Jak vysoký vdovský důchod náleží po podnikateli?

17.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Depositphotos

Živnostníci a podnikatelé by měli počítat se značně podprůměrným starobním důchodem. Jak je to však s případným vdovským důchodem pro jejich pozůstalé? Náleží vdovský důchod, když si OSVČ neplatí dobrovolné nemocenské pojištění? Co je dobré vědět o výpočtu vdovského důchodu?

Nárok na vdovský důchod vzniká po zemřelém manželovi, který ke dni úmrtí pobíral starobní nebo invalidní důchod, nebo ke dni úmrtí splnil podmínky pro přiznání starobního či invalidního důchodu, nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Stejné podmínky platí samozřejmě i ohledně vdoveckého důchodu. V praxi se mnohem častěji pobírá vdovský důchod, proto budeme v textu hovořit o vdovském důchodu.

Nárok na invalidní důchod bez nemocenského pojištění

Všechny OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost platí povinné sociální pojištění. Bez ohledu na to, zda jsou v dobrovolném měsíčním paušálním režimu, nebo vedou daňovou evidenci či stanovují výdaje ročním výdajovým paušálem. Sociální pojištění je pro OSVČ vykonávající hlavní činnost povinnou daní, což je s ohledem na důchodové nároky dobře. Pro důchodové účely je totiž rozhodující účast na povinném sociálním pojištění, a nikoliv na dobrovolném nemocenském pojištění.

Čtěte také: Jak vysoké příjmy z podnikání se důchodově vyrovnají minimální mzdě?

Podnikání a státní důchody

Neplacení dobrovolného nemocenského pojištění není důvodem, proč by nemohl být přiznán invalidní nebo starobní důchod, a nepřímo tak i vdovský důchod. Nárok na vdovský důchod tak vzniká i po zemřelém manželovi, který vykonával samostatnou výdělečnou činnost a neplatil si dobrovolné nemocenské pojištění.

Kalkulačka vdovského důchodu pro rok 2024

 

Rozhodující je vyměřovací základ, nikoliv zisk či příjem

OSVČ mají v průměru výrazně nižší starobní i invalidní důchod než zaměstnanci. Vždyť minimální mzda ve výši 18 900 Kč odpovídá hrubému zisku (příjmu poníženém o výdaje) za rok 2024 ve výši 453 600 Kč. Pro důchodové účely u OSVČ je totiž rozhodujícím údajem vyměřovací základ, což za rok 2023 byla polovina daňového základu. V praxi mají OSVČ nízký starobní i invalidní důchod, což samozřejmě negativně ovlivňuje i případnou částku vdovského důchodu.

Tip: Pět případů, kdy vám zaměstnání sníží důchod víc než nezaměstnanost

Jak je vdovský důchod vysoký?

Samotný vdovský důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra činí 4400 Kč, stejně jako u ostatních státních důchodů, a procentní výměra je 50 % procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu, který pobíral nebo na který by měl nárok zemřelý manžel.

 

Důležitost základní výměry důchodu

Právě jednotná částka základní výměry vdovského důchodu pomáhá snižovat rozdíly mezi jednotlivými vdovskými důchody. Pokud by základní výměra důchodu nebyla stejně vysoká, byl by průměrný vdovský důchod po zemřelém zaměstnanci ještě výrazně vyšší než po zemřelém podnikateli.

Čtěte také: Věková podmínka u vdovského důchodu v příkladech

Praktický příklad rozdílů

Paní Simoně zemřel manžel, který dlouhodobě podnikal. Zemřelý manžel měl ke dni úmrtí nárok na invalidní důchod ve výši 14 400 Kč. Procentní výměra důchodu zemřelého manžela tak činí 5000 Kč ((14 400 Kč − 4400 Kč) × 50 %). Paní Simoně tak bude náležet vdovský důchod ve výši 9400 Kč (základní výměra 4400 Kč + procentní výměra 5000 Kč).

Manžel paní Hany měl lehce nadprůměrné příjmy ze zaměstnání, takže by měl ke dni úmrtí nárok na invalidní důchod ve výši 24 400 Kč. Paní Haně tak bude přiznán vdovský důchod ve výši 14 400 Kč (základní výměra 4400 Kč + procentní výměra 10 000 Kč).

Paní Simona má tedy vdovský důchod značně nižší než paní Hana. Stejně tak děti paní Simony budou mít nižší sirotčí důchod než děti paní Hany.

Nižší odvody na sociálním pojištění v produktivním věku tak mají i negativní vliv na výši pozůstalostních důchodů. Na příkladu paní Simony a paní Hany je vidět, že je tento finanční rozdíl vyšší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Jak žádat o důchod online? 

Zdroj: YouTube.com / Česká správa sociálního zabezpečení

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY