Již od dnešního dne lze sdílet vyrobenou elektřinu s ostatními lidmi. Jak sdílení funguje?

01.08.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již od 1. srpna nemusí domácnosti vyrábět elektřinu pouze pro sebe, ale mohou ji sdílet s dalšími lidmi. Jak takové sdílení funguje a kde se do něj zaregistrovat?

Původně měla možnost sdílení elektřiny začít už 1. července, avšak kvůli zpoždění při vzniku Elektroenergetického datového centra (EDC) se začátek sdílení přesunul o měsíc na 1. srpna 2024.

Úkolem EDC je zpracovávání dat o výrobě a spotřebě elektřiny ve výrobních i odběrových centrech.

Motivací zákonodárců k zavedení možnosti sdílení elektřiny bylo především snížení výdajů spotřebitelů na energie a zmírnění závislosti na dodavatelích elektřiny. Využívání obnovitelných zdrojů energie má mít rovněž pozitivní vliv na životní prostředí.

Zdroj: Depositphotos

Sdílení elektřiny ve skupině aktivního zákazníka

Novinka má umožňovat sdílení elektřiny v rámci tzv. aktivního zákazníka nebo v rámci tzv. energetického společenství.

Pod sdílením v rámci aktivního zákazníka si můžeme představit situaci, kdy například jedna osoba sdílí své přebytky vyrobené elektřiny (především vyrobené pomocí fotovoltaiky) do dalších nemovitostí. Třeba ze svého rodinného domu na chalupu či do domu rodičů. Avšak nemusí jít pouze o sdílení v rámci rodiny. Zapojit se mohou jak fyzické, tak právnické osoby (například firma si může sdílet elektřinu mezi svými pobočkami). 

Tímto způsobem lze sdílet elektřinu až do 10 odběrných míst (vy a dalších 10 členů) po celém území Česka. Celkově je k dispozici 11 registračních čísel pro odběrná a výrobní místa. Ve skupině nemusí být pouze jedno místo, kde se elektřina vyrábí, může jich být zapsáno i více, tedy max. 10, aby zbylo ještě jedno místo na odběr elektřiny. Každé výrobní a spotřební místo má svůj přidělený registrační unikátní kód – EAN

Někteří mohou být zároveň výrobci i spotřebitelé energie, v takovém případě získají EANy dva

„Ke sdílení elektřiny může docházet v rámci skupiny sdílení, a to pouze v časech (v 15minutových úsecích), ve kterých se na jednom místě elektřina vyrábí a na jiném místě spotřebovává. Místo, kde se elektřina vyrábí, je vybaveno elektroměrem s průběhovým měřením, které pro každý 15minutový interval umožňuje vyhodnotit objem přetoku,“ uvádí na svém webu Skupina ČEZ. 

Skupina ČEZ rovněž nabízí svým zákazníkům, kteří mají o sdílení zájem, zorganizování jejich registrace u Elektroenergetického datového centra tak, aby to nemuseli dělat sami zákazníci.

Ke sdílení elektřiny mezi členy slouží tzv. alokační klíč. Alokační klíč představuje procentní rozdělení elektřiny jednotlivým členům skupin.

Sdílení elektřiny v rámci energetického společenství

Kromě menší skupiny aktivního zákazníka lze sdílet elektřinu také prostřednictvím větší skupiny, a to v energetickém společenství. Energetické společenství je právnickou osobou (např. spolek nebo s. r. o.) a v rámci ní půjde sdílet elektřinu až s 1000 členy (tedy max. 1000 kódů EAN).

Členy energetického společenství se mohou stát například společenství vlastníků jednotek, domácnosti, obce, školy, úřady nebo celé malé podniky. Sdílení v rámci tohoto společenství nelze provádět po celé ČR, ale maximálně na 3 sousedních obcích s rozšířenou působností nebo na území města Prahy.

Kromě elektřiny lze sdílet v tomto společenství také teplo.

„Toto řešení bude určeno především pro nákladnější projekty větších elektráren, například větrných, a cenově tak zpřístupní výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů většímu počtu členů tohoto společenství,“ uvádí web energiezamene.cz, který spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tip: Nově mohou o dotace z programu Nová zelená úsporám Light žádat domácnosti pobírající přídavky na děti

Účastníci sdílení mají nárok na bezplatnou instalaci speciálního elektroměru

Osoby, které se rozhodnou do procesu sdílení elektřiny zapojit, mají nárok na bezplatnou instalaci elektroměru s průběhovým měřením provozovatelem distribuční soustavy, a to ve lhůtě do 3 měsíců od podání žádosti, jak uvádí energetický zákon.

 

Je sdílení elektřiny mezi členy bezplatné?

Ačkoliv možnost sdílení elektřiny nebylo vytvořeno za účelem zisku, nemusí být vždy bezúplatné. Například v rámci energetického společenství si mohou členové v rámci svých stanov zvolit, že může být poskytováno také za úplatu. Stejně tak i členové skupiny aktivního zákazníka si mohou stanovit poplatky.

Jak se sdílení projeví na faktuře od hlavního dodavatele elektřiny?

Vyrobená elektřina aktivními zákazníky či společenstvími nelze oddělit od té ostatní v distribuční soustavě. Proto, pokud si někdo s použitím fotovoltaiky elektřinu vyrobí a bude si ji sdílet do ostatních nemovitostí, neznamená to, že půjde o tu konkrétní vyrobenou elektřinu. 

Cena na faktuře za elektřinu od dodavatele se následně sníží podle množství elektřiny, které se sdílelo s jinými členy. Tedy dodavatel od spotřebovaného množství elektřiny odečte množství sdílené elektřiny.

EDC, které eviduje data o vyrobené a spotřebované elektřině, je předává dodavateli energií, který podle těchto údajů vydává faktury pro členy skupin (aktivního zákazníka a energetického společenství).

Průběh vyúčtování uvádí na svém webu také Skupina ČEZ. „Vyúčtování bude probíhat jako doposud. Pokud se zákazník s výrobnou zapojí do sdílení, uvidí na vyúčtování výrobny množství, za které mu náleží kompenzace. Zákazník s místem spotřeby uvidí celkovou spotřebu, poníženou o odebranou elektřinu ze sdílení a následně i informaci o množství, které účtujeme.“

Tip: Program Oprav dům po babičce stále běží. Kolik můžete dostat na zateplení?

Aktivní zákazník a energetické společenství mají odlišné registrace

Aktivní zákazník se musí registrovat u Elektroenergetického datového centra (EDC), registraci provede právě na webu této organizace. EDC pro zájemce o registraci připravilo videomanuál, jak při registraci postupovat. Od 1. srpna by již tyto registrace měly být pro zájemce plně funkční. Samotná registrace se skládá ze 3 kroků, ty jsou vysvětleny ve videu.

  1. krok – samotná registrace,

  2. krok – vyplnění žádosti o smlouvu pro přístup do EDC,

  3. krok – podpis smlouvy pro přístup do EDC.

Zdroj: YouTube.com/EDC

Na YouTube kanálu EDC se můžete podívat i na další návody, které souvisí se sdílením elektřiny. Stáhnout si můžete také uživatelský manuál k portálu EDC.

Registrace energetického společenství

Žádost o registraci energetického společenství se podává u Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Žádost lze také podat před samotným vznikem právnické osoby (energetického společenství).

Vzor žádosti o registraci si můžete stáhnout zde. Za podání žádosti se platí správní poplatek ve výši 2000 Kč. Žádost lze zaslat elektronicky přes datovou schránku nebo listinnou formou na sídlo úřadu.

Pro více informací o registraci společenství navštivte web ERÚ, kde se dozvíte více podrobností o podání žádosti o registraci.


Čtěte také:

Zálohování nápojových obalů je na spadnutí. Jak to funguje v sousedních státech?

Jak vybírat tepelná čerpadla, fotovoltaiku a jejich dodavatele

Nabízíte krátkodobá ubytování přes online portály? Bez registrace v aplikaci eTurista to podle vlády nepůjde

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ