S VZP si můžete domluvit splátky dluhu na pojistném, nedovolí to však automaticky

29.07.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Zjistit jakýkoliv dluh není nic příjemného. Dluh na zdravotním pojištění je však o to nepříjemnější, že pojistné je v podstatě povinná daň, jejíž nehrazení je ze zákona trestné. Jak je možné takový prohřešek zjistit, a hlavně jak se domluvit se zdravotní pojišťovnou na splácení?

Dluh na zdravotním pojištění, a to nejen u Všeobecné zdravotní pojišťovny, lze zjistit hned několika způsoby. Dotázat se můžete příslušných pracovníků rovnou na pobočce nebo telefonicky. Ještě jednoduší je to v interním systému zdravotní pojišťovny nebo e-mailem, například VZP má aplikaci Moje VZP a svá rozhraní pro klienty mají i další pojišťovny na trhu.

Pokud zjistíte, že pojistné nebylo zaplaceno, rozhodně okamžitě kontaktujte pojišťovnu a domluvte se s ní na tom, jak je možné pohledávku uhradit. Jestliže na to máte dostatek finančních prostředků, dluh zaplaťte co nejdříve celý. Domluvit se však lze i na splátkovém kalendáři. Rozhodně ale jednejte, protože za každý den prodlení nabírá dluh sankce v podobě penále.

VZP splátkový kalendář neschválí každému

VZP umožňuje využití splátkového kalendáře těm dlužníkům, kteří nejsou schopni svůj dluh uhradit najednou. Nicméně každá písemná žádost je posuzována individuálně a nevzniká tedy nárok, aby byla automaticky schválena.

Aby mohl být splátkový kalendář schválen, klient nesmí být v likvidaci nebo insolvenci. Důležité také je, aby u něj nedošlo ke zhoršení vymahatelnosti pohledávky nebo nebyl prohlášen úpadek podle insolvenčního zákona. Dále je také samozřejmě nutné, aby klient platil ostatní běžné pojistné v řádné výši a ve stanovených termínech.

Splátkovým kalendářem lze poté řešit dluh na zdravotním pojištění a penále, které bylo zjištěno z vyúčtování nebo kontroly, popř. které bylo vyměřeno platebním výměrem nebo výkazem nedoplatků. Dále lze splátkami řešit i pravomocně vyměřené pokuty a přirážky.

Podle informací na webu VZP je po dobu úhrady dluhu ve splátkách i tak za každý den prodlení od splatnosti dlužného pojistného účtováno penále. Nicméně společně s žádostí o splátkový kalendář je možné požádat i o možnost prominutí penále. Tato žádost je však pojišťovnou projednávána až po úhradě dlužného pojistného.

Čtěte také: Zaměstnanci státu ve služebním poměru se mohou dočkat navýšení osobních příplatků

Splátkový kalendář a milostivé léto u dluhů u VZP

Zdroj: Depositphotos

 

Žádost o splátky musí být vždy písemná

Zájemce o umožnění hrazení dluhu prostřednictvím splátkového kalendáře musejí zdravotní pojišťovnu požádat skrz předepsaný tiskopis Žádost o splátkový kalendář, který mohou stáhnout z webu VZP. K vyplnění je nutné znát výši dlužného pojistného a penále.

Vyplněný formulář buď doručíte na pobočku pojišťovny osobně, nebo poštou. Lze to vyřídit i elektronicky datovou schránkou nebo e-mailem na adresu podatelny.

Dobré je vědět, že se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou můžete uzavřít i více splátkových kalendářů. Vyměřené, ale i nevyměřené splatné závazky plátce pojistného lze navíc také slučovat.

Sjednáním splátkového kalendáře se pak klient VZP zavazuje, že bude hradit splátky řádně a včas. Je také samozřejmě možné, aby část dluhu, nebo rovnou celou dlužnou částku uhradil ještě před uvedenými termíny, pokud se mu naskytne příležitost. Jestliže u něj ale dojde k opoždění plateb, ztratí možnost úhrady dluhu ve splátkách a zbývající částka dluhu se stane splatnou ihned. Plátce ji bude muset neprodleně uhradit.

Čtěte také: Zranitelným uprchlíkům z Ukrajiny vláda zvedla započitatelné náklady na bydlení

Dluh v exekuci se musí řešit jinak

Pokud již dluh postoupil do exekuce, budete muset postupovat jinak. Jestliže jde o soudní exekuci, budete muset řešit případné uzavření splátkového kalendáře přímo s příslušným exekutorským úřadem.

Některé osoby samostatně výdělečně činné a osoby bez zdanitelných příjmů, které mají dluhy v exekuci, mají letos možnost využít v pořadí čtvrté a zároveň poslední Milostivé léto. To se týká právě i dluhů v daňové exekuci u VZP. Jejich dluh bude smazán a exekuce zastavena, jestliže splatí jistinu, čili částku, kvůli které pohledávka vznikla. Penále a případné další sankce poté budou prominuty.

Podmínkou však je, že se musí jednat o dluhy, u kterých daňová exekuce započala do konce loňského roku, tedy do 31. prosince 2023.

Přečtěte si vše potřebné o Milostivém létu u VZP

Dluh na pojištění nemám, ale pojišťovna mi tvrdí něco jiného

Je jich skutečně málo, ale v praxi můžeme najít i situace, kdy je pochybení na straně pojišťovny, která požaduje po klientovi, aby zaplatil dluh, který reálně nikdy nevznikl. Pak stačí pouze pojišťovně doložit, že platby na pojistném byly řádně uhrazeny. Je proto dobré si nějaký čas schovávat příslušné výkazy.

Čtěte také: Proč úspěšní podnikatelé dostanou od státu nízký důchod

Jak se s bankovní identitou registrovat do portálu Moje VZP

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ