Nevyléčitelně nemocným budou lékaři vystavovat potvrzení pro automatický příspěvek na péči

18.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda v minulém týdnu podpořila návrh MPSV, jehož cílem je přesunout dávky související s hodnocením zdravotního stavu žadatelů pod agendu ČSSZ. Zjednoduší se rovněž proces žádosti u příspěvku na péči, jestliže se žadatel ocitá v nevyléčitelném stádiu nemoci.

Už dříve jsme vás informovali o návrhu, jehož cílem je sjednotit dávky související s dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod jednotnou agendu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Převod dávek má nejen zvýšit přehlednost a rychlost výplaty dávek, ale i odlehčit v současné době zavalenému Úřad práce. Návrh schválila 11. září vláda a nyní jej bude projednávat Poslanecká sněmovna.

„V současnosti o pojistných dávkách rozhoduje ČSSZ, zatímco o nepojistných Úřad práce ČR. Vláda v novele navrhuje, aby obě agendy přešly spolu s agendou vydávání průkazů osoby se zdravotním postižením pod ČSSZ. Tím se výrazně uleví pracovištím Úřadu práce, vytvoří se podmínky pro digitalizaci procesů i pro efektivnější správní řízení,“ uvádí ke schválení návrhu zákona tisková zpráva vlády.

Pod agendu ČSSZ by se měly přesunou tyto dávky:

  • příspěvek na péči,

  • příspěvek na zvláštní pomůcku a

  • příspěvek na mobilitu.

Kromě výše zmíněných dávek se rovněž přesune pod správu ČSSZ vyřízení průkazu osoby se zdravotním postižením. Průkaz by bylo nově možné vyřídit bezplatně. K dispozici má být i jeho elektronická podoba. 

Nově bude také možnost požádat o příspěvek na mobilitu a průkaz osoby se zdravotním postižením prostřednictvím jedné žádosti.

Nový systém by měl začít fungovat již od 1. září 2025, pokud do této doby projde novela zákona celým legislativním procesem. Návrh zákona počítá s tím, že se část zaměstnanců přesune z Úřadu práce na pobočky ČSSZ (konkrétně na kontaktní pobočky ÚSSZ, kde budou spravovat agendu nepojistných dávek). Tyto dávky a průkaz OZP mají být spravovány v jiném systému než ty důchodové, proto by nemělo dojít k zatížení a prodlužování doby vyřízení dávek.

„Sociální šetření bude nově provádět IPZS (Institut posuzování zdravotního stavu), nikoliv ÚSSZ, tudíž touto agendou nebude správní orgán, který o dávkách rozhoduje, zatížen,“ argumentuje MPSV.

Zdroj: Depositphotos

Zdravotně postižení nebudou muset žádat o dávky v místě trvalého bydliště

MPSV přijalo připomínku Moravskoslezského kraje, který avizoval, že mnohdy hendikepované osoby žijí v místech mimo své trvalé bydliště a nemají možnost se přestěhovat například z důvodu závislosti na péči někoho jiného. Dále uvádí, že ani kvůli vyřízení nové občanky nebo cestovního dokladu není nutné žádat v místě trvalého bydliště, z toho důvodu kraj navrhl, aby osoby mohly žádat dle svého skutečného bydliště. Na základě toho MPSV uvedlo, že osoby (i jejich zástupci) budou moci žádat celorepublikově na kontaktním pracovišti podle svého skutečného pobytu.

O dávky půjde zažádat prostřednictvím aplikace Jenda

Již v současné době mohou lidé žádat o některé dávky přes aplikaci Jenda, konkrétně jde o příspěvek na bydlení, přídavek na dítě a rodičovský příspěvek. MPSV plánuje i nadále rozšiřovat služby aplikace Jenda. 

Od 1. září 2025 by mělo jít o dávky, u kterých je posuzován zdravotní stav žadatelů, požádat online také. Online žádosti nemusí podat přímo zdravotně hendikepovaní, ale například také jejich zmocněnci.

Avšak i nadále se budou moci žadatelé dostavit na pobočky ČSSZ, kde jim s podáním žádosti pomohou zaměstnanci úřadu.

Tip: Aplikace Jenda očima uživatelů. Na vyřízení příspěvku na bydlení se čeká i několik měsíců

 

Zrychlení vyřízení příspěvku na péči u nevyléčitelných osob

Zásadní změna se chystá u příspěvku na péči v případě osob, které se nacházejí v tzv. inkurabilním (nevyléčitelném) stavu. V současné době tyto osoby procházejí standardním sociálním šetřením. Od 1. září 2025 by jim však mohlo stačit pouze potvrzení od specializovaného lékaře, který by uznal jejich nevyléčitelný stav. Takovýmto osobám by byl přiznán příspěvek na péči automaticky, a to ve výši odpovídající stupni závislosti III (těžká závislost) po dobu 12 kalendářních měsíců, aniž by museli podstupovat sociální šetření a posuzování zdravotního stavu.

Třetí stupeň závislosti je podle údajů MPSV navrhován z toho důvodu, že u těchto osob bývá ještě zachována schopnost orientace a komunikace.

„Ošetřujícím lékařem se rozumí lékař, který má specializovanou způsobilost v oboru paliativní medicíny, klinické onkologie, interního lékařství, diabetologie, endokrinologie, gastroenterologie a hepatologie, geriatrie, medicíny dlouhodobé péče, kardiologie, nefrologie, revmatologie, hematologie, pneumologie a ftizeologie, neurologie, dětské neurologie nebo dětské kardiologie,“ specifikuje dále důvodová zpráva návrhu zákona.

Ošetřující lékaři mají podle návrhu MPSV bezplatně vystavovat na žádost osoby potvrzení o inkurabilním stavu pro účely příspěvku na péči a zasílat jej na elektronickou adresu pobočky ČSSZ. Podle odhadů má jít přibližně o 4 až 8 tisíc lidí ročně.

Upuštěním od sociálního šetření u příspěvku na péči z důvodu nevyléčitelného stavu má být dosaženo úspor až ve výši 9 milionů korun ročně.

K tomuto kroku MPSV přistoupilo na základě praxe, kdy se mnoho žadatelů o příspěvek na péči, kteří se nacházejí v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci, schválení příspěvku ani nedožije. 

„Nezisková organizace Cesta domů, z. ú., uvádí ve svém expertním odhadu, že dokončení řízení ve věci příspěvku na péči se nedožije asi 80 % pacientů hospice,“ stojí v důvodové zprávě návrhu zákona.


Čtěte také:

MPSV v tichosti zdražilo sociální služby

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY