Osoby v evidenci Úřadu práce musí své přivýdělky nahlašovat včas. Jaké jsou sankce za jejich neohlášení?

14.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste evidovaní na Úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání? Do kdy nejpozději musíte přivýdělky ohlásit Úřadu práce a jaké sankce vám mohou hrozit za pozdní ohlášení?

Nenahlášení výdělku Úřadu práce může vést k vyloučení z evidence uchazečů o zaměstnání a dalším sankcím. Uchazeč dále ztratí nárok na podporu v nezaměstnanosti a úhradu zdravotního pojištění.

Někdy je nutné přivýdělek oznámit ještě před podepsáním smlouvy umožňující pracovní činnost. Jindy stačí činnost oznámit až po jejím zahájení.

Zdroj: Depositphotos

Osoby pobírající podporu v nezaměstnanosti si přivydělat nemohou

Pokud osoba v evidenci pobírá podporu v nezaměstnanosti, nemá právo přivýdělku kteroukoliv formou pracovního úvazku. Kterýkoliv přivýdělek povede ke ztrátě nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Maximální výše přivýdělku v roce 2024

Osoby v evidenci Úřadu práce nepobírající podporu v nezaměstnanosti si mohou v roce 2024 přivydělat maximálně polovinu minimální mzdy. Minimální mzda v roce 2024 činí 18 900 Kč, takže maximální výdělek osob v evidenci může být měsíčně 9450 Kč.

Tip: Minimální mzda pro rok 2025 by mohla činit 20 600 Kč. V roce 2026 již 22 100 Kč

V evidenci uchazečů o zaměstnání nelze pracovat na dohody o provedení práce (DPP)

Dalším omezením pro osoby v evidenci je to, že již od poloviny roku 2017 nemohou využívat přivýdělek formou dohod o provedení práce (DPP). Z dohod tak zákon připouští pouze přivýdělek na základě dohody o pracovní činnosti a přivýdělek formou výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Před podepsáním DPP ukončete evidenci na Úřadu práce

Jestliže si osoba v evidenci uchazečů o zaměstnání najde přivýdělek formou DPP, musí tuto skutečnost oznámit ÚP ještě před uzavřením dohody a na vlastní žádost evidenci u ÚP ukončit. Jak jsme již zmínili, evidence uchazeče o zaměstnání a přivýdělek na DPP se vzájemně vylučují. Po skončení DPP se lze zase na ÚP registrovat jako uchazeč o zaměstnání.

Jiným případem je, když je osoba evidovaná jako zájemce o zaměstnání. Tehdy může mít jakýkoliv pracovní úvazek či být OSVČ. Avšak zájemce nemůže mít nárok na platbu zdravotního pojištění či podporu v nezaměstnanosti. Úřad práce mu v takovém případě pouze pomáhá s nalezením vhodného zaměstnání.

Zdroj: YouTube / Úřad práce ČR

Přivýdělek formou DPČ stačí nahlásit až tehdy, když činnost skutečně zahájíte

Jestliže osoba nepobírá podporu v nezaměstnanosti, může případnou DPČ nahlásit až tehdy, když práci začne skutečně vykonávat. Oznámení je povinen učinit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání, nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti. Samotné uzavření dohody o pracovní činnosti, pokud nedojde k její aktivní realizaci a k výkonu práce, nepodléhá splnění oznamovací povinnosti,“ sděluje ombudsman v šetření 7827/2022/VOP. V rámci DPČ si lze v roce 2024 přivydělat maximálně 9450 Kč.

Nelze však mít uzavřenou DPČ, ve které reálně není práce vykonávaná, a pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Co vám hrozí, když přivýdělky nenahlásíte včas?

  • Zpětně vás ke dni uzavření dohody vyřadí z evidence uchazečů o zaměstnání.

  • Tři měsíce se nebudete moci na úřad práce znovu přihlásit. 

  • Budete si muset doplatit zdravotní pojištění za dobu, kdy jste byli v evidenci neoprávněně. V roce 2024 jde o 2552 korun měsíčně. 

  • Budete muset vrátit podporu v nezaměstnanosti vyplacenou za dobu, kdy jste byli v evidenci neoprávněně. 

  • Ztratíte nárok na dávky pomoci v hmotné nouzi: příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení. (Zdroj: Ombudsman)

Povinná registrace dohod může pomoci předcházet vzniku dluhu u osob v evidenci uchazečů o zaměstnání

Od 1. července musejí zaměstnavatelé nahlašovat dohody na ČSSZ. Díky této povinnosti si může Úřad práce sám zjistit, zda osoba v evidenci nemá uzavřenou nějakou dohodu. To by mohlo zabránit extrémním případům, kdy lidé musí vracet podporu za dlouhé měsíce jenom proto, že zapomněli na trvající dohody z minulosti,“ sděluje ombudsman Stanislav Křeček.

 

Čtěte také:

Příspěvek na péči už nebude vyplácet Úřad práce. Nevyléčitelně nemocní jej nově získají automaticky

Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY