Daňová sleva náleží i při čerpání mateřské po část roku

23.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zaměstnané maminky, které nastoupily nebo nastoupí na mateřskou v průběhu letošního roku, budou mít nárok na roční daňový přeplatek. Podívejme se v praktických příkladech, jak může být vysoký.

Mateřská se pobírá 28 týdnů (37 týdnů při vícečetném porodu), přičemž se na mateřskou nastupuje osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu. Mateřskou vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení a měsíční částka mateřské závisí na předchozím rozhodném příjmu.

Zdroj: Depositphotos

Daňové osvobození mateřské

Podle § 4 zákona o dani z příjmu fyzických osob jsou nemocenské dávky (tedy i mateřská) za příslušný rok osvobozeny od daně z příjmu až do 36násobku minimální mzdy. V roce 2024 je měsíční minimální mzda 18 900 Kč, tedy až do částky 680 400 Kč. Vzhledem k takto vysokému limitu se tedy mateřská nedaní.

Čtěte také: Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

Neuplatní se měsíční daňová sleva

Při pobírání mateřské nemůže být uplatněna měsíční sleva na poplatníka ve výši 2 570 Kč. Za celý rok 2024 se však v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatní sleva na poplatníka vždy v plném rozsahu 30 840 Kč, bez ohledu na počet měsíců výdělečné činnosti. Uvedené opatření je důvodem vzniku nároku na roční daňový přeplatek, neboť roční daňová povinnost je následně nižší než součet zaplacených daňových záloh během roku.

Tip: Kalkulačka mateřské pro rok 2024

Praktický příklad

Paní Alena je od července na mateřské. V lednu až červnu ještě pracovala. Na zálohách na dani z příjmu fyzických osob zaplatila za měsíce leden až červen 20 580 Kč. V tabulce níže si vypočteme částku daňového přeplatku, který paní Alena obdrží po provedení ročního zúčtování, o které požádá svého zaměstnavatele, u kterého ji stále běží její pracovní smlouva na dobu neurčitou. Daňové zvýhodnění na dceru bude po jejím narození uplatňovat manžel paní Aleny.

Položka

Částka

Daňový základ za rok 2024

(hrubá mzda za leden až červen)

240 000 Kč

Daň z příjmu

36 000 Kč

(240 000 Kč x 15 %)

Sleva na poplatníka

30 840 Kč

Daň z příjmu za rok 2024

5 160 Kč

(36 000 Kč – 30 840 Kč)

Zaplacené zálohy

20 580 Kč

Roční daňový přeplatek

15 420 Kč

(20 580 Kč – 5 160 Kč

Zdroj: vlastní výpočet autora

 

Přivýdělek během mateřské a daňové přiznání

Pokud si maminka během mateřské přivydělá během roku 2024 pro jiného zaměstnavatele například na dohodu o provedení práce 10 001 Kč a více, potom si bude muset sama za rok 2024 podat daňové přiznání a nebude moci požádat svého hlavního zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Daňová přiznání jsou totiž mimo jiné povinni podat zaměstnanci, kteří pracují v některém měsíci během roku pro dva zaměstnavatele současně a z obou zaměstnání je jim odvedena zálohová daň z příjmu.

 

Žádná zaplacená daň z příjmu a daňový přeplatek

Nárok na daňový přeplatek z důvodu čerpání mateřské mohou mít i maminky, které během roku 2024 nezaplatily nic na dani z příjmu a ještě čerpaly v zaměstnání během roku daňové bonusy. Po provedeném ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání je výsledný roční daňový bonus vyšší než obdržené měsíční daňové bonusy během roku. Nárok na roční daňový bonus však vzniká pouze v případě, že roční rozhodný příjem ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti dosahuje alespoň šestinásobku minimální mzdy, v roce 2024 částky 113 400 Kč.

Podnikatelky daňovou vratku zpravidla neobdrží

Z důvodu čerpání mateřské však většinou nevznikne nárok na daňovou vratku podnikatelkám a živnostnicím, neboť často během roku neplatí žádnou zálohu na dani z příjmu, daň z příjmu fyzických osob platí jednorázově při odevzdání daňového přiznání a daňové zvýhodnění na děti uplatňuje otec dětí. Pokud je otec dětí zaměstnancem, tak je tento postup výhodnější, neboť je vyšší již měsíční rodinný příjem, navíc je tento postup daňově jednodušší. Stačí mzdové účetní doručit kopii rodného listu dítěte.

Tip: Příklady, kdy nelze využít daňové zvýhodnění na děti

Mzdová kalkulačka 2024

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY