Jak se počítá daňový přeplatek při odchodu do důchodu během roku

23.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V případě odchodu do řádného starobního důchodu nebo předčasného důchodu v průběhu letošního roku vznikne většině občanů nárok na daňový přeplatek. Kdo daňový přeplatek neobdrží? Jak vysoký daňový přeplatek může být? Podívejme se na praktické příklady.

Nárok na daňový přeplatek za rok 2024 budou mít občané, kteří odešli, nebo odejdou v průběhu letošního roku do starobního důchodu (řádného, nebo předčasného), a přitom v průběhu roku zaplatili nějakou částku na dani z příjmů fyzických osob.

Zdroj: Depositphotos

Důvod vzniku daňového přeplatku

V daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně za rok 2024 se uplatní sleva na poplatníka vždy v částce 30 840 Kč, tedy bez ohledu na počet měsíců výkonu výdělečné činnosti. Navíc i občané, kteří odešli nebo odejdou v průběhu letošního roku do starobního důchodu, mají při splnění zákonných podmínek nárok na uplatnění daňových odpočtů jako ostatní daňoví poplatníci.

Čtěte také: Daňová sleva náleží i při čerpání mateřské po část roku

Příklad 1: Bez nároku na daňový přeplatek

Paní Marta odešla v květnu letošního roku do předčasného důchodu. Před odchodem do předčasného důchodu byla v evidenci na Úřadu práce a pobírala podporu v nezaměstnanosti. V roce 2024 neměla žádný zdanitelný příjem, neboť z podpory v nezaměstnanosti se daň z příjmů neplatila. Paní Marta během roku 2024 nezaplatila nic na dani z příjmů fyzických osob, a proto nemůže daňový přeplatek obdržet.

Mzdová kalkulačka 2024

 

Příklad 2: Nízký příjem ze zkráceného úvazku

Paní Marcela odešla v červnu do řádného starobního důchodu. V roce 2024 však paní Marcela pracovala již pouze na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou ve výši 17 000 Kč. Chtěla se tak vyhnout krácenému předčasnému důchodu a současně bude v práci na zkrácený úvazek se stejnou hrubou mzdou pokračovat i po dosažení řádného důchodového věku.

Z hrubé měsíční mzdy ve výši 17 000 Kč se žádná daň z příjmů neplatí, neboť vypočtenou měsíční daň z příjmů sníží měsíční sleva na poplatníka do nuly. Paní Marcela z důvodu odchodu do předčasného důchodu žádný daňový přeplatek neobdrží, protože během roku žádnou daň z příjmů nezaplatila.

Tip: Deset nepravd o práci v důchodu

Příklad 3: Pokračovaní v zaměstnání

Zaměstnanec Filip odešel začátkem července do řádného starobního důchodu. V zaměstnání však nadále pokračuje. Po celý rok 2024 bude mít pan Filip hrubou měsíční mzdu přibližně na úrovni průměrné mzdy ve výši 44 000 Kč. Pan Filip zaplatí z každé měsíční výplaty daň z příjmů. Za rok 2024 panu Filipovi nárok na daňový přeplatek nevznikne, protože slevu na poplatníka využije v plném rozsahu při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmů během roku.

 

Příklad 4: Daňový přeplatek ve výši 2570 Kč za každý měsíc

Zaměstnankyně Jitka odešla do řádného starobního důchodu v červnu. Na daňových zálohách během roku zaplatila 36 200 Kč. V měsících červenci až prosinci nemá žádný příjem, kde by mohla uplatnit měsíční slevu na poplatníka.

Nevyužitá sleva na poplatníka činí tedy 15 420 Kč (2570 Kč × 6 měsíců). Paní Jitka bude mít nárok na daňový přeplatek za rok 2024 ve výši 15 420 Kč, což je přesně částka nevyužité slevy na poplatníka. Při výpočtu ročního daňového přeplatku pro zjednodušení nezohledňujeme rozdílné zaokrouhlování daňového základu během roku a za celý rok.

Čtěte také: Kdo nevyužije daňovou slevu na poplatníka?

Příklad 5: Omezená částka daňového přeplatku

Pan Luděk odešel do předčasného důchodu v dubnu 2024. Na zálohách na dani z příjmů během roku 2024 zaplatil 13 100 Kč. V měsících květnu až prosinci 2024 neměl tedy rozhodné příjmy, u kterých by mohl uplatnit slevu na poplatníka.

Celková částka nevyužité slevy na poplatníka činí 20 560 Kč (2570 Kč × 8 měsíců). Pan Luděk si sám podá daňové přiznání za rok 2024, ve kterém uvede slevu na poplatníka v plném rozsahu. Panu Luďkovi vznikne nárok na daňový přeplatek ve výši 13 100 Kč, sleva na poplatníka se tedy „nevyužije“ v plném rozsahu. Daňový přeplatek nemůže být vyšší než zaplacená částka daně z příjmů během roku.

Tip: Vypočítejte si, jak se nejspíš zvýší váš důchod v lednu 2025

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY