Kolik za sociální pojištění utratí začínající OSVČ v roce 2025? Zálohy budou nově dobrovolné

28.08.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Začínající OSVČ, vykonávající činnost jako hlavní, platí první dva roky podnikání na sociálním pojištění méně než OSVČ, které svoji činnost vykonávají déle. Kolik za sociální pojištění zaplatí v roce 2025 a budou jej muset platit měsíčně?

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tento článek pro vás načetl robotický hlas. Jestliže v něm najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Minimální zálohy pro OSVČ se jako každý rok opět v příštím roce zvednou. Nově by měli živnostníci platit na zdravotním pojištění 3161 Kč a na sociálním pojištění 4786 Kč. Měsíčně tak budou státu odvádět téměř 8 tisíc korun.

Začínající podnikatelé, kteří nemají na rozjezdu podnikání peněz na rozdávání a vykonávají činnost jako hlavní, získali od státu úlevu v podobě nižšího odvodu na sociální pojištění. Tuto změnu vláda prosadila v rámci konsolidačního balíčku a je účinná již od 1. ledna 2024.

Aby tuto výhodu získali, je podmínkou, že samostatnou činnost nevykonávali v uplynulých 20 kalendářních letech.

Zdravotní pojištění si začínající OSVČ platí ve stejné výši jako ty OSVČ, které již podnikají dlouhodobě. V příštím roce by tak na zdravotním pojištění měly platit 3161 Kč měsíčně.

Zdroj: Depositphotos

Pro začínající OSVČ platí v průběhu 2 let nižší vyměřovací základ

Minimální měsíční vyměřovací základ, který je důležitý pro výpočet zálohy na sociální pojištění, se pro „zkušené“ podnikatele zvyšuje v příštím roce z 30 % průměrné mzdy na 35 % průměrné mzdy. V roce 2026 to zase bude o 5 % více.

Avšak pro začínající podnikatele během prvních 2 let podnikání platí snížený vyměřovací základ, a to 25 % průměrné mzdy.

Vyměřovací základ pro začínající OSVČ tak aktuálně činí po zaokrouhlení 10 992 korun.

Minimální záloha na sociální pojištění pak činí 29,2 % vyměřovacího základu, tudíž aktuálně v roce 2024 platí začínající podnikatelé 3210 korun za měsíc.

Tip: OSVČ přijdou o vysoký příspěvek na bydlení, počítat se bude s celou průměrnou mzdou

Kolik budou začínající OSVČ platit na sociálním pojištění v roce 2025?

Na základě výše zmíněného postupu můžeme vypočítat částku pro rok 2025. Nejdříve však musíme znát průměrnou mzdu v příštím roce. Ta by podle výpočtů v návrhu vlády měla činit 46 828 Kč.

25 % z 46 828 = 11 707 Kč = vyměřovací základ.

29,2 % z 11 707 = 3419 Kč = záloha na sociální pojištění pro začínající OSVČ.

V roce 2025 tak začínající OSVČ budou odvádět na sociálním pojištění částku ve výši 3419 Kč, což je o 1367 Kč méně, než budou platit ti, co vykonávají činnost déle než 2 roky.

 

Sociální pojištění začínající podnikatelé nově nebudou muset platit v měsíčních zálohách

Od 1. ledna 2025 se pro začínající podnikatele chystá další novinka. Nově totiž nebudou muset platit sociální pojištění každý měsíc, ale zaplatí jej až po podání přehledu o příjmech a výdajích na ČSSZ. Tato „úleva“ má platit 2 roky od začátku podnikání.

Avšak nic jim nebrání si zálohy platit dobrovolně v průběhu roku, jako je tomu aktuálně. Pokud by OSVČ odváděly v průběhu roku například méně, než je minimální záloha, doplatily by vzniklý rozdíl po podání přehledů.

Zaplatit sociální pojištění najednou budou moci také OSVČ, které vykonávají svoji činnost jako vedlejší

Novinka se má vztahovat i na ty OSVČ, které vykonávají činnost jako vedlejší. Ty neplatí v prvním roce žádné zálohy a ve druhém roce až po podání přehledů. Nově by sociální pojištění neplatily až do konce druhého roku od zahájení podnikání.

Zdravotní pojištění mají OSVČ (hlavní i vedlejší) i nadále platit klasicky měsíčně, na to se nová úprava vztahovat nemá.


Čtěte také:

Připomeňte si TOP 10 letošních Příběhů podnikatelů a inspirujte se

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ