Zaměstnání na zkrácený úvazek, nebo na dohodu? Těžká volba pro invalidní důchodce

03.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Finančně vyjít pouze s invalidním důchodem prvního stupně nebo druhého stupně je složité, většina „částečných“ invalidních důchodců má tedy k důchodu i vlastní příjem. Jaké výhody a nevýhody přináší práce na zkrácený úvazek nebo dohodu o provedení práce?

V praxi si invalidní důchodci zpravidla přivydělávají na dohodu o provedení práce nebo na zkrácený úvazek. I invalidní důchodci přitom odvádějí ze svého příjmu daně. Jak se liší zdanění dohody a zkráceného úvazku?

Zdroj: Depositphotos

Náhradní dobou pojištění je pouze invalidní důchod třetího stupně

Měsíční částka starobního důchodu výrazně závisí na získané době pojištění, přičemž do doby pojištění se započítává nejenom období, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění patří přitom i doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně však náhradní dobou pojištění není. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně vhodné vykonávat výdělečnou činnost, ze které je odváděno sociální pojištění.

Čtěte také: Jakou pracovní smlouvu můžete uzavřít, když jste v invalidním důchodu?

Dohoda a limit pro neplacení sociálního pojištění

V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, neplatí se z ní sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Zdanění je v takových případech nižší. Všichni invalidní důchodci jsou přitom pro účely placení zdravotního pojištění státními pojištěnci, takže při neplacení zdravotního pojištění z dohody o provedení práce jim nevzniká povinnost si platit zdravotní pojištění jako osobám bez zdanitelných příjmů.

Spočítejte si invalidní důchod v naší kalkulačce

 

Překročení limitu u DPP

Pokud je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 001 Kč a více, odvádí se z hrubé odměny standardně sociální a zdravotní pojištění. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je 4,5 % a sazba sociálního pojištění (včetně nemocenského pojištění) je 7,1 %. Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění.

Tip: Jak se změní zdanění dohody o provedení práce od července 2024?

Limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť

V případě práce na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně se limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. Invalidní důchodci tak mohou mít příjem od tří zaměstnavatelů ve výši 10 000 Kč, a přitom ani z jednoho zaměstnání neplatit sociální a zdravotní pojištění.

 

Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění vždy platí

V případě zaměstnání na zkrácený úvazek se z hrubé mzdy sociální pojištění vždy odvádí. Práce na zkrácený úvazek zakládá účast na sociálním pojištění. To znamená, že invalidním důchodcům prvního a druhého stupně zvyšuje zaměstnání na zkrácený úvazek dobu pojištění pro výpočet starobního důchodu a současně mají nárok na případnou nemocenskou.

Sleva na poplatníka a invaliditu náleží vždy

Nárok na slevu na poplatníka mají všichni daňoví poplatníci, zaměstnanci ji uplatňují měsíčně a činí 2570 Kč. Pracující invalidní důchodci prvního a druhého stupně mají ještě nárok na měsíční daňovou slevu na invaliditu ve výši 210 Kč a pracující invalidní důchodci třetího stupně ve výši 420 Kč. Mzdová účetní zaměstnavatele uplatní slevu na poplatníka a na invaliditu při výpočtu čisté měsíční mzdy nebo čisté měsíční odměny, jestliže má zaměstnanec u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. V případě zaměstnání u více zaměstnavatelů současně je možné mít prohlášení k dani podepsáno pouze u jednoho z nich.

V případě kumulace zaměstnání na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou do limitu může být čistá měsíční odměna díky nižšímu zdanění vyšší než při práci na zkrácený úvazek nebo jednu dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou nad limit, přesto je pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu a možnost čerpání nemocenské výhodnější pracovat na zkrácený úvazek nebo na dohodu o provedení práce, ze které vzniká účast na nemocenském pojištění.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY