Bitcoin odepsal za poslední měsíc 25 % hodnoty, bude pokles pokračovat?

15.07.2024 | , presale.99bitcoins
Komerční sdělení


Kryptoměny v posledním měsíci v čele s bitcoinem nezažily zrovna nejrůžovější období. Cena u největší kryptoměny totiž spadla z cenových hladin okolo 70 tisíc dolarů až na cca 54 tisíc dolarů, od kterých se poté poměrně rychle odrazila - investoři tak sice propad vykoupili, nicméně stále se nejedná o výrazný pohyb směrem vzhůru. Cena se tak aktuálně pohybuje u bitcoinu okolo 58 tisíc dolarů.

Zdroj: Traxer

Další kryptoměny na tom nejsou o moc lépe. Tak například takové ethereum za poslední měsíc zaznamenalo korekci z 3 400 dolarů na aktuálních cca 2 800 dolarů. Mnozí analytici a investoři se domnívají, že současný pokles je způsoben několika zásadními faktory - jedná se o snižování přílivu kapitálu do bitcoinových ETF, přesuny BTC v hodnotě až 9 miliard dolarů z peněženky Mt.Gox na adresy bývalých zákazníků této zkrachovalé burzy nebo prodej aktiv v hodnotě až 2 miliard dolarů ze strany německé vlády. 

Dalším aspektem u bitcoinu mohl být také výrazný medvědí signál, který vznikl prolomením supportu na cenové (psychologické) hladině cca 60 tisíc dolarů a následně také supportu na 58 tisíci dolarech.



Cenový vývoj kryptoměny bitcoin za poslední měsíc. Zdroj: TradingView

Splácení věřitelů burzou Mt. Gox

I když není sentiment nyní zrovna nejpozitivnější, několik kladných zpráv však přichází. Tak například správce japonské bitcoinové burzy Mt. Gox, která před deseti lety zkrachovala, v pátek uvedl, že společnost začala některým svým zákazníkům převádět platby v BTC a BTC Cash.

Aby mohli uživatelé tuto náhradu získat, musejí však splnit určité podmínky. V oznámení tak stojí, že jsou povinni ověřit svou totožnost a následně si založit svůj účet na určené krypto burze, díky kterému budou moci efektivněji přijmout nárokovaná aktiva.

Jelikož se jedná o aktiva v podobě bitcoinů, investoři a analytici očekávají výrazný prodejní tlak, který může vzniknout během období, kdy je budou bývalý zákazníci Mt. Gox prodávat a převádět tak zpět na fiat. Tato zpráva je v základu samozřejmě pozitivní, nicméně na kurz ceny bitcoinu může mít v konečném důsledku negativní vliv.

Německá vláda prodává bitcoiny za 2 miliardy dolarů

Dalším klíčovým aspektem, který bezpochyby ovlivnil nynější korekci, je po týdny probíhající prodej bitcoinů německou vládou. V červnu tohoto roku bylo odprodáno celkem 900 bitcoinů, zatímco minulý týden pak vláda prodala dalších až 3 000 bitcoinů.

Jak je však možné, že německá vláda držela bitcoiny v hodnotě až 2 miliard dolarů? Stalo se tak v lednu 2024, kdy se podařilo tamnímu Spolkovému kriminálnímu úřadu zabavit toto krypto aktivum o hodnotě až 2,2 miliard dolarů. Prostředky byly zabaveny správcům stránky Movie2k.to, která představovala pirátskou stránku fungující již od roku 2013.

K současnému dni však vláda této země stále drží cca 32 488 bitcoinů o celkové hodnotě 1,9 miliard dolarů. Ne všichni politici a osobnosti však vnímají tento prodej jako pozitivní. Například taková Joana Cotar, členka německého Bundestagu, který představuje část parlamentu země, minulý měsíc v příspěvku na X uvedla, že místo prodeje bitcoinů by vláda měla toto aktivum držet jako "strategickou rezervní měnu".

Názory analytiků ohledně dalšího vývoje

Pojďme se nyní blíže podívat na názory některých analytiků, kteří se vývojem ceny bitcoinu zabývají a své předpovědi publikují.Tak například tržní analytik společnosti eToro Josh Gilbert uvádí, že velkou část aktuálního výprodeje lze přičíst obavám plynoucím z prodeje bitcoinů ze strany věřitelů společnosti Mt. Gox - jak jsme ostatně zmínili výše. Během července se tak může na trh dostat BTC o hodnotě až 8 miliard dolarů.

I když se aktuálně cena vrací na vyšší cenové hladiny, Gilbert zmiňuje, že by jej nepřekvapilo otestování hranice 50 tisíc dolarů, což představuje také velmi důležitou psychologickou úroveň.

Analytik společnosti Swyftx - Pav Hundal, uvedl, že nejvýraznější propad nás teprve čeká:

„Obrovská zeď Bitcoinu se chystá setkat s trhem, který byl již poměrně apatický. Makropodmínky jsou dlouhodobě stále pozitivní, ale krátkodobě bychom mohli otestovat 50 tisíc dolarů a potenciálně jít i níže. Aktuálně je cenová hladina 52 tisíc dolarů bitevním polem pro býky i medvědy." uvedl Hundal.

Vrátíme-li se opět ke Gilbertovi, tento analytik zmínil i pozitivní výhled na nadcházející období. Během července by totiž mělo přijít datum úplného spuštění ETF na kryptoměnu ethereum, což by mohl být obrovský boost pro celý kryptoměnový trh.



Vývoj ceny bitcoinu na denním grafu. Zdroj: TradingView

Další kryptoměny s potenciálem

Dalo by se říci, že všechny velké altcoiny následovaly v této korekci samotný bitcoin. Například cardano k dnešnímu dni odepsalo cca 17 % za poslední měsíc, zatímco solana pak 12 %. Ostatní kryptoměny jsou na tom, dalo by se říci, vesměs velmi podobně.

Abyste si mohli prohlédnout také další altcoiny, pro které může být aktuální období vhodnou startovací pozicí a které mohou do budoucna přinést slušné zhodnocení, pojďme si nyní představit dva projekty ve fázi předprodeje. 

Předprodej jako takový znamená v podstatě první veřejnou nabídku tokenů, které si tak tvůrci mohou pro sebe pořídit. Tvůrci projektu díky této události získají prostředky pro svůj další vývoj, zatímco investorům může předprodej přinést výhody, jako je velmi nízká nákupní cena nebo možnost účastnit se akcí pro brzké investory (mezi těmi nalezneme v některých případech například airdrop kryptoměn).

eTukTuk - krypto projekt, který se zabývá vývojem infrastruktury pro elektromobily

Projekt eTukTuk vstupuje do kryptoměnového světa především s produkty a službami do reálného světa, které mají za cíl přinést zbrusu nový ekosystém a infrastrukturu v odvětví elektromobility. Jak už název napovídá, primárním produktem budou dle všeho vozidla zvaná jako tuk tuky, které jsou hojně využívané v Asii ve státech jako Indie nebo Srí Lanka.

Jelikož drtivá většina vozidel má pro svůj pohon stále využívané spalovací motory, eTukTuk přichází s elektrickými tuk tuky, které mají snížit dopad dopravy na životní prostředí, poskytnout řidičům méně náročnou údržbu nebo snížit celkové náklady na provoz. Společně s tím se v plánech nachází také výstavba infrastruktury dobíjecích stanic nebo vývoj aplikace.

Podíváme-li se na plány do budoucna, které jsou označeny jednoslovným názvem jako „roadmapa”, můžeme si všimnout několika fází. Ta první zahrnuje spuštění samotného předprodeje, ve kterém si mohou první zájemci tokeny pořizovat, a vybudování silné komunity skrze sociální sítě. V té druhé se poté setkáme se zalistováním tokenů $TUK na největších krypto burzách a u následujících fází je poté zmíněno spuštění beta verze i plné verze připravované hry a rozšíření jejího herního obsahu.



Ukázka roadmapy projektu eTukTuk, Zdroj: etuktuk.io

V případě, že by investory projekt eTukTuk zaujal, mohou nakoupit tokeny $TUK v předprodeji, který aktuálně probíhá na webových stránkách projektu. Během této události je možné si tokeny pořídit ještě před tím, než budou zalistovány na kryptoměnové burzy, čímž se zájemci setkají s výhodami, jako jsou odměny za staking nebo nízká nákupní cena.

Celková nabídka tokenů $TUK činí 2 miliardy, přičemž aktuální cena v předprodeji dosahuje hladiny 0,0345 $. Jakmile se pak předprodej posune do další fáze, cena vzroste na novou úroveň. Aktuálně tvůrci pracují také na vývoji hry, která umožní uživatelům vžít se do role řidiče vozítka tuk tuk a kterou je možné již nyní stáhnout z obchodů s aplikacemi.

PlayDoge - play-to-earn meme hra, která přinese možnost získávat tokeny hraním hry

Další poměrně výraznou kryptoměnou se v současné době stává PlayDoge - meme projekt, u kterého tvůrci pracují na vývoji dobrodružné a vzrušující hry. Společně se svým psím společníkem se v tomto případě vydáváte na napínavou cestu v podobě prozkoumávání herního světa a soubojů, kterých se můžete účastnit s ostatními hráči.

Celková nabídka tokenů dosahuje v tomto případě 9,4 miliardy tokenů, které jsou rozděleny do několika alokací - mezi ně se řadí například předprodej, likvidita na burzy nebo odměny za staking. Jejich kompletní přehled společně s množstvím tokenů, které do jednotlivých kategorií poputují, si můžete prohlédnout na přiloženém obrázku.



Ukázka tokenomiky projektu PlayDoge, Zdroj: playdoge.io

Hlavním produktem tohoto projektu se stává stejnojmenná hra PlayDoge, kterou jsme již zmínili v prvním odstavci. Kromě samotných soubojů budou dostupné také zábavné mini hry, za které bude možné získávat tokeny $PLAY. Podle toho, jak se budou hráči o svého mazlíčka starat, se mu následně bude i v minihrách a při různých dalších aktivitách dařit.

Velmi zajímavou mechanikou je v tomto případě samotná funkce play-to-earn, která umožní hráčům získávat nativní kryptoměnu projektu - v tomto případě $PLAY, pouhým hraním hry. Tokeny bude možné obdržet v podobě odměn za výhry nebo za splnění dobdrodružných denních výzev, se kterými se během hraní setkáte.

Jelikož funguje tato kryptoměna na blockchainu Etherea, dostupný je taktéž staking. Ten umožňuje investorům uzamknout určité množství tokenů, čímž získají nárok na denní odměny plynoucí z aktivace této funkce. Stakovat své tokeny lze ihned po nákupu v předprodeji, čímž se zajistí odměny již od prvního momentu.

Závěr

Kryptoměnový trh se aktuálně nachází v pásmu jakési nejistoty, kdy se však sentiment a analytici přiklánějí spíše k medvědímu vývoji. Vzhledem ke zprávám, které indikují brzký prodejní tlak na největší kryptoměnu světa bitcoin, předpovídají někteří analytici otestování supportu na 50 tisíci dolarech v průběhu měsíce července. Na druhou stranu může plnohodnotné spuštění ETF na ethereum přispět k obratu a celý trend tak změnit. 

V případě, že byste se spíše přikláněli k vyzkoušení nových kryptoměn, které mají velký potenciál pro budoucí růst a které mohou zároveň této situace využít, zmínili jsme pro vás dva příklady takových projektů. 
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení