S úhradou školních nákladů pomůže stát, zdravotní pojišťovny i neziskové organizace

03.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Se začátkem školního roku se pojí také vysoké výdaje na školní pomůcky a další záležitosti související se vzděláním. Mnoho rodin však nemá dostatečně velké finanční prostředky, aby tyto výdaje zvládly uhradit ze své kapsy. Na koho se mohou obrátit?

Zdroj: Depositphotos

Mimořádná okamžitá pomoc od Úřadu práce pomůže se školními náklady

Nejdříve se podíváme na to, jak vám může pomoci stát. Již dříve jsme informovali o možnosti požádat Úřad práce o mimořádnou okamžitou pomoc, která může sloužit nejen k úhradě výdajů na školní pomůcky, ale i dalších výdajů, které souvisí se vzděláváním, například: úhradu družin, škol v přírodě, adaptačních kurzů či nákladů spojených s mimoškolními aktivitami, např. jazykové kurzy, tábory. Podle dat MPSV již bylo k 31. červenci 2024 vyplaceno 1324 dávek na výdaje se vzděláváním.

O dávku lze žádat i opakovaně, a to až do vyčerpání ročního limitu ve výši 48 600 Kč. Výše jedné výplaty se bude vztahovat k hodnotě věci, pro jakou má být dávka využita.

Nárok na dávku posuzuje Úřad práce individuálně podle ekonomické a sociální situace v rodině. Nejvíce nárok ovlivní výše příjmu žadatele (domácnosti) o dávku v daném období žádosti. Zájemci o dávku musí vyplnit formulář a zanést jej osobně na pobočku Úřadu práce, nebo jej zaslat elektronicky. 

V části formuláře B zatrhnete, k jakému účelu má dávka sloužit – „nezbytné nebo odůvodněné náklady (vzdělání)“. V části C pak popíšete svoji životní situaci a konkrétnější účel dávky. V části D uveďte předpokládanou výši mimořádné okamžité pomoci.

Nezapomeňte uvést případné další posuzované osoby v domácnosti a vyplnit klasické identifikační údaje.

Dále se k žádosti dokládají následující přílohy:

Zdroj: YouTube / Úřad práce ČR

MPSV pomáhá s úhradou školních obědů

Projekt Obědy do škol od MPSV běží již 9. rokem a pomáhá nízkopříjmovým rodinám s úhradou obědů ve školách. Rodiče si však nemohou z tohoto projektu vyžádat peníze sami. Pokud by o úhradu obědů měli zájem, pak by měli kontaktovat třídního učitele nebo ředitele školy. Škola si může dotace na obědy sama vyžádat od kraje. Ne každá škola však má zájem s tímto projektem spolupracovat.

Pro přiznání nároku na úhradu obědů uvádí Měsec.cz kritéria, která rodina musí splnit:

  • Dítě je ve věku 3–15 let,

  • dítě má nárok na příspěvek na živobytí poskytovaný Úřadem práce (patří do okruhu společně posuzovaných osob pro příspěvek na živobytí),

  • případně se rodina pohybuje těsně nad hranicí pro přiznání tohoto příspěvku a prokazatelně dlouhodobě čelí nepříznivým situacím,

  • školka nebo škola, kterou dítě navštěvuje, je zařazena do projektu,

  • dítě musí poskytnutou stravu konzumovat přímo v jídelně školky nebo školy,

  • každá nepřítomnost dítěte ve škole musí být řádně omluvena,

  • peníze na obědy nejdou do rukou rodičů, ale jsou hrazeny přímo škole.

Pro zapojení do projektu je třeba, aby rodič na Úřadu práce podepsal Potvrzení o zapojení do Operačního programu potravinové a materiální pomoci“ a následně v dané škole podepsal souhlas se zapojením do projektu.

Na pohybové kroužky vám může přispět také vaše zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovny přispívají dětem na pohybové aktivity. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přispívá dětem až 2000 Kč na kroužky spojené s pohybovou aktivitou (gymnastika, atletika, fotbal, hokej apod.). Příspěvek je určen pro děti od 1 roku do 18 let.

Žádost o příspěvek lze podat například přes aplikaci Moje VZP, ale i osobně na pobočkách VZP. Elektronické žádosti je třeba poslat nejpozději do 15. 12. 2024, ty osobní nejpozději do 31. 12. 2024.

Příspěvky od ostatních zdravotních pojišťoven na pohybové aktivity naleznete v našem předchozím článku.

Tip: Využíváte finanční benefity od VZP? Jak o ně požádat?

Učebnice se dají koupit i z druhé ruky

Rodiče mohou rovněž ušetřit nákupem učebnic na portálech, které prodávají knihy z druhé ruky. V ČR je takových portálů hned několik, například Reknihy, Knihobot, Trh knih apod. 

„Rodiče a studenti tak mohou ušetřit v průměru až 60 % oproti cenám nových knih, u některých knih jde ale úspora až k 95 %. Navíc mohou mít dobrý pocit z toho, že pomáhají nejen své peněžence, ale i životnímu prostředí,“ uvádí v tiskové zprávě portál Reknihy. Ten rovněž veřejnost informoval o tom, že 1 % obratu ze září bude poskytnuto projektu Fandi mámám, který se zaměřuje na pomoc matkám samoživitelkám.

Organizace Fandi mámám zajišťuje materiální pomoc pro maminky samoživitelky. Přispívá rovněž dětem na školní výbavu či na kroužky. Maminky mohou využívat u organizace rovněž individuálního poradenství. Pro zapojení do projektu a získání finanční pomoci je třeba vyplnit přihlašovací formulář.

Zapojit do projektu se mohou také dárci, kteří by chtěli mámám samoživitelkám pomoci. Přispět neziskové organizaci Fandi mámám můžete přes tento odkaz.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY