Sociální stipendium by mohlo získat více vysokoškoláků

08.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nárok na sociální stipendium by mohlo získat více vysokoškolských studentů. Změnu chtějí prosadit poslanci v rámci pozměňovacího návrhu k novele zákona o vysokých školách.

Nyní leží v Poslanecké sněmovně novela zákona o vysokých školách, která čeká na druhé čtení. Poslanci David Šimek a Jan Berki předložili k této novele pozměňovací návrh, díky kterému by více studentů získalo nárok na sociální stipendium.

Zdroj: Pixabay

Kdo má v současné době nárok na sociální stipendium?

Aktuálně platí, že se sociální stipendium přiznává těm studentů, kteří mají nárok na přídavek na dítě, a v případě, že příjem jejich rodiny zjišťovaný pro účely dávky nepřevyšuje součin částky životního minima a koeficientu 1,5

Sociální stipendium se přiznává na celý akademický rok, tedy na 10 měsíců v kalendářním roce. Výše sociálního stipendia pak činí jednu čtvrtinu minimální mzdy, která je v roce 2024 ve výši 18 900 Kč. Z toho důvodu je současná výše sociálního stipendia po zaokrouhlení na desítky 4730 Kč.

Tip: Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

Díky zvýšenému koeficientu by na sociální stipendium dosáhlo více studentů

Dvojice poslanců navrhuje koeficient 1,5 zvýšit na 3,4. Nově by tak platilo, že příjem posuzované rodiny by nemohl převyšovat částku součinu životního minima a koeficientu 3,4. 

Tento koeficient je navrhován také z toho důvodu, že je ve stejné výši jako koeficient při posuzování nároku na přídavek na dítě. Pokud by byl nový koeficient schválen, dosáhlo by na stipendium mnohem více studentů, než je tomu v současnosti, a to díky navýšení možného limitu příjmu rodiny.

Výše stipendia by pak činila jednu čtvrtinu minimální měsíční mzdy. Pokud bychom vzali v potaz to, že výše minimální mzdy bude v roce 2025 činit 20 600 Kč, byla by výše sociálního stipendia po zaokrouhlení ve výši 5150 Kč. Tuto částku by student pobíral každý měsíc.

Potvrzení o výši příjmu rodiny vydá Úřad práce

Stejně jako doposud by potvrzení o příjmu rodiny vydával Úřad práce, konkrétně oddělení státní sociální podpory, které vyřizuje přídavky na děti. Toto potvrzení pak předá student ve škole. Platnost potvrzení je 11 měsíců od uplynutí čtvrtletí, za které byl zjišťován příjem rodiny.

„Státní zákon o sociální podpoře, který původně také stanovoval koeficient 1,5, byl na rozdíl od zákona o vysokých školách několikrát novelizován,“ odůvodňuje úpravu sociálního stipendia pozměňovací návrh.

Tip: Spočítejte si, zda máte nárok na přídavky na děti

Sociální stipendium by mohlo pobírat 5400 studentů

Dle odhadů by na sociální stipendium mělo nárok kolem 5400 studentů. Data MŠMT z roku 2018 ukazují, že sociální stipendium pobíralo pouze 618 studentů. Dle návrhu by rovněž zvýšení šance na získání stipendia zvýšilo motivaci studentů z nízkopříjmových rodin ke studiu na vysokých školách.

„Česká republika je podle dat na posledním místě z hlediska podílu finanční podpory na celkových příjmech studentů a na třetím místě od konce z hlediska podílu vysokoškolsky vzdělaných lidí v rámci Evropské unie. Vláda se v programovém vyhlášení vlády a dále ve strategickém dokumentu Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+ zavázala snížit nerovnosti v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání bez ohledu na jejich socioekonomické a rodinné zázemí,“ odůvodňuje dále motivaci k rozšíření nároku na stipendium pozměňovací návrh.

O novele zákona by měla brzy jednat Poslanecká sněmovna. Pokud by pozměňovací návrh prošel, bude účinnost úpravy sociálního stipendia nabývat pravděpodobně až od 1. září 2025.


Čtěte také:

Studium se zase začne započítávat do důchodu. Ale jen u některých osob

Příspěvek na péči už nebude vyplácet Úřad práce. Nevyléčitelně nemocní jej nově získají automaticky

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY