Platební rozkaz zaslaný do datové schránky je nově považován za doručený, i když se do ní nepřihlásíte

13.08.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od 1. července je účinná novela občanského soudního řádu, která nově umožňuje zasílané platební rozkazy považovat za doručené i tehdy, když se do nich jejich majitelé ani nepřihlásí.

Ještě před účinností novely občanského soudního řádu platilo, že v případě, že byl platební rozkaz zaslán do datové schránky, nebyl považován za doručený, jestliže se do datové schránky majitel nepřihlásil. V takovém případě soud platební rozkaz zrušil a zahájil soudní jednání, což znamenalo další průtahy.

Zdroj: Depositphotos

Platební rozkaz je považován za doručený i tehdy, když se majitel do datové schránky nepodíval

Od 1. července však nastala změna, a to taková, že platební rozkaz zaslaný do datové schránky, který vyzývá dlužníka k úhradě určité částky, se považuje za doručený již 10. den od jeho přijetí. A nezáleží na tom, zda se dlužník do datové schránky přihlásil, nebo ne. Jde o tzv. doručení fikcí.

Zavedená fikce doručení má zabránit tomu, aby se dlužníci záměrně vyhýbali svým povinnostem.

Cílem této novely je především zrychlení a zjednodušení celého procesu, jelikož často byly platební rozkazy rušeny soudem právě kvůli nekontaktním dlužníkům. Novinka rovněž nahrává také věřitelům, kteří díky ní mohou dlužnou částku vymoci rychleji.

Tip: Jakým způsobem může zaměstnanec vymáhat nevyplacenou mzdu po zaměstnavateli?

Prostřednictvím elektronického platebního rozkazu lze nově vymáhat i částku nad 1 milion

Výše popsaná fikce doručení se vztahuje pouze na řízení, která byla započata až po účinnosti novely, tedy nejdříve 1. 7. 2024. Nově se mění také limit pro elektronické platební rozkazy, které se posílají na předepsaném formuláři vydaném Ministerstvem spravedlnosti. Prostřednictvím tohoto ePlatebního rozkazu mohl žalobce vymáhat maximálně částku do 1 milionu korun.

Nově již vymáhaná částka není nikterak omezená. I na tyto ePlatební rozkazy se vztahují již zmíněná nová pravidla pro doručení platebních rozkazů do datových schránek.

„V souvislosti se zmíněnou novelou doporučuji si datové schránky průběžně hlídat a ideálně si nastavit také notifikace o každé doručené písemnosti, ať už prostřednictvím e-mailu, nebo SMS zprávy. Jen tak lze předejít možnému nemilému překvapení,“ radí v souvislosti s novinkou advokátka Monika Novotná z Rödl & Partner.

 

Proti platebnímu rozkazu je možné podat odpor

Jestliže příjemce platebního rozkazu s úhradou částky nesouhlasí, může proti němu podat bezplatně tzv. odpor u soudu, který platební rozkaz vydal. Tímto krokem se platební rozkaz zruší a soud zahájí jednání, při kterém začne o vymáhané částce jednat znovu a zároveň se dlužník může k dané věci vyjádřit. Náležitosti odporu nalezne příjemce přímo u platebního rozkazu.

Pokud se odpor nepodá nejpozději do 15 dnů od doručení platebního rozkazu, považuje se platební rozkaz za platný a příjemce je povinný částku do 15 dnů od přijetí rozkazu věřiteli zaplatit. Kromě vymáhané částky platí příjemce rovněž náklady řízení.

V případě prodlevy s placením může věřitel vymáhat částku také exekucí. Pokud dlužník nemá na zaplacení celé částky, může se s věřitelem dohodnout na splátkovém kalendáři, ten mu však vyhovět nemusí.

Kdy se využívá platebního rozkazu?

Platební rozkaz je metoda, kterou mohou věřitelé (žalobci) soudní cestou vymáhat dluh. Tedy soud stanovuje dlužníkovi povinnost uhradit věřiteli konkrétní částku. Žalobce pouze soudu doloží podklady (např. neuhrazenou fakturu), které jej opravňují k vymožení částky. Výhodou platebních rozkazů je jejich rychlost oproti standardním soudním řízením. Průměrná délka řízení je pod 30 dnů.

„To je samozřejmě výrazná časová úspora a dá se očekávat, že zmíněná novela povede k posílení podávání návrhů na vydání elektronického platebního rozkazu oproti standardním žalobám, pokud bude předmětem nárok na peněžité plnění,“ komentuje advokátka Monika Novotná z Rödl & Partner.


Čtěte také: 

Nedohodnou-li se manželé na rozdělení majetku, udělá to soud v zásadě na půl. Kdy to může být jinak?

Situací, při kterých půjde splatit spotřebitelský úvěr bez sankcí, bude víc

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel