Při ukončení podnikání v průběhu roku nezapomeňte na vypořádání daní

18.10.2024 | , Finance.cz
DANĚ


perex-img Zdroj: Depositphotos

Samostatnou výdělečnou činnost je samozřejmě možné ukončit i v průběhu roku. Jaké to má daňové dopady? Na co si dát pozor a na co pamatovat?

Pokles příjmů, obdržení zajímavé pracovní nabídky, rodinné nebo zdravotní důvody. To jsou jenom některé z příčin, proč OSVČ ukončují svojí samostatnou výdělečnou činnost. V případě ukončení samostatné výdělečné činnosti v průběhu roku 2024 samozřejmě automaticky nekončí všechny daňové povinnosti. Podívejme se, jak mají postupovat OSVČ, které vedou daňovou evidenci nebo stanovují roční výdaje výdajovým paušálem.

Administrativní činnosti

Při ukončení samostatné výdělečné činnosti je potřeba splnit veškerou administrativu, např. u živnostenského úřadu nebo na Okresní správy sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovny. Nestačí činnost pouze přestat vykonávat, ale vše mít v pořádku i „papírově“.

Daňové přiznání

Osoby samostatně výdělečně činné, které během roku 2024 ukončí svoji samostatnou výdělečnou činnost a nastoupí do zaměstnání, nemohou svého zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně, ale musí si za rok 2024 samy podat daňové přiznání. Do daňového přiznání se uvedou všechny zdanitelné příjmy během roku 2024, tedy ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti. Vyplňuje se tedy klasické čtyřstránkové daňové přiznání.

Čtěte také: Na co si dát pozor při změně typu výdělečné činnosti během roku?

Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele

K vyplnění daňového přiznání je nutné si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2024. V tomto tiskopisu je uvedena souhrnná hrubá mzda za kalendářní rok 2024 a zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku. Minimálně tyto dvě částky se vždy uvádějí do daňového přiznání.

 

Podepsání prohlášení k dani

I bývalí živnostníci a podnikatelé mohou při nástupu do zaměstnání podepsat u zaměstnavatele prohlášení k dani a při výpočtu daně z příjmů fyzických osob uplatňovat poměrnou měsíční částku slevy na poplatníka ve výši 2570 Kč a případě další daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti, pokud na ně vzniká nárok. 

Tip: Daňové zvýhodnění na děti v roce 2024

Přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu

Za rok 2024 je nutné vyplnit a odevzdat přehledy pro příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, bez ohledu na počet měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Povinnost vyplnit a odevzdat přehledy za rok 2024 tedy mají i OSVČ, které v průběhu kalendářního roku svoji činnost ukončily a aktuálně jsou zaměstnancem. Do přehledů se uvádí pouze daňový základ ze samostatné výdělečné činnosti. Odvedené sociální pojištění a zdravotní pojištění ze závislé činnosti (zaměstnání) se do přehledů neuvádí.

Čtěte také: Devět způsobů výpočtu zdravotního pojištění u OSVČ

Pojistné nemůže být nulové

Za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být zaplaceno sociální pojištění i zdravotní pojištění, a to vždy alespoň z minimálního vyměřovacího základu. V praxi většinou ukončují svoji činnost v průběhu roku OSVČ, kterým se tolik finančně nedařilo, takže velmi často odvádí za měsíce výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti právě minimální pojistné.

Minimální měsíční zdravotní a sociální pojištění

Zdravotní pojištění i sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu. Když je skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, vypočítává se právě z minimálního vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ je pro výpočet sociálního i zdravotního pojištění odlišný.

  • Za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2024 je minimální vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění 21 983,50 Kč.
  • Za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2024 je minimální vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění 13 191 Kč.

Tip: O kolik se v roce 2025 zvýší paušální daň v prvním pásmu?

Praktický příklad ukončení podnikání

Podnikatel Milan vykonával hlavní samostatnou výdělečnou činnost v měsících lednu až srpnu 2024. Hrubý zisk (tj. příjem ponížený o související výdaje) měl za 8 měsíců pouze 82 400 Kč. Vzhledem k nízkému zisku je od září pan Milan zaměstnancem. Jak vysoké je roční sociální a zdravotní pojištění z podnikání?

Položka

Částka

Hrubý zisk

82 400 Kč

Skutečný vyměřovací základ ZP

41 200 Kč

(82 400 × 50 %)

Minimální vyměřovací základ ZP

175 868 Kč

(21 983,50 Kč × 8 měsíců)

Roční zdravotní pojištění

23 743 Kč

(175 868 Kč × 13,5 %)

Skutečný vyměřovací základ SP

45 320 Kč

(82 400 Kč × 55 %)

Minimální vyměřovací základ SP

105 528 Kč

(13 191 Kč × 8 měsíců)

Roční sociální pojištění

30 815 Kč

(105 528 Kč × 29,2 %)

Zdroj: vlastní výpočet autora

Skutečné vyměřovací základy pana Milana jsou nižší než minimální vyměřovací základy, takže se povinné sociální i zdravotní pojištění vypočítá z minimálních vyměřovacích základů.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ