Nemocné vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání může doma navštívit kontrola z Úřadu práce

20.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nepodání informace o dočasné pracovní neschopnosti Úřadu práce může vést k vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Povinnost stačí splnit alespoň telefonicky nebo e-mailem. Pozor by si uchazeči o zaměstnání měli dávat také na kontrolu z Úřadu práce.

Uchazeči o zaměstnání musejí dodržovat určité povinnosti, aby je Úřad práce nevyřadil z evidence a tím pádem neztratili nárok na podporu v nezaměstnanosti, úhradu zdravotního pojištění a případné dávky hmotné nouze.

Jednou z povinností je také nahlášení dočasné neschopnosti, při které není uchazeč schopen plnit závazky vůči Úřadu práce. Může jít třeba o nemoc, úraz či naplánovanou návštěvu lékaře. 

Zdroj: Depositphotos

Do kdy musejí uchazeči o zaměstnání dočasnou neschopnost Úřadu práce ohlásit?

Uchazeč o zaměstnání musí Úřadu práce ohlásit dočasnou neschopnost, pro kterou není schopen plnit povinnosti, které se k evidenci vztahují, nejpozději do 3 kalendářních dnů od vydání potvrzení lékařem.

Ohlásit dočasnou neschopnost nemusí uchazeč pouze při osobní návštěvě ÚP, ale tuto skutečnost může oznámit například prostřednictvím telefonního kontaktu či e-mailem. Pro fyzické doložení potvrzení má více času.

„Uchazeč o zaměstnání, který dočasně není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu, nebo není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení, je povinen tyto důvody oznámit krajské pobočce Úřadu práce nejpozději do 3 kalendářních dnů od vydání potvrzení o dočasné neschopnosti,“ uvádí zákon o zaměstnanosti.

Samotné potvrzení o dočasné neschopnosti je uchazeč o zaměstnání povinen fyzicky doložit nejpozději do 8 kalendářních dnů od vydání potvrzení lékařem.

Další vážné důvody, které vás omlouvají při porušení povinností vyplývajících z evidence uchazečů o zaměstnání:

  • nezbytná osobní péče o dítě ve věku do 4 let,
  • péče o osobu závislou na pomoci druhé osoby v II.–IV. stupni závislosti,
  • vyzvedávání dítěte z mateřské a základní školy,
  • účast na výběrovém řízení,
  • dopravní komplikace a
  • další vážné osobní důvody.

Tip: K zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání již nebude nutná osobní návštěva Úřadu práce. Postačí aplikace Jenda

Ještě nedávno museli uchazeči oznamovat neschopnost ÚP tentýž den, co dostali potvrzení od lékaře

Na základě stížností uchazečů, kdy Úřad práce vyřazoval uchazeče o zaměstnání z důvodu, že dočasnou neschopnost neohlásili v tentýž den, co potvrzení dostali, se změnil i zákon o zaměstnanosti. Ten totiž přikazoval ještě do 13. 4. 2020 dočasnou neschopnost ohlašovat ve stejný den, co uchazeč získal potvrzení od lékaře, což bylo v praxi často velmi složité.

O změnu se postarala tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová, která navrhla v připomínkovém řízení novely zákona o zaměstnanosti tuto lhůtu prodloužit na 3 kalendářní dny.

 

Kontroly nemocných úředníky z Úřadu práce

Krajské pobočky Úřadu práce mají od roku 2017 právo kontrolovat uchazeče o zaměstnání, kteří ohlásili Úřadu práce svoji dočasnou neschopnost z důvodu nemoci či úrazu, zda plní režim vycházející z dočasné neschopnosti. „To znamená, že máte být v místě, které je napsané v potvrzení o dočasné neschopnosti, a chodit na vycházky jen na povolenou dobu a v povoleném čase,“ uvádí veřejný ochránce práv.

Uchazeč o zaměstnání v režimu dočasné neschopnosti totiž není povinen plnit povinnosti vycházející z evidence uchazečů o zaměstnání. Úřady práce pak kontrolují, zda uchazeči tohoto režimu nezneužívají. Uchazeči jsou povinni kontrolu úředníkům umožnit.

V případě zjištění porušení povinností vyhotoví ÚP záznam, jehož jednu kopii nechává uchazeči o zaměstnání v dočasné neschopnosti a druhou zasílá poskytovateli zdravotnických služeb, který potvrzení o dočasné neschopnosti vydal.

Porušení povinnosti může vést k ukončení evidence a s tím spojenými následky, jako je ztráta podpory v nezaměstnanosti a ztráta nároku na úhradu zdravotního pojištění.

V takovém případě se pak tito vyškrtnutí uchazeči musejí přihlásit na svoji pojišťovnu jako osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP) a zdravotní pojištění si doplatit sami.

Zdroj: YouTube/Ombudsman


Čtěte také:

Osoby v evidenci Úřadu práce musí své přivýdělky nahlašovat včas. Jaké jsou sankce za jejich neohlášení?

Z prázdninové brigády můžete dostat odvedenou daň zpět. Jak na to?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY