Příspěvek na bydlení od 1. července: stát si náklady na energie zjistí sám, ale s podmínkou

19.07.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od 1. července 2024 se zjednodušilo dokládání nákladů na energie při žádosti o příspěvek na bydlení. Stát si zjistí náklady na energie od dodavatele energií sám. Co pro to udělat? Musíte chodit na úřad, nebo vše vyřídíte za 10 minut u počítače?

Pokud si žádáte o příspěvek na bydlení či dokládáte příjmy a náklady na energie k příspěvku na bydlení, od 1. července 2024 máte možnost nechat stát, aby si zjistil náklady na energie u vašeho dodavatele. Vy pak nemusíte přepisovat platby ze složenek či výpisů z účtů a přikládat kopie dokumentů do příloh či navštěvovat úřad s řadou složenek, faktur atp. Údaje o nákladech na energie se v dokumentu vyplní automaticky.

Je to možnost, jak si ulehčit život, nikoliv povinnost. Co je nutno splnit? Stačí na to 10 minut u počítače?

Jaké jsou podmínky pro to, aby stát zjišťoval sám náklady na energie?

Podmínkou pro to, aby stát sám mohl zjišťovat výši nákladů na energie je to, že smlouva o dodávce elektřiny či plynu musí být napsaná přímo na žadatele o příspěvek či jinou společně posuzovanou osobu.

Samozřejmě je nutné mít nárok na příspěvek na bydlení.

Máte nárok na příspěvek na bydlení? Jakou by měl výši? Vypočítejte si výši příspěvku v naší kalkulačce

 

Co vyplnit do žádosti, aby stát zjistil vaše náklady na energie sám?

Další podmínkou je v žádosti o příspěvek na bydlení či v doložení nákladů vyplnit údaje o vás, vyplnit název vašeho dodavatele energií a číslo odběrného místa plynu či elektřiny.

Můžete tak učinit pomocí aplikace Jenda anebo fyzicky na úřadu práce.

V Jendovi stačí vyplnit dodavatele energií a číslo odběrného místa, hotovo je za 10 minut

První a jednodušší možností, jak státu umožnit automatické vyplnění vašich nákladů na energie, je elektronicky v aplikaci Jenda, což zabere 5 až 10 minut.

Stačí se přihlásit do aplikace Jenda, do níž se můžete přihlásit některou z forem Identity občana, např. pomocí bankovní identity nebo Mobilním klíčem eGovermentu.

V aplikaci vyberete podání Žádosti o příspěvek na bydlení (jestliže jste ji ještě nepodávali) či pravidelné Doložení nákladů na bydlení.

Doložení nákladů na bydlení najdete v pravém rohu v sekci „Potřebujeme od vás doložit“.

Samotné zadání jednotlivých údajů provedete v sekcích Elektřina či Plyn, kde zaškrtnete Stáhnout náklady na plyn automaticky a doplníte údaje:

  • Na koho je napsaná smlouva s dodavatelem
  • Dodavatele energií
  • Číslo odběrného místa (EAN – elektřina, EIC – plyn)

Tyto hodnoty se vám následně automaticky budou načítat i v dalších obdobích, stačí je tedy vyplnit pouze jednou. Naopak při změně dodavatele energií musíte tyto hodnoty sami ručně změnit.

Doložení nákladů na energie

Zdroj: MPSV

Jestliže máte všechno doloženo, při rozkliknutí sekce „Potřebujeme od vás doložit“ se objeví „Všechny povinnosti máte vyřízeny“.

Potřebujeme od vás doložit

Zdroj: Aplikace Jenda

Čtvrtletní dokládání nákladů na bydlení online v Klientské zóně Jenda

Zdroj: YouTube.com/MPSV

Nejste příznivcem digitalizace? Vše vyřídíte na pobočce Úřadu práce ČR

Jestliže raději vyřizujete dávky osobně na pobočce Úřadu práce ČR, vezměte si doklad totožnosti a dále smlouvy či faktury od dodavatele energií, protože potřebujete úřadu zadat:

  • na koho je napsaná smlouva s dodavatelem
  • kdo je váš dodavatel elektřiny/plynu
  • číslo odběrného místa (EAN – elektřina, EIC – plyn)

Tyto údaje zde můžete uvést při žádosti o příspěvku na bydlení či při dokládání příjmů a nákladů.

Stát si následně bude zjišťovat vaše náklady na energie automaticky v dalších obdobích, pouze při změně dodavatele energií musíte dodat tyto údaje Úřadu práce.

Tip: Některým OSVČ se od listopadu sníží příspěvek na bydlení

Stát je již propojen s pěti velkými dodavateli energií

Automatické vyplnění nákladů na energie nelze použít u všech dodavatelů energií. Aktuálně je k integračnímu rozhraní státu připojeno 5 velkých dodavatelů:

  • ČEZ
  • E.ON
  • Innogy
  • Pražská plynárenská
  • PRE

Očekává se, že další dodavatelé energií se připojí. Do té doby je Úřad práce ČR bude vyzývat k doložení nákladů prostřednictvím datových schránek. Nemusíte se obávat, že by vám kvůli pochybení na straně státu či dodavatele energií přestal chodit příspěvek na bydlení.

Tip: Mohou získat příspěvek na bydlení také studenti? Jaké příjmy se jim započítávají?

Stát si o vás zjistí výši důchodu, dávek i příjmu ze zaměstnání

Již dříve si o vás stát dokázal zjistit některé příjmy (například důchod), které jsou vypláceny státní institucí. Od roku 2023 navíc můžete umožnit státu, aby si zjistil výši vašeho čtvrtletního příjmu u vašeho zaměstnavatele. Stačí mu dát souhlas a vyplnit v kolonce D1 identifikační číslo (IČ) zaměstnavatele. Úřad práce následně vyzve zaměstnavatele prostřednictvím datové schránky, aby potřebné potvrzení doložil, a to opět přes datovou schránku nebo vyplněním online formuláře. Stejně tak se postupuje v případě, že se dokládají i příjmy osob, které se žadatelem žijí v domácnosti.

Tip: Aplikace Jenda očima uživatelů. Na vyřízení příspěvku na bydlení se čeká i několik měsíců

 

Příspěvek na bydlení a dokládání nákladů na energie

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY