Nabízíte krátkodobá ubytování přes online portály? Bez registrace v aplikaci eTurista to podle vlády nepůjde

25.07.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od poloviny příštího roku budou muset poskytovatelé ubytování registrovat svoje služby v online aplikaci eTurista. Povinnost se má vztahovat také na poskytovatele krátkodobého ubytování. Návrh 17. července schválila vláda, nyní putuje do Poslanecké sněmovny.

V posledních letech se enormně rozšířilo poskytování krátkodobých ubytovacích služeb skrze ubytovací platformy, jako jsou například Airbnb nebo Booking.com. Původní koncept bezúplatného sdílení dočasně nevyužitého pokoje se stal velkým byznysem, který mnohdy nese známky šedé ekonomiky. Poskytovatelé krátkodobého ubytování se nejednou vyhýbají daňovým povinnostem, ubytování rovněž není nijak kontrolováno ze strany hygieny a nejsou ošetřeny protipožární předpisy.

„Služby v oblasti krátkodobého ubytování sice vytvářejí mnoho příležitostí pro hosty, hostitele a celý ekosystém cestovního ruchu, ale jejich rychlý růst vyvolává také obavy a výzvy, zejména pro místní komunity a orgány veřejné moci, například přispívá k menší dostupnosti dlouhodobého bydlení a ke zvyšování cen nájemného a bydlení,“ popisuje současný stav návrh novely zákona.

Od roku 2020 byl zaveden nový systém, který stanovil provozovatelům platforem povinnost sdělovat informace o poskytovatelích ubytování živnostenskému úřadu, jestliže si je sám vyžádá. Avšak v praxi se toto opatření neosvědčilo. Provozovatelé platforem informace odmítají poskytovat i pod rizikem pokuty. 

Poskytovatelé krátkodobého ubytování a registr eTurista

Zdroj: Depositphotos

Nerovné podmínky v podnikání

Vůči poskytovatelům ubytování, kteří plní všechny stanovené předpisy a podléhají přísným kontrolám (např. penziony, hotely), je pak takový podnikatelský byznys nespravedlivý. Avšak i současná nejasná legislativa, která ubytování upravuje, vede poskytovatele krátkodobého ubytování právě do zóny šedé ekonomiky. Podle návrhu by jasné podmínky a zjednodušení byrokracie motivovaly podnikatele poskytovat ubytovací služby legální cestou.

Na internetových platformách nelze ve většině případů identifikovat konkrétního poskytovatele ubytování. Často není uvedené, kde se přímo ubytování nachází, pouze je popsána přibližná lokalita.

Podle dokumentu Fenomén Airbnb a jeho dopady v kontextu hl. m. Prahy bylo prostřednictvím Airbnb v „předcovidových“ letech 2018 a 2019 v Praze nabízeno ke krátkodobému ubytování celkem 11 485 jednotek, z toho 9215 (tj. 80 %) tvořily celé byty, popř. rodinné domy. Ve zbývajících 20 % jednotek byly podle tohoto zdroje pronajímány z 99 % samostatné pokoje a pouze v 1 % bylo vykázáno sdílení pokoje, popisuje fenomén krátkodobých ubytování důvodová zpráva návrhu zákona.

Smlouva o ubytování není neplatná i v případě, že je v rozporu se stavebním zákonem

Uzavíranou smlouvu o ubytování upravuje občanský zákoník a stavební zákon. Služby ubytování by měly být poskytovány pouze v prostoru, který je k takové službě zkolaudován – což většina nabídek na internetových platformách nesplňuje. Avšak i přesto, že je taková smlouva uzavřená pro nevyhovující prostory, je platná

„Ani poskytnutí ubytování v prostoru, který je (stavebním úřadem) určen k nebytovým účelům, nezpůsobuje samo o sobě neplatnost uzavřené smlouvy, byť užívání prostoru v rozporu s kolaudačním rozhodnutím je přestupkem podle § 178 stavebního zákona,“ popisuje současnou komplikovanou legislativu návrh zákona. Dále návrh zmiňuje další legislativní nepřesnosti, jako nejednoznačnost krátkodobého nájmu nemovité věci nebo pojem ubytovatel.

Cílem návrhu zákona je legislativu upřesnit a vytvořit spolehlivý přehled všech ubytovatelů a ubytovacích zařízení.

Tip: Majitelé bytů, kteří pronajmou byt zranitelné osobě, získají garanci zaplaceného nájemného od státu

Poskytovatelé krátkodobého ubytování budou mít povinnost registrace v aplikaci eTurista

Už od poloviny příštího roku by se měli poskytovatelé ubytovacích služeb registrovat v připravovaném projektu eTurista. Zapisovat se nebudou jen „klasičtí“ poskytovatelé ubytování, jako jsou například hotely a penziony, ale také poskytovatelé krátkodobého ubytování z internetových platforem, jako je například Airbnb.

Ministerstvo pro místní rozvoj však odmítá, že by po těchto poskytovatelích krátkodobého ubytování po registraci vyžadovalo stejné dodržování předpisů jako po hotelích apod. Někteří tak vnímají návrh jako problematický, jelikož bude zahrnovat objekty zkolaudované k ubytování, ale i ty, které k tomuto účelu vymezeny nejsou.

Registr má nahradit současné vedení evidenčních knih podle zákona o místních poplatcích a také domovní knihu podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky.

 

Poskytovatelé ubytování zapíší své hosty do online portálu nejpozději do 24 hodin

„Veškerá data budou dostupná (téměř) online a stát díky nim získá přehled o ubytovací kapacitě a její struktuře napříč Českou republikou,“ uvádí okolnosti pro zavedení online registru návrh zákona. Jak píše Podnikatel.cz, údaje o hostech budou muset ubytovatelé zapsat nejpozději do 24 hodin od okamžiku, co se host ubytuje.

Údaje vkládané do registru eTurista o hostech:

  • jméno a příjmení,
  • datum narození,
  • státní občanství,
  • adresa trvalého bydliště,
  • druh a číslo dokladu,
  • den začátku a konce ubytování,
  • účel pobytu a
  • výše vybraného poplatku nebo důvod osvobození od platby poplatku.
    (Zdroj: Návrh zákona, kterým se mění zákon č.159/1999 Sb.)

Na online platformách nabízejících krátkodobá ubytování nebudou ti ubytovatelé, kteří nemají ubytovací zařízení registrované

Stát bude moci po online platformách požadovat, aby se v jejich inzerci objevovali pouze ti poskytovatelé ubytování, kteří splnili registrační podmínky na portálu eTurista a bylo jim přiděleno registrační číslo, které má být unikátní pro každou nabízenou jednotku. „Ubytovateli se ukládá, aby při nabízení svých služeb prostřednictvím online platformy sdělil této online platformě informaci o tom, že nabízená jednotka nebo ubytovací zařízení podléhá postupu registrace, a zároveň s tím sdělil i registrační číslo,“ sděluje důvodová zpráva návrhu zákona.

Online platformy inzerující krátkodobé ubytování budou muset navrhnout své online rozhraní tak, aby po ubytovatelích vyžadovaly prohlášení o učiněné registraci, a rovněž tak, aby ubytovatelé museli sdělit číslo registrace před tím, než danou jednotku budou inzerovat ke krátkodobému ubytování

Ministerstvo pro místní rozvoj později vyhláškou dále stanoví bližší fungování registrací. Každý ubytovatel bude mít tolik registračních čísel, kolik bude provozovat ubytovacích zařízení.

Poplatek z pobytu zajistí větší příjem pro obce

Účelem vybíraných poplatků z pobytu je zajistit příjmy do rozpočtu obce. Tyto prostředky pak obce vkládají do rozvoje cestovního ruchu. Vybírání tohoto poplatku není povinné, obce si jej stanovují dobrovolně. Podle dat MMR vybírá poplatek z pobytu asi třetina obcí. Ministerstvo i odborná veřejnost chce obce k tomuto poplatku více motivovat. Jelikož podle nich i řada turisticky atraktivních destinací nemá poplatek zaveden. Podle dostupných dat je od vybírání poplatku odrazuje jeho administrativní náročnost. I díky zaváděnému registru získají obce přehled o nabízených krátkodobých ubytováních, a mohou tak vybrat mnohem více těchto poplatků než dosud.

Přístup k osobním údajům ubytovaných osob mají mít pouze oprávněné úřady a ubytovatelé.

V ČR tak k datům bude mít přístup cizinecká policie, finanční úřad a hostitelé. Další orgány by měly mít pouze omezený přístup k datům, a to takový, že z nich nebude možné určit konkrétní ubytovanou osobu.

Údaje vkládané do registru eTurista o ubytovateli/hostiteli

  • Identifikační číslo osoby (IČO), bylo-li přiděleno, nebo daňové identifikační číslo (DIČ), bylo-li přiděleno
  • Obchodní firma nebo název nebo jméno (jména) a příjmení
  • Adresa sídla, jedná-li se o PO/PFO nebo adresa bydliště (FO)
  • Adresa pro doručování (nepovinný údaj)
  • Kontaktní telefonní číslo
  • Adresa elektronické pošty, kterou může příslušný orgán používat pro písemnou komunikaci
  • Právnická osoba uvede též osoby, které jsou jejím jménem oprávněny jednat v poplatkových věcech
  • Čísla všech účtů u poskytovatelů platebních služeb, včetně poskytovatelů těchto služeb v zahraničí, užívaných v souvislosti s podnikatelskou činností
  • Hostitel, který nemá sídlo nebo bydliště na území členského státu Evropské unie, jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarské konfederace, uvede adresu svého zmocněnce v tuzemsku pro doručování. (Zdroj: Návrh zákona, kterým se mění zákon č.159/1999 Sb.)

Návrh nyní projedná Poslanecká sněmovna. Účinnost zákona je navrhována od 1. července 2025.


Čtěte také: 

Kdy lze odpojit služby a přerušit jejich dodávku do bytu tomu, kdo za ně neplatí

Dovolená s cestovní kanceláří: Na jaké záludnosti se musíte připravit?

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ