Úřad práce nabízí rekvalifikační kurzy za hubičku. A nejenom pro nezaměstnané

18.07.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chcete si udělat rekvalifikační kurz? Chtěli byste změnit pracovní obor, ale nic moc jiného neumíte? Přihlaste se na vzdělávací kurz od Úřadu práce. Aktuálně nabízí rekvalifikační kurzy s nízkou finanční spoluúčastí i pro lidi, kteří práci mají.

Úřad práce České republiky (ÚP) umožňuje zájemcům absolvování rekvalifikačního kurzu doslova za pár tisíc korun, a to díky pomoci z Evropské unie a Ministerstva práce a sociálních věcí v Národním plánu obnovy.

V e-shopu „Databáze rekvalifikací a kurzů dalšího vzdělávání“ jsou nejvíce žádané Kurzy digitálního vzdělávání. U těch je však nutné, aby byl účastník vedený v evidenci Úřadu jako uchazeč o zaměstnání. Na druhou stranu je v případě žádostí o podporu schválená naprostá většina. Podobně je tomu i u Zabezpečené rekvalifikace.

U kategorie Zvolená rekvalifikace však platí jiná pravidla. Kromě nezaměstnaných o ni mohou žádat i zaměstnaní, podnikatelé, studenti, osoby na mateřské nebo rodičovské dovolené apod. Všichni však musejí počítat s tím, že procento schválených žádostí o finanční příspěvek je nižší.

Naprostou většinu vám na rekvalifikaci přispěje stát

Zvolenou rekvalifikaci nebudou mít účastníci samozřejmě zdarma. Úřad práce poskytne příspěvek na kurz ve výši 82 % z jeho celkové ceny. Procento však bude nižší, pokud se bude jednat o kurz, který je dražší než maximální limit stanovený úřadem. Tím je 50 000 Kč. Úřad částku uhradí přímo vzdělávacímu zařízení.

Jedná se také zároveň o nejvyšší finanční částku, kterou může ÚP podle poučení pro zájemce vynaložit v období 3 kalendářních let. Nicméně do výše tohoto limitu je možné započítat i více kurzů, pokud se do nich zájemce hlásí postupně. Do dalšího se může přihlásit vždy až po ukončení kurzu předchozího za předpokladu, že nemá vyčerpané ono konto 50 000 Kč během tří let.

Zbylých 18 % z ceny kurzu musí zájemce uhradit před započetím kurzu vzdělávacímu zařízení zálohovou fakturou ve výši rozdílu ceny kurzu a příspěvku, který na něj poskytl ÚP.

Čtěte také: Zaměstnanci státu ve služebním poměru se mohou dočkat navýšení osobních příplatků

Úřad práce příspěvek poskytne jen těm, co se skutečně zúčastní

Důležité je vědět, že Úřad práce poskytne příspěvek jedině tehdy, pokud účastník absolvuje celý kurz, minimálně však 80 % vyučovacích hodin. U každého kurzu je přitom předem jasné, kolik hodin bude celkově trvat.

Úřad může v některých případech poskytnout příspěvek, i pokud je účast nižší. Je tomu tak tehdy, jestliže zájemce o kurz musí zajistit

  • péči o dítě do 4 let věku,
  • péči o fyzickou osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby minimálně ve II. stupni závislosti, jestliže s uchazečem o zaměstnání trvale žije v jedné společně hospodařící domácnosti. Podmínka společně hospodařící domácnosti nemusí být splněna, pokud se jedná o osobu blízkou,
  • docházku dítěte do předškolního zařízení nebo povinnou školní docházku.

Tip: Kalkulačka podpory v nezaměstnanosti

Nižší účast pro splnění kurzu je možná i v situaci, kdy se místo výkonu kurzu neshoduje s místem nebo povahou zaměstnání druhého z manželů nebo registrovaného partnera. A v poslední řadě je také nižší účast možná i ze zdravotních důvodů. Ty je ale třeba obhájit lékařským zdravotním posudkem, že zdravotní stav brání v součinnosti s Úřadem práce. Všechny zmíněné závažné důvody plynou ze zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, přesněji pak z § 5.

Pokud účastník kurzu bude mít nižší než stanovenou účast nebo neprojde závěrečnou zkouškou, Úřad práce bude požadovat, aby si celou cenu kurzu zaplatil sám.

Pokud však už dopředu víte, že to nezvládnete, dobrou zprávou je, že z kurzu se lze odhlásit i beztrestně. Účastník tak ale může učinit nejpozději den před začátkem realizace kurzu. Zrušení se pak provede přímo v e-shopu. V jiném případě si může vzdělavatel nárokovat, aby mu byl zaplacen ušlý zisk. Čím dříve tak svou přihlášku zrušíte, tím lépe.

Čtěte také: Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

Rekvalifikační a vzdělávací kurzy od úřadu práce: cena, podmínky

Zdroj: Pixabay

 

Bez ověřené elektronické identity to nepůjde

Na rekvalifikační nebo vzdělávací kurz je možné přihlásit se přímo přes e-shop s databází rekvalifikací. K přihlášení je nutné vlastnit datovou schránku nebo jiný z identifikačních prostředků identity občana, např. bankovní identitu.

Pokud nevlastníte ani jedno a ani si je nechcete zařizovat, budete se muset osobně dostavit na pobočku Úřadu práce a pracovníkům sdělit svůj záměr absolvovat vámi vybraný kurz. Na kurzy z digitální oblasti, které mají v typu kurzu uvedeno Vzdělávací kurz, je možné se přihlásit pouze online v e-shopu.

Jak na rekvalifikace s Úřadem práce

Zdroj: YouTube / Úřad práce

Stejně se budete muset registrovat na pracáku

V úvodu jsme psali, že u mnoha kurzů není nutné být registrován v evidenci Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. A to je také pravda. Je však dobré vědět, že v přihlášce na kurz budete muset zaškrtnout, že chcete být veden jako zájemce o zaměstnání. V jiném případě nebude možné přihlášku na kurz řádně odeslat.

Zájemcem o zaměstnání se může stát kdokoliv a dané osobě tím v podstatě nevznikají žádné nové povinnosti ani práva. Jde pouze o to, že na základě toho může být zájemci zprostředkováno vhodné zaměstnání nebo mu právě může úřad zabezpečit rekvalifikaci. Do evidence zájemců o zaměstnání se mj. může přihlásit fyzická osoba, které chce změnit zaměstnání nebo je ohrožena ztrátou toho nynějšího.

Čtěte také: Od ledna 2025 průměrný důchod přesáhne 21 tisíc korun, kdo na něj dosáhne?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY