Dohody o nepřetahování zaměstnanců a konkurenční doložky s OSVČ. Co je povoleno?

17.07.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Je v pořádku, aby zaměstnavatelé uzavírali dohody o tom, že si nebudou vzájemně přetahovat zaměstnance? A je potřeba, aby dohoda byla stanovená oficiální smlouvou, nebo stačí i zpráva na sociálních sítích? Rozebereme také uzavírání konkurenčních doložek mezi OSVČ a jejich „zaměstnavateli".

Firmy se často obávají, že by jejich zaměstnanci mohli přejít ke konkurenční firmě a přenést tak nabyté zkušenosti a znalosti ke konkurenci, která by z toho následně mohla čerpat. 

Preventivně se před tímto možným jevem chrání tzv. dohodami o nepřetahování zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Za porušení takových dohod si mezi sebou sjednávají vysoké pokuty. Dohody však nejsou v souladu s českou legislativou.

Proto v případě jejich odhalení mohou padat i vysoké pokuty od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Zdroj: Depositphotos

ÚOHS sám nedávno upozornil, že zahájil správní řízení, v němž prověřuje dohodu o nepřetahování zaměstnanců mezi dvěma konkurenčními zaměstnavateli v oboru logistiky. Samotná dohoda obsahuje ustanovení, že tito dva zaměstnavatelé nebudou oslovovat zaměstnance druhé strany s nabídkou pracovního uplatnění. Anglický termín pro takové dohody je no-poaching

Podle antimonopolního úřadu však takové dohody mohou vést k narušení hospodářské soutěže v oblasti lidských zdrojů.

„V případě dohod o nenajímání zaměstnanců porušují zákon nejen ty společnosti, které se domluví, že si nebudou zaměstnance aktivně přetahovat, ale i ty, které podle dohody nezaměstnají pracovníka konkurence ani tehdy, pokud je sám osloví,“ vysvětluje možné případy porušení zákona advokát Tomáš Pavelka z nadnárodní právnické společnosti Dentons.

Konkrétní dohody mezi soutěžiteli upravuje zákon o ochraně hospodářské soutěže. Ten stanoví, že: „Dohody mezi soutěžiteli, rozhodnutí jejich sdružení a jednání soutěžitelů ve vzájemné shodě, jejichž cílem nebo výsledkem je narušení hospodářské soutěže, jsou zakázané a neplatné.“ Sem můžeme zařadit i dohody o nepřetahování zaměstnanců.

Tip: Jak odvolat okamžité zrušení pracovního poměru? A je to vůbec možné?

Za zjištěný přestupek hrozí pokuta až do výše 10 % ročního obratu

Výši možných pokut upravuje zákon o ochraně hospodářské soutěže. Za případné přestupky hrozí pokuty od 300 000 Kč do 10 000 000 Kč. Případně je soutěžiteli uložena pokuta do výše 10 % z čistého obratu dosaženého soutěžitelem za poslední ukončené účetní období.

Kontroly se zaměřují hlavně na programátory

V praxi se tento přestupek často týká firem zaměřujících se na softwarový vývoj. Jak už jsme zmínili v úvodu článku, dohody se nemusejí týkat pouze přetahování zaměstnanců, ale také osob samostatně výdělečně činných pracujících na kontrakty. U OSVČ se ÚOHS zaměřuje hlavně na lidi pracující v IT oblasti.

Dohoda o nepřetahování zaměstnanců lze uzavřít také neformálním e-mailem

Podle pohledu antimonopolního úřadu jsou problematické nejen oficiální dohody o nepřetahování pracovníků. Do potíží může firmu přivést i obyčejný neformální e-mail zaslaný mezi konkurenčními stranami. Dopustit se nezákonné dohody lze také chatováním na sociálních sítích.

„Zaměstnavatelům proto doporučujeme, aby byla související rizika ošetřena v jejich compliance programech a aby měli jasně stanovená pravidla pro zaměstnaneckou politiku včetně náboru a získávání nových zaměstnanců, ať se vyvarují jakýchkoliv možných problémů,“ radí Tomáš Pavelka z Dentons.

Kromě dohod o nepřetahování zaměstnanců se lze setkat také s dohodami o výši mezd zaměstnanců, které jsou považovány rovněž za protisoutěžní jednání a v případě jejich odhalení může být uložena pokuta až do výše zmíněných 10 % z čistého ročního obratu.

Jak z toho legálně vybruslit?

V souladu s českou legislativou lze uzavřít konkurenční doložku, která je většinou vepsána do sjednané pracovní smlouvy. Zaměstnavatel si ji může sjednat s těmi pracovníky, u kterých nechce, aby v případě skončení pracovního poměru přešli hned ke konkurenci. Porušení takové dohody je pokutováno. Výše této pokuty je zahrnuta přímo v obsahu konkurenční doložky. Zároveň ovšem (bývalý) zaměstnavatel musí (bývalému) zaměstnanci po dobu trvání konkurenční doložky platit peněžní náhradu, která má také svoje pravidla. 

V praxi český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozporoval postup některých podnikatelských asociací, které do svých kodexů členům stanovily povinnost využívat v co nejširším měřítku konkurenční doložky. „Úřad upřesnil, že nenamítá nic proti konkurenčním doložkám jako takovým, ale vadila mu unifikace chování jednotlivých členů asociace (tj. konkurentů) v soutěži o zaměstnance, kterou takováto plošná zavádění konkurenčních doložek mohla utlumit,“ uvedl pro Finance.cz advokát Tomáš Pavelka.

Jak se Evropská komise staví ke konkurenčním doložkám uzavřeným mezi „zaměstnavateli“ a OSVČ?

Jak se pak dívat na konkurenční doložky uzavřené s lidmi pracujícími na IČO (osobami samostatně výdělečně činnými – OSVČ) a jejich „zaměstnavateli“, přesněji řečeno firmami, které jim dávají zakázky? Z logiky věci by takové dohody mezi dvěma podnikateli neměly být přípustné. Avšak podle nedávných instrukcí Evropské komise by i tyto případy mohly být povolené. 

„Technicky vzato jsou OSVČ samostatnými podnikateli a na dohody mezi nimi a jejich ‚zaměstnavateli‘ se aplikuje kartelové právo stejně jako na dohody mezi jakýmikoliv soutěžiteli. Evropská komise (antimonopolní úřad Evropské unie) si tento problém uvědomila a v roce 2022 vydala pokyny, které vyjasňují použití kartelového práva v situacích, kdy některé OSVČ pracují exkluzivně nebo převážně pro jednoho odběratele (‚zaměstnavatele‘). Podle logiky těchto pokynů by mohly být konkurenční doložky s freelancery dovolené,“ popsal advokát společnosti Dentons. Zároveň dodává, že tyto konkurenční doložky s freelancery by měly být precizně vymezené a jejich platnost nemůže přesáhnout pět let.

 

Čtěte také:

Kdy může zaměstnavatel nařídit hromadné čerpání dovolené a co to znamená

Minimální mzda dál poroste. Zvyšovat se ale bude podle jiných pravidel

Změny u dohod o provedení práce: Co musíte splnit už v červenci a co až v srpnu?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ