Účast ve volbách má být dalším důvodem pro vydání dočasného občanského průkazu

21.08.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Aktuální návrh Ministerstva vnitra, který upravuje také zákon o občanských průkazech, předkládá, že by se dočasné občanské průkazy vydávaly rovněž kvůli možnosti účasti ve volbách. Součástí návrhu jsou také další změny týkající se osobních dokladů.

Zákon o občanských průkazech upravuje dva druhy občanských průkazů, a to „klasický“ občanský průkaz a dočasný občanský průkaz. Dočasnému občanskému průkazu chybí prvky jako strojově čitelná zóna, 2D kód, kontaktní elektronický čip a nosič dat s uvedenými biometrickými údaji.

Dočasný občanský průkaz je vydáván s omezenou dobou platnosti, a to na 5 měsíců v případě technických závad, která souvisí výrobou OP, nebo v důsledku katastrofy či jiné mimořádné události.

Dále je také vydáván na dobu 2 měsíců po nabytí státního občanství České republiky prohlášením nebo udělením – na žádost této osoby.

Žádosti o vydání občanských průkazů mohou zpracovávat obce s rozšířenou působností, zastupitelské úřady určené Ministerstvem vnitra a samotné Ministerstvo vnitra, jestliže jde o vyřízení OP ve zrychleném režimu. Na těchto orgánech lze dočasné OP také převzít.

Zdroj: Depositphotos

Dočasný občanský průkaz půjde vydat i z důvodu účasti ve volbách

Nejvýznamnější úpravou, kterou navrhuje novela zákona, je umožnění vydání dočasného průkazu také pro výkon volebního práva. Taková platnost dočasného občanského průkazu má být omezena pouze na dobu konání voleb. Toto omezení by mělo zabraňovat využívání tohoto průkazu k vyřizování jiných záležitostí občanů. „Nemělo by tak docházet ke zneužití institutu dočasného občanského průkazu k obstarání jiných záležitostí,“ uvádí návrh zákona z kanceláří Ministerstva vnitra.

Občan, který o dočasný občanský průkaz požádá, bude muset při žádosti uvést den konání voleb a jejich druh. Tyto sdělené informace budou součástí žádosti. Pro žadatele odpadne povinnost doložit úřadu svoji fotografii.

„O dočasný občanský průkaz se nově bude žádat totožně jako o občanský průkaz se strojově čitelnými údaji s využitím veškerých HW komponent (fotoaparát, podpisový tablet). Žadatel o vydání dočasného občanského průkazu tak nebude muset předložit fotografie zobrazující jeho podobu,“ informuje o novince Ministerstvo vnitra v důvodové zprávě.

Požádat o dočasný občanský průkaz z důvodu voleb půjde nejdříve 5 pracovních dnů a nejpozději 1 pracovní den před dnem konání voleb

Doba, do kdy jsou úřady žádost o vydání dočasného občanského průkazu z důvodu voleb vyřídit a průkaz vydat, má činit 1 pracovní den. Pro ostatní dočasné občanské průkazy vyřizované z jiných důvodů má nadále platit lhůta vyřízení 5 pracovních dnů ode dne podání žádosti.

Tip: Jak volit s propadlým občanským průkazem?

Novela se chystá také upravit a odstupňovat přestupky související s občanskými průkazy

Sankce za přestupky spojené s použitím, tedy spíše zneužitím občanského průkazu, mají být nově rozdělené do tří kategorií podle závažnosti činu na:

  1. nejméně závažné jednání – pokuta do 10 000 Kč

  2. závažnější protiprávní jednání – pokuta do 20 000 Kč

  3. nejzávažnější protiprávní jednání – pokuta do 50 000 Kč.

Prodloužení platnosti občanského průkazu v případě úmrtí manžela/partnera

Dále návrh zákona také doporučuje prodloužit platnost občanských průkazů těch osob, které přišly o svého manžela či partnera. V tomto případě se má platnost OP prodloužit ze současných 45 dnů na 3 měsíce

Tímto krokem chce Ministerstvo vnitra poskytnout pozůstalé osobě více času na adaptaci v nové situaci tím, že nebude muset „ihned“ vyřizovat vystavení nového občanského průkazu.

Tip: 6 otázek a odpovědí: co dělat, když jsem ztratil občanský průkaz

Další navrhované změny v oblasti osobních dokladů:

  • možnost ponechat si neplatný cestovní doklad (po jeho úředním znehodnocení),

  • možnost podat žádost o vydání cestovního dokladu a převzít cestovní doklad mimo pracoviště obecního úřadu obce s rozšířenou působností,

  • rozšíření působnosti zastupitelských úřadů, které budou nově rovněž orgány vydávajícími občanské průkazy a cestovní doklady, čímž se sníží zátěž pro obecní úřady obcí s rozšířenou působností,

  • rozšíření možností zastoupení při podání žádosti o vydání občanského průkazu nebo cestovního dokladu a při jejich převzetí, 

  • sjednocení postupů na úseku vydávání cestovních dokladů a občanských průkazů s cílem usnadnit činnost úředních osob, které mnohdy působí v obou agendách.

O návrhu zákona bude teprve jednat vláda. Pokud projde celým legislativním kolečkem, mohl by vejít v účinnost od 1. ledna 2026.


Čtěte také:

Digitální občanku využijete od července na dalších místech. Kde ji uplatníte?

Do kdy musíte podat žádost o občanský průkaz a kolik to stojí?

Měníte občanku? Tyto banky vyřídí všechno za vás a na pobočku ani nemusíte

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel