Na co si dát pozor při změně typu výdělečné činnosti během roku?

06.09.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Na výpočet sociálního i zdravotního pojištění má značný vliv, zda je vykonávána hlavní, či vedlejší samostatná výdělečná činnost. Na co si dát pozor při změně druhu činnosti během roku?

Změnit hlavní samostatnou výdělečnou činnost na vedlejší samostatnou výdělečnou činnost (nebo opačně) není možné pouze od 1. ledna, ale i během roku. Při změně vedlejší činnosti na hlavní činnost je však potřeba počítat s platbou měsíčních záloh.

Zdroj: Depositphotos

Praktický příklad změny činnosti

Pan Aleš podnikal posledních pět let při zaměstnání. V letošním roce se mu však začalo v podnikání ještě více dařit a současně pracovat a podnikat již není v jeho silách. V zaměstnání dal tedy pan Aleš výpověď a rozhodl se od září vykonávat již pouze samostatnou výdělečnou činnost.

V měsících lednu až srpnu tedy vykonával pan Aleš vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a od září bude vykonávat hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Pan Aleš si musí pohlídat oznámení o výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti u příslušných institucí a platbu měsíčních záloh.  

Při vedlejší činnosti se neplatí zálohy na zdravotním pojištění

V případě výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti při zaměstnání se neplatí zálohy na zdravotním pojištění. Podnikající zaměstnanci doplatí zdravotní pojištění jednorázově při odevzdání přehledu za příslušný rok.

Při výpočtu ročního zdravotního pojištění přitom nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ a zdravotní pojištění se vždy vypočítává ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny daňového základu). Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se vždy platí zálohy na zdravotním pojištění, a to alespoň v minimální výši, která v roce 2024 činí 2968 Kč.

Čtěte také: Podnikání při zaměstnání v roce 2024: kdo ušetří na sociálním pojištění?

Sociální pojištění se z hlavní činnosti platí vždy

Když je hrubý zisk do limitu, sociální pojištění se vůbec neplatí. Pro celý kalendářní rok 2023 byl limitem pro neplacení sociálního pojištění hrubý zisk do 96 777 Kč. Pro celý kalendářní rok 2024 je limitem pro neplacení sociálního pojištění hrubý zisk do 105 520 Kč.

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se však sociální pojištění musí vždy platit. Každý měsíc alespoň minimální měsíční záloha, která v roce 2024 činí 3852 Kč.

Tip: Deset nepříznivých daňových změn pro OSVČ v roce 2024

Pokračování příkladu

Od září bude pan Aleš vykonávat hlavní samostatnou výdělečnou činnost, takže bude muset platit povinné měsíční zálohy na zdravotním a sociálním pojištění. Záloha na zdravotním pojištění je platná do 8. dne následujícího měsíce, záloha na sociálním pojištění se platí během příslušného měsíce.

 

Do daňového přiznání se uvádějí i příjmy ze zaměstnání

OSVČ, které měly po část roku i příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání), musejí do daňového přiznání zahrnout nejenom příjmy a výdaje ze samostatné výdělečné činnosti, ale i dosažené příjmy ze zaměstnání.

Celkový daňový základ bude součtem dílčích základů daně podle § 6 (ze závislé činnosti) a podle § 7 (ze samostatné výdělečné činnosti) zákona o daních z příjmů. K vyplnění daňového přiznání je nutné doložit potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů.

Zaplacené zálohy na dani z příjmů během roku ze zaměstnání se následně odečtou od vypočtené daně z příjmů fyzických osob. Na výpočet daně z příjmů fyzických osob nemá žádný vliv, zda byla vykonávána hlavní, či vedlejší samostatná výdělečná činnost.

Čtěte také: Příklady, o kolik zaplatí OSVČ více na daních za rok 2024

Minimální vyměřovací základy za část roku

Roční sociální i zdravotní pojištění musí být vždy vypočteno alespoň z minimálních vyměřovacích základů. V případě, že je skutečný vyměřovací základ vyšší než minimální vyměřovací základ, vypočítává se povinné pojistné ze skutečného vyměřovacího základu.

  • Za rok 2024 je skutečným vyměřovacím základ pro výpočet zdravotního pojištění 50 % daňového základu a pro výpočet sociálního pojištění potom 55 % daňového základu.

Za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2024 činí minimální vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění 21 983,50 Kč a pro výpočet sociálního pojištění 13 191 Kč. Sazba zdravotního pojištění je 13,5 % a sazba sociálního pojištění 29,2 % z vyměřovacího základu.

Pokračování praktického příkladu

Pan Aleš bude mít za celý rok 2024 hrubý zisk z podnikání ve výši 540 000 Kč. Skutečné vyměřovací základy jsou vyšší než minimální vyměřovací základy stanovené pro čtyři měsíce výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Zdravotní i sociální pojištění se vypočte ze skutečných vyměřovacích základů.

Částka ročního sociálního i zdravotního pojištění je při vyšším zisku stejně vysoká v případě výkonu hlavní i vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Zvýhodněna je vedlejší činnost pro nižší zisk, kdy není nutné dodržet minimální vyměřovací základ.

Položka

Částka

Hrubý zisk

540 000 Kč

Skutečný vyměřovací základ

(pro výpočet zdravotního pojištění)

270 000 Kč

Skutečný vyměřovací základ

(pro výpočet sociálního pojištění)

297 000 Kč

Roční zdravotní pojištění

36 450 Kč

Roční sociální pojištění

86 724 Kč

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ