po zemřelém manželovi, který ke dni úmrtí pobíral starobní nebo invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil podmínky pro přiznání invalidního nebo starobního důchodu nebo došlo k úmrtí v důsledku pracovního úrazu. Po nesezdaném partnerovi tedy nelze nikdy vdovský důchod pobírat, vždy jenom po manželovi.

Čtěte také: Vdovský důchod se vrátí více lidem. Doba, během které může být obnoven, se prodlouží

Výplata sólo vdovského důchodu

V případě, že vdova nepobírá žádný státní důchod, činí procentní výměra vdovského důchodu polovinu procentní výměry státního důchodu, který pobíral nebo na který by měl nárok zemřelý manžel. Základní výměra důchodu činí 4400 Kč, bez ohledu na průběh pojištění zemřelého manžela.

Částka sólo vypláceného vdovského důchodu je tedy zajímavá. Průměrný sólo vdovský důchod vyplácený v březnu letošního roku činil 13 062 Kč, částka sólo vypláceného vdovského důchodu je nižší než 7000 Kč zřídka. Jiná situace je však v případech, kdy dochází k souběhu dvou důchodů.

Kalkulačka vdovského důchodu pro rok 2024

 

Nárok na dva důchody

V případě, že vzniká nárok na dva státní důchody, vyplácí se v plné výši pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího důchodu náleží pouze polovina procentní výměry, základní výměra důchodu náleží pouze jednou. V praxi tedy mají vdovy pobírající vlastní starobní důchod částku za vdovský důchod výrazně nižší, jak si vypočítáme v praktickém příkladu.

Praktický příklad

Vdova Monika pobírá vlastní starobní důchod ve výši 19 840 Kč. Zemřelý manžel pobíral starobní důchod ve výši 21 260 Kč. V následující tabulce si vypočítáme souhrnný státní důchod, na který bude mít paní Monika nárok.

Položka 

Částka

Měsíční důchod zemřelého manžela

21 260 Kč

Měsíční starobní důchod paní Moniky

19 840 Kč

Procentní část důchodu zemřelého manžela

(21 260 Kč − 4400 Kč)

16 860 Kč

Procentní výměra vdovského důchodu před úpravami

(16 860 Kč × 50 %)

8430 Kč

Procentní část starobního důchodu paní Moniky

(19 840 Kč − 4400 Kč)

15 440 Kč

Který důchod bude paní Monika pobírat v plné výši?

(16 860 Kč je vyšší než 15 440 Kč)

vlastní starobní důchod

Plná částka procentní výměry vlastního

starobního důchodu

15 440 Kč

Poloviční výše procentní části vdovského důchodu

(8430 Kč × 50 %)

4215 Kč

Základní výměra důchodu

(náleží pouze jednou)

4400 Kč

Vdovský důchod

4215 Kč

Procentní výměra vlastního starobního důchodu

15 440 Kč

Měsíční důchod celkem

(4400 Kč + 4215 Kč + 15 440 Kč)

24 055 Kč

Zdroj: vlastní výpočet autora

Tip: Kdy je vdovský důchod vyšší než 20 tisíc korun?

Při souběhu důchodů se částka pěti tisíc překročí málokdy

V případě, že vdově náleží již vlastní starobní důchod, většinou z vdovského důchodu náleží pouze polovina procentní výměry, neboť se uplatňují pravidla pro souběh dvou důchodů a vlastní starobní důchod vdovy bývá většinou vyšší. V těchto případech následně většinou nedosahuje vdovský důchod více než 5000 Kč, jak jsme si vypočítali v praktickém příkladu, kde činil 4215 Kč i při mírně nadprůměrném důchodu zemřelého manžela.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 49 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY