Některým lidem v důchodu se od 1. ledna 2025 zvýší zvláštní příspěvek

12.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


MPSV poslalo do připomínkového řízení návrh nařízení, kterým se má od 1. ledna 2025 zvýšit zvláštní příspěvek. Pro koho je určený a o kolik se zvýší?

Tzv. zvláštní příspěvek náleží jako odměna lidem ve starobním a invalidním důchodu, kteří se účastnili národního boje za vznik a osvobození Československa v letech 1939 až 1945, a rovněž náleží některým pozůstalým po těchto osobách, tedy vdovám a vdovcům. To, kdo má na příspěvek nárok, stanovuje zákon č. 357/2005 Sb.

Zvláštní příspěvek je opakovanou měsíční dávkou a vyplácí se zároveň s důchodem.

Zdroj: Depositphotos

Konkrétně mají na zvláštní příspěvek při splněných podmínkách nárok tyto osoby:

  • účastníci odboje z období II. světové války,

  • účastníci povstání v květnu 1945,

  • osoby soudně rehabilitované,

  • osoby mimosoudně rehabilitované a

  • vdovy a vdovci.

Konkrétní podmínky přehledně vypisuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuální výše zvláštního příspěvku

Pro osoby ve starobním a invalidním důchodu činí zvláštní příspěvek v tomto roce 2816 Kč měsíčně. Pro již zmíněné vdovce a vdovy je příspěvek stanoven zvlášť a činí 1408 Kč měsíčně.

Zvláštní příspěvek byl zaveden již v roce 2005, a to jako kompenzace za zrušení různých zvýhodnění pro tyto osoby, jako třeba sleva na jízdném či zvýhodnění v rámci telefonních služeb a lázeňských pobytů.

Rovněž zákon č. 357/2005 Sb. stanoví, za jakých podmínek se tento příspěvek navyšuje. „Zvláštní příspěvek vláda zvýší nařízením, jestliže úhrnný index cen v pravidelné veřejné hromadné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, za vnitrostátní telefonní služby a za tuzemské lázeňské nebo rekreační pobyty vzroste aspoň o 5 %, a to vždy za období kalendářního roku, nebo za období více let, pokud podmínka aspoň 5% růstu úhrnného indexu cen v předchozím roce nebyla splněna,“ stojí v zákoně o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa.

Růst cen v těchto službách je sledován na základě dat Českého statistického úřadu. Dle návrhu nařízení vlády byla podmínka splněna, jelikož růst cen za období kalendářního roku činil 6 %. O kolik by se měl příspěvek zvýšit, však zákon neuvádí. Je uvedeno pouze to, že zvýšení by nemělo být nižší než nárůst cen u uvedených druhů služeb.

Tip: Jak zvýší váš důchod půl roku práce navíc v důchodovém věku

O kolik by se měl zvláštní příspěvek od 1. ledna 2025 zvýšit?

Na základě toho MPSV nařízením navrhlo zvýšit zvláštní příspěvek pro osoby ve starobním a invalidním důchodu na 2985 Kč měsíčně a 1493 Kč měsíčně pro vdovy a vdovce. Jedná se tedy o zvýšení o 169 Kč a 85 Kč měsíčně.

Zvýšení se má dotknout cca 6000–7000 příjemců této dávky. Náklady státu na zvýšení příspěvku se mají pohybovat kolem 14 milionů korun. Postupně MPSV počítá s tím, že tito příjemci zvláštního příspěvku budou ubývat (stářím) a tím budou také klesat státní náklady na jeho vyplácení.

O zvýšení příspěvku bude v nejbližší době jednat vláda. Příjemci by se zvýšeného příspěvku měli dočkat již za leden příštího roku.

Kalkulačka pro výpočet výše důchodu v roce 2024

 

Čtěte také:

Jak vysoký bude průměrný starobní důchod za 10 let?

Do důchodu později a za méně, diktuje důchodová reforma

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 51 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY