Deset důvodů, proč budete brát podprůměrný důchod

16.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Depositphotos

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění. Aktuálním žadatelům o starobní důchod výši důchodu ovlivňuje ještě v zákonném rozsahu studium. Jaké jsou hlavní důvody, proč není přiznán alespoň průměrný důchod?

Ke konci března 2024 činil průměrný starobní důchod 20 633 Kč. V následujícím textu si rozebereme situace, kdy není žadateli o starobní důchod v letošním roce přiznán měsíční důchod ani v této částce.

Nízké příjmy

Základním příjmovým údajem pro výpočet starobního důchodu je osobní vyměřovací základ neboli průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se hodnotí příjmy v letech 1986 až 2023. Při podprůměrném osobním vyměřovacím základu nelze mít průměrný starobní důchod ani při vysoké době pojištění, jak je vidět z následující tabulky.

Osobní vyměřovací základ

Doba pojištění

Řádný starobní důchod

20 000 Kč

45 let

17 574 Kč

25 000 Kč

45 let

18 452 Kč

30 000 Kč

45 let

19 329 Kč

35 000 Kč

45 let

20 207 Kč

Tip: Pět případů, kdy vám zaměstnání sníží důchod víc než nezaměstnanost

Nízká doba pojištění

Druhým základním vstupním údajem pro výpočet starobního důchodu je získaná doba pojištění. Při získání minimální doby pojištění v rozsahu 35 let je starobní důchod podprůměrný i při nadprůměrných příjmech, jak je vidět z přiložené tabulky.

Osobní vyměřovací základ

Doba pojištění

Řádný starobní důchod

45 000 Kč

35 let

18 059 Kč

50 000 Kč

35 let

18 742 Kč

55 000 Kč

35 let

19 424 Kč

60 000 Kč

35 let

20 107 Kč

Čtěte také: Poloviční mzda a vyšší důchod. Jak je to možné?

Odchod do předčasného důchodu příliš brzy

Při volbě předčasného důchodu je nutné počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Nejdříve je možné odejít do předčasného důchodu o tři roky dříve. V případě volby předčasného důchodu v nejdřívějším možném termínu není zpravidla přiznán starobní důchod ani v průměrné výši, výjimkou jsou pouze občané s velmi vysokými příjmy v předdůchodovém věku.

Spočítejte si svůj předčasný důchod v naší kalkulačce

 

Mezery v pojištění

Každá mezera v pojištění má negativní dopad na výši důchodu. A to hned dvakrát. Za prvé je získána nižší doba pojištění a za druhé dochází k rozmělnění osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé měsíční mzdy za odpracované roky). Delší mezery v pojištění tedy značně snižují starobní důchod.

Čtěte také: Nepříjemná důchodová překvapení, která můžete odhalit pozdě

Podnikatelé se musí zajistit spíš sami

Podnikatelé a živnostníci zpravidla mohou na průměrný důchod zapomenout. Vždyť např. roční hrubý zisk (tj. příjem ponížený o výdaje) za rok 2023 ve výši 500 000 Kč odpovídá průměrná hrubé měsíční mzdě ve výši 20 833 Kč. Roční vyměřovací základ zaměstnanců za rok 2023 byl součet hrubých mezd, u OSVČ je to částka, ze které bylo zaplaceno sociální pojištění, což byla polovina daňového základu. Pro výpočet důchodu není u OSVČ rozhodující roční příjem ani roční zisk, ale právě vyměřovací základ, který je značně nižší. 

 

Nehodnocení vysokých příjmů v některých letech

Výše důchodu se vypočítává z údajů, které má ČSSZ ve své databázi. V praxi se může stát, že nějaké nezohledněné odpracované období je nakonec doloženo, ale už se nepodaří doložit příjmy. V takovém případě se dané období při výpočtu osobního vyměřovacího základu vyloučí a osobní vyměřovací základ (průměrná mzda za odpracované roky) se vypočítá pouze z ostatních příjmů. Pro lidi, kteří měli v daném období své nejvyšší příjmy, to znamená nižší důchod. 

Vysoké pasivní příjmy

Z pasivních příjmů z kapitálového majetku nebo z nájmu se neplatí sociální pojištění, a nevstupují tak do výpočtové formule starobního důchodu. I občané s vysokými pasivními příjmy tak mohou mít značně nízký podprůměrný starobní důchod, pokud jejich rozhodné aktivní příjmy (ze zaměstnání či podnikání) jsou nízké.

Tip: I z milionového příjmu může plynout nižší důchod než z minimální mzdy

Značná část příjmů plynoucích z dohod o provedení práce

Do výpočtové formule starobního důchodu vstupují pouze příjmy, ze kterých bylo v rozhodném období zaplaceno sociální pojištění. Někteří žadatelé o starobní důchod měli sice v produktivním věku nadprůměrné příjmy, neboť značnou část jejich příjmu tvořil přivýdělek na dohody o provedení práce, ale s ohledem na výpočet důchodu jsou na tom podprůměrně, neboť se jim hodnotí pouze příjmy z pracovní smlouvy.

Z dohod o provedení práce se totiž do konce roku 2011 nikdy neplatilo sociální pojištění a od roku 2012 pouze za předpokladu, že měsíční odměna je 10 001 Kč a více.

Jak žádat o starobní důchod online? 

Zdroj: YouTube.com / Česká správa sociálního zabezpečení

Práce na zkrácený úvazek

Ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění. To znamená, že zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek získávají stejnou dobu pojištění jako zaměstnanci pracující na plný úvazek. Z důvodu práce na zkrácený úvazek je však měsíční hrubá mzda nižší, než by měl zaměstnanec při práci na plný úvazek. Dlouhodobá práce na zkrácený úvazek je tak důvodem nižšího starobního důchodu.

Práce na černo

Občané, kteří v minulosti pracovali na černo, nemají samozřejmě dané období hodnocené pro důchodové účely. Pokud taková činnost trvala delší dobu, mohou mít dokonce problém se získáním minimální doby pojištění nutné pro přiznání řádného starobního důchodu. Kratší období práce na černo přináší podprůměrný starobní důchod.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY