Brigáda zaměstnance na DPP a vratka daně

26.08.2024 | , Finance.cz
DANĚ


V letních měsících si někteří zaměstnanci přivydělávají na dohodu o provedení práce. Z dohody o provedení práce vždy platí daň z příjmu, buď srážkovou, nebo zálohovou. Kteří zaměstnanci obdrží zaplacenou daň z příjmu z brigády zpátky? Podívejme se na praktické příklady. 

Zaměstnanci pracující na klasickou pracovní smlouvu mají u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu čisté mzdy uplatňují slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč a případně další daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti. V případě brigády na dohodu o provedení práce v letních měsících již nemohou u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani, a z hrubé odměny tak vždy odvádí daň z příjmů.

V případě, že je hrubá odměna 10 000 Kč a méně, se platí srážková daň z příjmů. Jestliže je hrubá měsíční odměna 10 001 Kč a méně, odvádí se zálohová daň z příjmů.

Zdroj: Depositphotos

Srážková daň z příjmů a daňové přiznání

Z důvodu brigády na dohodu o provedení práce s odvodem 15% srážkové daně z příjmů se nemusí podávat daňové přiznání. Daňové záležitosti mohou být vyřešeny právě odvodem srážkové daně z příjmů. Přesto se v některých případech zahrnutí příjmů z dohody o provedení práce do daňového přiznání vyplatí a srážková daň z příjmů se obdrží zpět.

Tip: Zdanění přivýdělku z dohody o provedení práce v roce 2024

Příklad 1: Práce po část roku

Paní Monika nastoupila do zaměstnání od března 2024. V měsících lednu a únoru 2024 byla ještě na rodičovské dovolené. V červenci a srpnu si paní Monika k hlavnímu zaměstnání, kde pracuje na pracovní smlouvu na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 19 000 Kč, přivydělávala na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou 10 000 Kč pro jiného zaměstnavatele. Za dva měsíce tedy odvedla formou srážková daně z příjmů 3000 Kč (1500 Kč × 2 měsíce).

Paní Monika si dobrovolně podá daňové přiznání za rok 2024, do kterého zahrne příjmy ze závislé činnosti nejenom z hlavního zaměstnání, ale právě i z dohody o provedení práce. V daňovém přiznání uplatní slevu na poplatníka v plném rozsahu 30 840 Kč, přestože pracovala pouze 10 měsíců během roku 2024. Paní Monice tak vznikne nárok na daňový přeplatek ve výši 5140 Kč (2570 Kč × 2 měsíce). V plném rozsahu tedy obdrží zaplacenou daň z dohody o provedení práce zpět i část zaplacené zálohové daně ze zkráceného úvazku.

Kalkulačka výdělků z DPP a DPČ pro rok 2024

 

Příklad 2: Sleva na manželku

Pan Pavel má hrubou mzdu 35 000 Kč a při výpočtu čisté měsíční mzdy uplatňuje slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na dceru. Manželka pana Pavla je s dcerou na rodičovské dovolené. Měsíčně zaplatí pan Pavel na dani z příjmů 1413 Kč (35 000 Kč × 15 % − sleva na poplatníka 2570 Kč − daňové zvýhodnění na dceru 1267 Kč). Za celý rok tedy z hlavního zaměstnání zaplatí daň z příjmů 16 956 Kč (1267 Kč × 12 měsíců).

V červenci a srpnu si pan Pavel přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Každý měsíc je mu odvedena srážková daň z příjmů ve výši 1500 Kč, celkem 3000 Kč.

Pan Pavel si sám podá daňové přiznání, kde zohlední i příjmy z dohody o provedení práce. Z důvodu uplatnění slevy na manželku ve výši 24 840 Kč obdrží pan Pavel veškerou zaplacenou daň z příjmů během roku ve výši 19 956 Kč (16 956 Kč + 3000 Kč) zpět. Podání daňového přiznání se tedy panu Pavlovi vyplatí.

Tip: Co se od roku 2024 mění u daní z příjmů?

 

Příklad 3: Nárok na daňové odpočty

Paní Marta pracovala po celý rok 2023 za hrubou mzdu 19 000 Kč a současně si v červenci a srpnu přivydělala na dohodu o provedení práce každý měsíc 10 000 Kč, zaplatila tak v souhrnu formou srážkové daně z příjmů 3000 Kč. Celkem zaplatí na dani z příjmů z obou zaměstnání 6360 Kč.

V dobrovolně podaném daňovém přiznání však uplatní daňový odpočet v částce 48 000 Kč na své finanční produkty, na které jí přispívá manžel. Každá tisícikoruna daňového odpočtu může přinést daňovou úsporu až 150 Kč. Paní Marta tedy obdrží celou zaplacenou daň z příjmů zpět, tedy v částce 6360 Kč. Z důvodu čerpání daňových odpočtů nelze dostat vyšší daňovou vratku, než byla zaplacena daň z příjmů.

Tip: Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

Lépe placená brigáda a daňové přiznání

Zaměstnanci, kteří alespoň v jednom měsíci mají příjem od dvou zaměstnavatelů současně, přičemž je z obou zaměstnání odvedena zálohová daň z příjmů, mají povinnost podat daňové přiznání. Tato podmínka je splněna např. i při brigádě na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 001 Kč a více. Do daňového přiznání je nutné zohlednit příjmy z hlavního zaměstnání i z brigád. Od všech zaměstnavatelů je potřeba si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech. Daňoví poplatníci pouze s příjmy ze závislé činnosti vyplňují zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání.


Čtěte také: 

Minimální mzda dál poroste. Zvyšovat se ale bude podle jiných pravidel

Souhrn mzdových novinek účinných od 1. července 2024

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ