Předčasným důchodcům náleží, invalidním ne. Devět zajímavostí o výchovném

09.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Depositphotos

Nárok na výchovné k důchodu mají zpravidla ženy, přičemž u starobních důchodů přiznaných v roce 2024 činí 500 Kč na každé dítě. Co je dobré o výchovném k důchodu vědět?

Výchovné bylo legislativou zavedeno od roku 2023, přičemž se o něj zvýšil důchod i ženám, které odešly do starobního důchodu do konce roku 2022. Výchovné může uplatnit při výpočtu důchodu pouze jeden z rodičů, v naprosté většině případů jsou to ženy.

Částka výchovného je vždy stejná

Výchovné k důchodu je ve všech případech stejně vysoké. Nerozlišují se odvody na sociálním pojištění v produktivním věku ani počet odpracovaných let. Rovněž na výši výchovného nemá vliv zaměstnanost či nezaměstnanost vychovaného dítěte a ani výše příjmů a tím částka zaplaceného pojištění dítěte.

Čtěte také: Výchovné k důchodu v 6 otázkách

Výchovné náleží i k předčasnému důchodu

Nárok na výchovné vzniká i při odchodu do předčasného důchodu. Z důvodu dřívějšího odchodu do penze se přitom výchovné nijak nekrátí ani nesnižuje. Výchovné je tedy stejně vysoké při odchodu do předčasného i řádného důchodu.

Spočítejte si svůj starobní důchod v naší kalkulačce

 

Výchovné při odchodu do důchodu v roce 2023 je vyšší

Částka výchovného činila na každé dítě 500 Kč i v roce 2023. Vzhledem k tomu, že výchovné je součástí procentní výměry důchodu, která se v červnu mimořádně zvýšila o 2,3 %, mají v roce 2024 ženy, které odešly do starobního důchodu v roce 2023, měsíční částku výchovného např. 512 Kč na jedno dítě, 1023 Kč na dvě děti, 1535 Kč na tři děti.

Tip: Kdy lze mít průměrný důchod i při podprůměrných příjmech během aktivního života

K invalidnímu důchodu výchovné nenáleží

Výchovné na děti náleží pouze ke starobnímu důchodu (řádnému či předčasnému). K invalidnímu důchodu se výchovné nepřipočítává.

Vdovský důchod se o výchovné nezvyšuje

Rovněž ke vdovskému důchodu po zemřelém manželovi se výchovné na děti nepřipočítává. Výchovné na děti není součástí vdovského důchodu, ale pouze starobního důchodu.

 

Výchovné snížilo důchodové rozdíly

Vzhledem k tomu, že nárok na výchovné mají zpravidla ženy, se z důvodu zavedení výchovného snížily rozdíly ve výši průměrného starobního důchodu mužů a průměrného starobního důchodu žen.

Zatímco ke konci roku 2022 činil průměrný starobní důchod žen 83,4 % průměrného starobního důchodu mužů, v březnu 2024 činil průměrný starobní důchod žen 88,8 % průměrného starobního důchodu mužů.

Tip: Důchodová reforma: Výchovné jen pro rodiče tří a více dětí. Jak ho stát nahradí?

Nižší příjmy a vyšší důchod

Zejména ženy, které vychovaly více děti, mají díky výchovnému k důchodu vyšší měsíční důchod než někteří žadatelé o starobní důchod, kteří mají sice vyšší rozhodné příjmy před odchodem do důchodu, ale nemají na výchovné nárok. Výchovné k důchodu v některých případech ovlivňuje samotnou částku důchodu více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Čtěte také: O kolik vyšší příjem potřebují bezdětné ženy, aby měly stejný důchod jako ženy s dětmi?

Vliv na výši důchodu se značně liší

Žadatelka o předčasný důchod s průměrnou mzdou za odpracované roky ve výši 20 000 Kč a získanou dobou pojištění v rozsahu 42 let má při odchodu do předčasného důchodu dříve o 1080 dní před dosažením řádného důchodového věku a výchovném na dvě děti měsíční důchod 14 183 Kč. Výchovné ve výši 1000 Kč tak dosahuje 7,1 % celkové částky důchodu.

Žadatelka o řádný starobní důchod s průměrnou mzdou za odpracované roky ve výši 80 000 Kč a získané době pojištění v rozsahu 46 let a výchovy dvou dětí má měsíční důchod vypočítaný dle výpočtové formule letošního roku ve výši 29 631 Kč. Výchovné k důchodu ve výši 1000 Kč tak činí 3,4 % celkové částky důchodu.

Plánované změny ohledně výchovného k důchodu

Materiály MPSV počítají s postupným snižováním výchovného k důchodu. Zohlednění výchovného při výpočtu starobního důchodu v příštích letech bude pravděpodobně odlišné, než je tomu v současnosti. Záležet bude na legislativním vývoji.

Čtěte také: Vláda zvažuje omezení výchovného za děti. Jak by se to odrazilo v důchodech?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY