Pět případů, kdy nelze dostávat předčasný důchod

10.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Depositphotos

Z důvodu postupného prodlužování řádného důchodového věku odchází v posledních letech do předčasného důchodu více lidí než v minulosti. Dostávat předčasný důchod na účet však v některých případech není možné. Podívejme se na vybrané praktické příklady.

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Krácení činí 1,5 % výpočtového základu za každý interval krácení. Kdy však nelze předčasný důchod dostávat?

Podání zpětné žádosti o předčasný důchod

Někteří lidé nejdříve chtějí odejít do řádného starobního důchodu později a mít z důvodu přesluhování (tzv. práce na procenta) následně vyšší starobní důchod. Pokud však své stanovisko změní, mohou si o řádný starobní důchod požádat i zpětně, a to až 5 let. Při zpětné žádosti o řádný starobní důchod je následně řádný starobní důchod doplacen. Zpětně požádat o předčasný důchod však nelze.

Čtěte také: Vypočítejte si, jak se nejspíš zvýší váš důchod v lednu 2025

Snaha o odchod do předčasného důchodu příliš brzy

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Věková podmínka pro možnost čerpání předčasného důchodu se od října 2023 zpřísnila. Podle aktuálně platné legislativy není možné dostávat předčasný důchod na účet již od 60 let, jako tomu bylo před legislativními změnami, kdy mohli občané mající řádný důchodový věk vyšší než 63 let odejít do předčasného důchodu nejdříve právě v 60 letech.

Spočítejte si svůj předčasný důchod v naší kalkulačce

 

Získání nízké doby pojištění

Pro přiznání starobního důchodu musí být získána alespoň minimální doba pojištění, jinak nelze starobní důchod dostávat na účet. Nárok na přiznání řádného starobního důchodu vzniká při dosažení požadovaného věku a získání doby pojištění alespoň v rozsahu 35 let.

U předčasného důchodu se minimální doba pojištění zvyšuje od října 2024 právě z 35 let na 40 let. Bez získání takto vysoké doby pojištění nebude možné do předčasného důchodu odejít. Podmínky pro přiznání předčasného důchodu se zpřísňují a možnost zvolit si předčasný důchod bude moci méně lidí, než tomu bylo v minulých letech.

Tip: Kolik a jak dlouho musíte vydělávat na předčasný důchod 20 000 Kč?

Zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Ze zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu, a to i na zkrácený úvazek, se sociální pojištění odvádí vždy. Předčasní důchodci tedy nemohou do dosažení řádného důchodového věku pracovat ani na zkrácený úvazek.

Předčasný důchodce se samozřejmě může nechat zaměstnat na pracovní smlouvu, ale v takovém případě nenáleží výplata předčasného důchodu. Na účet se začne předčasný důchod opět dostávat až po ukončení takového zaměstnání nebo po dosažení řádného důchodového věku.

Čtěte také: Kdy jako důchodci můžete podnikat v předčasném důchodu?

Podnikání s vyšším ziskem

V případě výkonu samostatné výdělečné činnosti během pobírání předčasného důchodu se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, ze které se sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Např. pro letošní rok je limitem pro neplacení sociálního pojištění z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2024 hrubý zisk do 105 520 Kč.

Předčasní důchodci tedy nemohou mít hrubý zisk z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti nad limit pro placení sociální pojištění, jestli chtějí současně pobírat předčasný důchod na účet.

 

Jak žádat o starobní důchod online? 

Zdroj: YouTube.com / Česká správa sociálního zabezpečení

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY