Deset rozhodujících čísel kolem nároku na nemocenskou

04.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nárok na nemocenskou není automatický, musí být splněny zákonné podmínky. Samotný výpočet nemocenské závisí na předchozích příjmech. Jak vysokou nemocenskou mají zaměstnanci s minimální mzdou a nadprůměrnou mzdou? Kdy lze nemocenskou dostávat po skončení pracovní smlouvy?

Legislativou jsou podmínky ohledně nemocenské upraveny zákonem č. 187/2006 Sb. Nemocenskou vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení, přičemž nárok na nemocenskou mají pouze občané účastni na nemocenském pojištění. 

V praxi tedy nemohou nemocenskou dostávat např. OSVČ, které si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, nebo zaměstnanci pracující pouze na dohody o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Podívejme se na zajímavosti o nemocenské optikou vybraných deseti čísel.

Zdroj: Depositphotos

7 dní

Nemocenskou je možné dostávat i po skončení zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu, jestliže k pracovní neschopnosti dojde v zákonné 7denní ochranné lhůtě po skončení takového zaměstnání.

Od 15. dne

V prvních dvou týdnech pracovní neschopnosti dostávají zaměstnanci od zaměstnavatele náhradu mzdy, teprve od 15. kalendářního dne náleží nemocenská, kterou vyplácí místně příslušná OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení). I v případě účasti na dobrovolném nemocenském pojištění mají OSVČ nárok na nemocenskou rovněž od 15. kalendářního dne, v prvních dvou týdnech jsou OSVČ bez finančního plnění.  

Tip: Spočítejte si nemocenskou pro rok 2024 v naší kalkulačce

1466 Kč, 2199 Kč a 4397 Kč

Základním vstupním údajem pro výpočet nemocenské je neredukovaný denní vyměřovací základ, který se vypočítá z předchozích rozhodných příjmů (zpravidla za 12 měsíců). Do první redukční hranice se však neredukovaný denní vyměřovací základ započítává z 90 %, ve druhé redukční hranici z 60 % a ve třetí z 30 %, přičemž první redukční hranice je do 1466 Kč, druhá redukční hranice od 1466 Kč do 2199 Kč a třetí redukční hranice od 2199 Kč do 4397 Kč.

 

2419 Kč

Maximální redukovaný denní vyměřovací základ může vzhledem k výše uvedené redukci v předchozím bodě činit 2419 Kč. Maximální redukovaný denní vyměřovací základ mají zaměstnanci s průměrnou hrubou měsíční mzdou ve výši cca 133 700 Kč. Minimální redukovaný denní vyměřovací základ není stanoven, neboť nemocenská náleží i ze zkráceného úvazku, kde může být hrubá měsíční mzda nižší než minimální mzda pro plný úvazek ve výši 18 900 Kč.

Čtěte také: Nemocné vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání může doma navštívit kontrola z Úřadu práce

60 %, 66 % a 72 %

Při samotném výpočtu nemocenské je zvýhodněná dlouhodobá nemoc. V prvních 16 dnech nároku na nemocenskou činí denní nemocenská 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu, v dalších 30 dnech potom 66 % z redukovaného denního vyměřovacího základu a následující dny již 72 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.

380 dní

Podle § 26 zákona o nemocenském pojištění trvá podpůrčí doba u nemocenské nejdéle 380 kalendářních dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po této lhůtě se nemocenská vyplácí na základě žádosti pojištěnce, pokud lze podle rozhodnutí příslušného orgánu očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dní od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost.

Tip: Příspěvek na péči už nebude vyplácet Úřad práce. Nevyléčitelně nemocní jej nově získají automaticky

70 dní

Příjemci řádného starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně mají nárok na nemocenskou maximálně v rozsahu 70 dní a nejdéle do dne, jímž skončila doba zaměstnání. V případě vyčerpání této podpůrčí lhůty nevzniká v případě pokračování pracovní neschopnosti od 1. ledna následujícího roku nárok na nemocenskou v dalším roce.

336 Kč, 370 Kč a 404 Kč

Zaměstnanec pracující za minimální mzdu ve výši 18 900 Kč má nárok na denní nemocenskou ve výši 336 Kč v prvních 16 dnech nároku na nemocenskou, ve výši 370 Kč v dalších 30 dnech a ve výši 404 Kč v následujících dnech.

1452 Kč, 1597 Kč a 1742 Kč

Zaměstnanec s hrubou měsíční mzdou nad 133 700 Kč má nárok na denní nemocenskou ve výši 1452 Kč v prvních 16 dnech nároku na nemocenskou, ve výši 1597 Kč v dalších 30 dnech a ve výši 1742 Kč v následujících dnech.

Čtěte také: Kdy budete mít u DPČ a DPP nárok na nemocenskou?

50% nemocenská

V § 31 zákona o nemocenském pojištění jsou uvedeny případy, kdy náleží nemocenská v poloviční výši, těmito případy jsou zejména: bezprostřední následek opilosti nebo zneužití omamných nebo psychotropních látek či zaviněná účast ve rvačce (nejde-li o sebeobranu nebo pomoc napadenému).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY