Částku předčasného důchodu může zvednout i čerpání podpory v nezaměstnanosti

02.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Z důvodu prodlužování řádného důchodového věku se stává pro hodně lidí předčasný důchod nutností, ať už ze zdravotních, rodinných, či pracovních důvodů. Stále složitější ale pro některé lidi bude dosáhnout na potřebnou délku zaplaceného pojištění. Věděli jste, že vám v tom může pomoci i podpora v nezaměstnanosti od Úřadu práce?

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku a je nutné získat minimální dobu pojištění, která se od října 2024 zvyšuje z 35 let na 40 let. Z důvodu zvýšení minimální doby pojištění bude moci předčasného důchodu využít méně lidí než v minulosti. Správným načasováním termínu odchodu do předčasného důchodu je možné mít citelně vyšší měsíční důchod.

Zdroj: Depositphotos

Krácení se provádí za každých započatých 90 dní

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s krácením za předčasnost, které činí 1,5 % výpočtového základu za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Každý den (ne)zaplaceného pojištění tedy může hrát při výpočtu předčasného důchodu roli.

Tip: Do předčasného důchodu se bude chodit ještě později

Podpora v nezaměstnanosti zvýší dobu pojištění a sníží krácení

Před odchodem do předčasného důchodu je vhodné vyčerpat podporu v nezaměstnanosti, kterou mohou občané starší 55 let pobírat 11 měsíců. Evidence na Úřadu práce, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, se započítává jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu. Vyčerpáním podpory v nezaměstnanosti se navíc sníží krácení za předčasnost, protože se odejde do důchodu později.

Spočítejte si svůj předčasný důchod v naší kalkulačce

 

Praktický příklad

Panu Romanovi skončila koncem roku 2023 smlouva na dobu určitou. Dne 7. ledna měl pan Roman přesně tři roky do dosažení řádného důchodového věku, tak využil možnosti požádat o předčasný důchod. Pan Roman měl průměrnou mzdu za odpracované roky ve výši 42 000 Kč a získal dobu pojištění v rozsahu 43 let. Do doby pojištění se počítají pouze celé ukončené roky.

  • Panu Romanovi byl tedy přiznán předčasný důchod ve výši 15 757 Kč, krácení se totiž provede za 13 × započatých 90 kalendářních dní předčasnosti.

Panu Davidovi rovněž skončila smlouva koncem roku 2023 a začátkem roku 2024 mohl odejít do předčasného důchodu tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Pan David se však registruje na Úřadu práce, kde bude po dobu 11 měsíců pobírat podporu v nezaměstnanosti a do předčasného důchodu odejde až po jejím vyčerpání.

Průměrnou mzdu za odpracované roky má pan David rovněž 42 000 Kč, ale získá 44 let pojištění, protože evidencí na Úřadu práce se mu podaří ukončit další rok pojištění. Krácení předčasného důchodu se provede za 9 × započatých 90 kalendářních dní předčasnosti.

  • Panu Davidovi bude tedy přiznán předčasný důchod ve výši 17 651 Kč.

Pan David si evidencí na Úřadu práce značně zvýší svůj starobní důchod, neboť bude mít nižší krácení za předčasnost a podaří se mu ukončit další celý rok pojištění.

Čtěte také: Chyby předčasných důchodců v praktických příkladech

Na co pamatovat při plánování předčasného důchodu?

Při plánování termínu odchodu do předčasného důchodu je vhodné mít v předstihu zkontrolovaný průběh pojištění, zda v přehledu nechybí nějaké období nebo příjmy, a případné nesrovnalosti včas doložit.

Státní důchody jsou totiž vypočítány z údajů, které má ČSSZ ve svém počítačovém systému. Vzhledem k tomu, že se pro důchod hodnotí velmi dlouhé období (aktuálním žadatelům ještě i studium před rokem 2010), je kontrola důchodových údajů rozhodně namístě.

Rovněž je dobré pamatovat na způsob krácení a kvůli jednomu dnu nebo několika dnům nemít krácení zbytečně vyšší. A jak jsme si ukázali na praktickém příkladu, vyplatí se i vyčerpání podpory v nezaměstnanosti, a to i za cenu plnění povinností vyplývajících z evidence na Úřadu práce.

 

Jak funguje informativní důchodová aplikace ČSSZ

Zdroj: YouTube.com / Česká správa sociálního zabezpečení

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY