Rozvod manželství má být jednodušší a rychlejší

07.08.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


V české legislativě se schyluje ke změnám v rozvodovém řízení. Stále by měly zůstat dva druhy rozvodů. Jeden zjednodušený za pomoci dohod a smluv manželů, druhý obyčejný, ale oba nově rychlejší a jednodušší, aby byli lidé co nejméně zatěžováni nepříjemnostmi třeba v podobě líčení intimních detailů jejich nepovedeného soužití.

V současnosti se lze rozvést dvěma způsoby. Můžeme říci, že jde jednak o rozvod smluvní, dohodnutý, s předem odsouhlasenými podmínkami – zjednodušený. Dále pak máme ten obyčejný, klasický.

Zdroj: Depositphotos

Kdy se zjišťuje rozvrat manželství

V případě klasického, obyčejného rozvodu soud ověřuje, aby manželství mohl rozvést, existenci rozvratu manželství, a přitom zjišťuje příčiny tohoto rozvratu. Manželství musí být hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno, přičemž nelze očekávat jeho obnovení. Už prostě nefunguje vůbec nebo bez vážných rozporů vzájemná věrnost, pomoc, hospodaření, ale ani sexuální život apod.

Účastníci soudního rozvodového řízení se tak nevyhnou vylíčení různých intimních a soukromých záležitostí, což je pro většinu lidí značná nepříjemnost. Přitom o takových věcech se lidé mnohdy nebaví ani se svými blízkými, jako jsou kamarádi, rodiče apod., maximálně tak s profesionály, kteří jsou povinni mlčenlivostí o tom, co se dozvěděli, např. advokáti.

V čem je smluvní rozvod za pomoci smluv již nyní jednodušší

V případě, že manželé postupují cestou smluvního, zjednodušeného rozvodu, nikomu nic o detailech svého soužití vykládat nemusejí. Soud nevyšetřuje rozvrat manželství. Nicméně i tak podle současných pravidel musejí manželé prohlásit a být zajedno v tom,

– že jejich manželství je nenapravitelně rozvráceno, 

– že ke dni zahájení řízení o rozvod musí manželství trvat nejméně 1 rok

– a manželé spolu nesmějí déle než 6 měsíců žít. 

Ve smyslu zákona přitom jde o narušení manželského soužití, nikdo nemůže žádat, aby spolu manželé nebydleli. Podmínka, že spolu manželé 6 měsíců nežijí, neznamená, že nesdílejí společný byt či dům. Každý nemá prostředky a možnost se hned odstěhovat. Zákon tedy obsahuje nevhodné formulace. 

Přes co ale nejede vlak, je, že manželství musí ke dni podání návrhu (žaloby) na jeho rozvod trvat aspoň 1 rok. Dříve se prostě za pomoci smlouvy rozvést nelze. Kdo by se chtěl rozvést třeba už po 2 měsících od svatby, musí jít cestou obyčejného, klasického rozvodu, stačí jen se na všem dohodnout, nehádat se, vypovídat před soudem shodně, jenže bude nutné soudu prokázat nenapravitelný rozvrat manželství.

Tip: Jak vypořádat rozvod, když nemovitost jednoho z manželů splácela hypotéka ze společných prostředků?

Co je podstatou smluvního rozvodu

Smluvní, zjednodušený rozvod spočívá v tom, že návrh podá jeden z manželů a druhý se k němu připojí, tedy připíše, že s rozvodem souhlasí. K tomu musí být splněny tyto podmínky:

1. ke dni podání návrhu na rozvod trvalo manželství již nejméně jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí,

2. manželé, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti (není mu 18 let a více), se dohodli na úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu a soud jejich dohodu schválil,

3. manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a popřípadě výživného pro dobu po tomto rozvodu.

Třetí podmínka je výrazem onoho smluvního charakteru rozvodu. Aniž by se manželé o řešení soudili, dohodnou se předem a soudu předloží smlouvy o rozdělení majetku, o dalším bydlení (ať společném, nebo o tom, že se jeden odstěhuje z dosavadní společné domácnosti) a případné vyživovací povinnosti pro jednoho z manželů k tomu druhému. Kdo děti nemá nebo má děti již dospělé, nemusí soudu předkládat dohodu o výchově a výživném pro nezletilé děti schválenou soudem nebo rozhodnutí soudu o tom.

Takže pokud mají manželé nezletilé dítě, musejí nejprve uzavřít dohodu o úpravě poměrů k nezletilému dítěti, kterou následně schválí tzv. opatrovnický soud v rámci opatrovnického řízení.

Ať je rozvod za pomoci smluv nebo obyčejný bez nich, stejně musejí manželé s nezletilými dětmi ke dvěma soudům

Kdo má nezletilé děti, absolvuje dvě různá soudní řízení před různými soudci. Ať už rozvádějící se manželé půjdou cestou zjednodušeného smluvního rozvodu, nebo toho klasického. Dohoda o tom, jak budou rodiče o dítě pečovat, komu bude svěřeno do výchovy, či jestli půjde o výchovu společnou, nebo střídavou, urychlí toto opatrovnické (a první soudní) řízení a je předpokladem pro následný zjednodušený smluvní rozvod manželství (ve druhém soudním řízení).

Připravuje se však změna, která má rozvod ještě více zjednodušit a urychlit, a to někdy od roku 2025.

Zrušení zjišťování příčin rozpadu manželství

Předně už nebudou zjišťovány příčiny rozvratu manželství, resp. budou zjišťovány pouze ve výjimečných případech, např. když vznikne spor o vyživovací povinnost manželů i na dobu po rozvodu, pokud rozvrat manželství zavinil jen jeden z manželů a druhému vzniká rozvodem závažná újma a tento manžel žádá hmotnou kompenzaci v podobě alimentů.

Zrušení podmínky odděleného soužití po dobu delší než 6 měsíců

Další novinkou je, že odpadne podmínka, že aby bylo manželství rozvedeno, nesmějí spolu manželé žít déle než 6 měsíců. 

 

Konec výslechů manželů při jejich shodě

V rámci rozvodového řízení je nutné provést výslech obou manželů, kdy u smluvního rozvodu jde jen o krátký výslech, aby si soud ověřil to, co je mu sděleno v žalobě a je uvedeno ve smlouvách. Při obyčejném rozvodu soud v rámci výslechu navíc zkoumá příčiny rozvratu manželství. U běžného rozvodu se tak manželé i delším výslechům nevyhnou. Hodně záleží na osobě soudce.

Jelikož u smluvního rozvodu je výslech manželů pouze formalitou, nově by již soud výslech vůbec neprováděl, pokud se manželé shodnou na trvalém a nenapravitelném rozvratu manželství.

Sloučení rozvodového a opatrovnického řízení

Pokud se manželé chtějí rozvést a mají spolu nezletilé děti, je nutné projít dvěma samostatnými soudními řízeními, kdy každé z nich řeší jiný soudce. Není ani neobvyklé, když je každé řízení vedeno u jiného soudu. V řízení o rozvodu manželství je místní příslušnost soudu určovaná podle posledního společného bydliště manželů a v opatrovnickém řízení, kdy jde o svěření nezletilých dětí do výchovy a o vyživovací povinnost k nim, je místně příslušným soudem soud, v jehož obvodu má bydliště nezletilé dítě.

Nově by obě řízení měla být sloučena v jedno. Platit to bude jak pro rozvod zjednodušený smluvní, tak pro ten obyčejný. Pouze pokud by jen jedno řízení nebylo vhodné, může soud některou věc vyloučit k samostatnému řízení. Obvykle by tomu tak mělo být, když je třeba podrobně vyšetřit možnosti manželů v péči o dítě, tedy při rozhodování o svěření dětí do výchovy a určení výživného k nim.


Čtěte také:

Ošidil vás podnikatel? Poučte se, jak se můžete připojit k hromadné žalobě

Třikrát a dost aneb Změny v zákoně o silničním provozu

 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel