Úřad práce prověří, zda stojí za to vám schválit rekvalifikaci. O přihlášku se hodně zajímá

23.07.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zaujala vás možnost absolvovat rekvalifikační kurz přes Úřad práce? Pojďme se společně podívat, jakým způsobem si kurz může vybrat a jak se do něj přihlásíte.

V minulém článku jsme rozebrali, jaké druhy rekvalifikace nabízí Úřad práce, do jaké výše nákladů je proplatí a že je možné, aby některé kurzy absolvovali i lidé, kteří pracují, podnikají, studují nebo jsou na mateřské či rodičovské dovolené.

V závislosti na typu kurzu může být uchazeči proplaceno až 82 % z celkové ceny rekvalifikačního kurzu, maximálně však 50 000 Kč. Zbytek si zájemci musí zaplatit z vlastní kapsy. Často to však právě díky vysoké podpoře pro jednotlivce dělá sotva pár tisíc korun.

Rekvalifikační kurz si najdete podobně, jako kdybyste hledali zboží

Rekvalifikaci vyberete přímo v „e-shopu“ na stránce mpsv.cz/jsem-v-kurzu. Kromě procházení přehledu nabídek je možné cíleně vyhledávat, a to podle oboru, ve kterém se chcete vzdělat. Vybírat jde navíc i podle termínu, během kterého kurz probíhá, ale i podle místa konání.

Níže pak můžete využít i rozšířené vyhledávání. V tom rozhodnete, zda chcete studovat prezenčně, distančně, nebo kombinovaně. Následně ještě můžete filtrovat podle typu kurzu, kódu anebo jazyka, ve kterém je vyučován. Z těch je na výběr jen čeština nebo angličtina.

To, o jaký jazyk se bude jednat, ještě zjistíte, když si nějaký kurz přímo rozkliknete. Každý má popsány také další parametry, jako jsou

  • možnost uplatnění po absolvování,
  • cena,
  • kde a jak výuka bude probíhat, popř. co budete potřebovat,
  • jaké studijní materiály vám budou poskytnuty,
  • počet hodin teorie a praxe,
  • rozložení výuky (kolik dní a hodin denně bude probíhat),
  • typ dokladu po absolvování a
  • způsob ověření získaných znalostí a dovedností.

Dále ještě samozřejmě vyčtete informace o firmě, která rekvalifikaci poskytuje, neboť Úřad práce je pouze zprostředkovatel. Chybět nebude ani kontakt na pověřenou osobu.

Důležité je ještě zmínit, že vzdělavatel může chtít po zájemcích o kurz vstupní požadavky. Těmi může být např. určitý věk, minimální dosažené vzdělání, zdravotní předpoklady apod.

Čtěte také: Do předčasného důchodu se bude chodit ještě později

Jak se přihlásit do rekvalifikačního kurzu přes úřad práce

Zdroj: Pixabay

 

Bez dálkového přístupu s e-identitou si v podstatě neškrtnete

Abyste se na vybraný kurz mohli přihlásit, potřebujete vlastnit některý z ověřených prostředků pro online komunikaci. Přihlašovat se totiž můžete datovou schránkou, bankovní identitou, eObčankou, mobilním klíčem eGovernmentru, NIA ID anebo IIG.

Pokud nevlastníte ani jednu ověřenou elektronickou identitu a nechcete si ji zakládat, budete se muset vydat na nejbližší pobočku Úřadu práce ČR a informovat o zájmu se na kurz přihlásit příslušného pracovníka. Nicméně takto to lze dělat jen u některých kurzů. U těch z digitální oblasti, které mají v typu uvedeno Vzdělávací kurz, se není možné přihlásit jinak než online.

V každém případě osobně není umožněno přihlásit se v termínu kratším než 30 kalendářních dnů před termínem zahájení rekvalifikace. Je tomu tak kvůli lhůtě nutné pro zpracování přihlášky. U některých rekvalifikací se totiž posuzuje, zda budou dotace vůbec poskytnuty. Ne každý získá nárok kurz absolvovat, a právě proto byste si měli předem rozmyslet, jaké informace v přihlášce uvedete a kolik času se jí rozhodnete věnovat.

Čtěte také: Zaměstnanci státu ve služebním poměru se mohou dočkat navýšení osobních příplatků

Přihláška je, jako kdybyste vyplňovali životopis

Jakmile se pokusíte dálkovým přístupem přihlásit do interního systému Úřadu práce, budete muset udělit souhlas s předáním identifikačních údajů pro klientský portál MPSV. Bez souhlasu bohužel nebude možné přihlášení provést.

Díky tomu a úředně ověřené identitě se však do přihlášky už automaticky načtou vaše kontaktní údaje, jako jsou jméno a příjmení a adresa trvalého pobytu. Měli byste uvést kontaktní adresu, pokud se liší od adresy trvalého pobytu. Vyplnit budete muset ještě rozhodně e-mail, telefon a datovou schránku, pokud ji vlastníte.

Dále už vše bude podobné jako ve strukturovaném životopisu. Úřad práce bude zajímat vaše nejvyšší dosažené vzdělání, jakou zkouškou bylo ukončeno a o jaký obor se jednalo. Jestliže jste během života už nějaké rekvalifikace absolvovali, uveďte je také.

Následné naklikávání dovedností a jejich popis sice bude trošku otrava, ale zkuste si na tom dát záležet. Znovu připomínáme, že přihlášku na některé kurzy skutečně neschválí každému. Při uvádění svých jazykových znalostí buďte upřímní.

ÚP bude chtít mít přehled i o profesi, kterou vykonáváte, včetně počtu let nebo měsíců získané praxe. V doplňujících informacích uvedete, jaká motivace vás vede k výběru kurzu a jak byste jej využili pro vaši současnou a budoucí práci.

Poté už budete muset pouze potvrdit, že jste byli seznámení s poučením, a vybrat kontaktní pracoviště ÚP ČR. To si ale tentokrát nevolte podle místa trvalého pobytu. Samo MPSV doporučuje uvést raději taktové kontaktní pracoviště, které je nejblíže vaší reálné adrese. Popř. vyberete tu pobočku, na které jste vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Čtěte také: Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

I když nejste nezaměstnaní, musíte být v evidenci

Jestliže nejste osoba, která je registrovaná na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání z důvodu nezaměstnanosti, počítejte s tím, že se společně s přihláškou hlásíte do evidence. To ale pouze jako zájemce o zaměstnání a následné zprostředkování práce. Bez tohoto kroku nebude možné přihlášku odeslat. Dobré je vědět, že registrací vám nevzniknou žádné nové povinnosti, a navíc můžete zaškrtnout, že po absolvování kurzu žádáte o vyřazení z evidence zájemců o zaměstnání.

Jak na rekvalifikaci přes Úřad práce

Zdroj: YouTube / Úřad práce

K přihlášce můžou být vyžadovány přílohy

Jestliže vzdělavatel požaduje splnění podmínek pro vstup do kurzu, jako je např. minimální dosažené vzdělání nebo zdravotní způsobilost, dokumenty si ještě před vyplňováním přihlášky nafoťte anebo naskenujte do počítače. Budete je totiž muset vložit jako přílohy na konci přihlášky.

Výjimečně může Úřad práce požadovat pro posouzení přihlášky nějaký další doklad. O celém postupu schvalování budete informováni po přihlášení v e-shopu v záložce Moje kurzy.

Čtěte také: Nezaměstnáváte OZP? Budete muset platit více než v současnosti, schválila vláda

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY