Kdy se při práci na zkrácený úvazek zdravotní pojištění (ne)dopočítává do minima

12.09.2024 | , Finance.cz
DANĚ


V praxi pracují někteří zaměstnanci na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou nižší než 18 900 Kč. Kdy se v těchto případech provádí dopočet do minima a kdy nikoliv? Proč může být efektivní sazba zdravotního pojištění přes 6 %? Podívejme se na praktické příklady.

Za každého zaměstnance, který není současně státním pojištěncem, musí zdravotní pojišťovna obdržet alespoň 13,5 % z minimální mzdy, v letošním roce tedy částku 2552 Kč, přičemž zaměstnavatel odvádí vždy 9 % a dopočet do minima ve výši 2552 Kč jde na vrub zaměstnance.

V praxi taková situace nastává zejména při práci na zkrácený úvazek, kdy je hrubá měsíční mzda nižší než minimální mzda stanovená pro práci na plný úvazek, letos ve výši 18 900 Kč.

Zdroj: Depositphotos

Rozsah pracovního úvazku není rozhodující

Na výpočet zdravotního pojištění ze zkráceného úvazku nemá žádný vliv, zda je hodinový rozsah 35 hodin, 30 hodin, nebo 20 hodin týdně. Výpočet zdravotního pojištění závisí výlučně na dosažené hrubé mzdě.

Čtěte také: Neplacené volno může zkomplikovat platby zdravotního pojištění. Kdy budete doplácet?

Příklad 1: Výpočet dopočtu do minima

Paní Helena pracuje na poloviční úvazek s hrubou mzdou 17 000 Kč. Paní Helena nesplňuje žádnou z podmínek pro zařazení do kategorie státních pojištěnců. Zaměstnavatel zaplatí za paní Helenu na zdravotním pojištění 1530 Kč (17 000 Kč × 9 %) a paní Heleně je z její hrubé mzdy sraženo zdravotní pojištění ve výši 1022 Kč (2552 Kč − 1530 Kč). Standardní sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem je 4,5 %, v případě paní Heleny však 6,0 % (1022 Kč : 17 000 Kč).

Mzdová kalkulačka 2024

 

Příklad 2: Pracující starobní důchodce

Penzista Luboš pracuje na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 16 000 Kč. Z hrubé mzdy je mu klasicky sraženo 4,5 %, tedy 720 Kč, a dalších 1440 Kč za něj zaplatí jeho zaměstnavatel. Vzhledem k tomu, že je pan Luboš současně státním pojištěncem, neprovádí se dopočet do minimálního vyměřovacího základu a zdravotní pojištění se vždy vypočítává ze skutečné hrubé mzdy.

Tip: Jak to mají starobní důchodci se zdravotním pojištěním a kdo ho musí platit

Příklad 3: Práce pro dva zaměstnavatele

Paní Zuzana pracuje současně pro zaměstnavatele XY na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou ve výši 19 300 Kč a pro zaměstnavatele AB na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou ve výši 14 000 Kč. Z obou zaměstnání se vypočítá zdravotní pojištění klasickým způsobem, tj. z hrubé mzdy je paní Zuzaně sraženo zdravotní pojištění v sazbě 4,5 % a oba zaměstnavatelé zaplatí na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy paní Zuzany.

Zuzana však musí doručit zaměstnavateli AB potvrzení od zaměstnavatele XY, že při výpočtu zdravotního pojištění je dodržen minimální vyměřovací základ (hrubá mzda je alespoň 18 900 Kč). Na základě tohoto potvrzení zaměstnavatel AB neprovádí dopočet do minima.

 

Podnikající zaměstnanci

Výkon samostatné výdělečné činnosti není důvodem, proč by OSVČ nemohly mít i příjem ze závislé činnosti, např. na dohodu o pracovní činnosti, dohodu o provedení práce nebo zkrácený úvazek. Při přivýdělku může být hrubá měsíční odměna nebo hrubá měsíční mzda nižší než 18 900 Kč. I když je však hrubá mzda nebo hrubá odměna nižší, neprovádí se dopočet do minima, protože OSVČ již odvádí ze své hlavní činnosti alespoň minimální měsíční zálohy. 

Čtěte také: Jak se počítá čistá mzda živnostníkům, kteří jsou také zaměstnaní

Příklad 4: Dlouhodobá brigáda OSVČ

Živnostník Jakub si dlouhodobě přivydělává na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 12 000 Kč. Vzhledem k tomu, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 4000 Kč a více, již podléhá odvodům na sociálním a zdravotním pojištění. Zdravotní pojištění sražené panu Jakubovi z hrubé odměny se však vypočítá ze skutečné hrubé odměny a činí 540 Kč (12 000 Kč × 4,5 %).

Pan Jakub totiž doručil mzdové účetní svého zaměstnavatele čestné prohlášení, ve kterém uvedl, že jako OSVČ odvádí měsíční zálohy na zdravotním pojištění alespoň v minimální výši. V roce 2024 činí minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění 2968 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ