Osoby se statusem umělce budou moci získat finanční podporu od státu

26.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Novela zákona o některých druzích podpory kultury má lidem pracujícím v kultuře umožnit získat status umělce a prostřednictvím něj čerpat státní finanční podporu. Které podmínky budou muset umělci splnit?

Cílem návrhu Ministerstva kultury je zajistit podporu českých umělců, kteří si svojí samostatnou výdělečnou činností nemohou zajistit dostatečně vysoké příjmy. Podpora tedy má být směřovaná pro umělce na volné noze, nikoliv ty, co jsou v pracovněprávním vztahu.

Návrh zákona projednala Poslanecká sněmovna 12. září a nyní jej čeká třetí čtení. Účinnosti by měl zákon nabýt již 1. ledna 2025.

Zdroj: Pixabay

Žádosti o příspěvek musí předcházet zápis do registru umělců

Aby mohli umělci o podporu požádat, musejí se zapsat do tzv. registru umělců, ten bude pod správou Ministerstva kultury.

V registru umělců mají být k dispozici tyto údaje:

  • jméno, příjmení a místo trvalého pobytu nebo bydliště, 
  • druh a zaměření činnosti, 
  • změny údajů a
  • případné zrušení zápisu v registru umělců.

Pro veřejnost tyto informace z registru nebudou dostupné. Na žádost se k nim může dostat samotný umělec a jiné osoby s písemným souhlasem umělce. Přístupné budou také úřadům v nezbytném rozsahu.

Tip: S kovy nepracuje jen kovář nebo pasíř. Připomeňte si i další tradiční řemesla

Komu stát schválí status umělce?

Status umělce nebudou moci získat všichni, pouze ti, kteří splní podmínky dané zákonem.

„Neznamená to v žádném případě automatickou plošnou podporu všem umělcům za každých okolností, to je třeba zdůraznit,“ vysvětluje ministr kultury Martin Baxa.

Umělec musí k zapsání do registru prokázat výkon umělecké činnosti nejméně v délce trvání 24 měsíců za období 3 let bezprostředně předcházejících dni, ve kterém byla podána žádost o zápis do registru umělců.

Délku činnosti musí umělec prokázat doložením smluvních vztahů a činností, které z těchto dokumentů vyplývají. Podání žádosti o zápis do registru umělců má stát 1000 Kč.

Kteří umělci získají nárok také na finanční příspěvek od státu?

Finanční příspěvek, v zákoně nazýván jako „stipendium“, může být poskytnut na žádost tomu umělci, který:

  • není studentem,

  • má status umělce,

  • nevykonává závislou práci v rozsahu vyšším než 20 hodin týdně.

Maximální možný výdělek pro získání státního příspěvku

Stipendium bude umělci poskytnuto v takovém případě, že jeho příjmy z umělecké činnosti tvoří alespoň polovinu celkových příjmů před zdaněním za posledních 24 měsíců před tím, než byla podaná žádost o poskytnutí stipendia.

Zároveň výše příjmů v tomto období nemůže přesáhnout v průměru výši průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předcházejícího roku.

Příspěvek tak nedostane každý umělec z registru, ale jen ti, kteří splní podmínky dané Ministerstvem kultury.

Jestliže nastane nepředvídatelná situace, například jako v minulosti pandemie covid-19, měli by možnost určitou dotaci získat všichni, kteří budou zapsáni v registru umělců a současný stav jim neumožňuje vykonávat uměleckou činnost.

Tip: Na co si dát pozor při změně typu výdělečné činnosti během roku?

Příspěvek bude umělci poskytnut na tvůrčí nebo studijní účely

Ministerstvo kultury dále specifikuje, k jakým činnostem mohou být příspěvky určené.  

„Umělec může požádat o finanční podporu, kterou využije buď na tvůrčí účely (finanční příspěvek mu umožní soustředit se na vlastní umělecký projekt, např. vytvoření rukopisu knihy, kompozice hudební skladby, vytvoření souboru fotografií…), nebo pro vzdělávací/studijní účely, např. na krytí cestovních výdajů a poplatků souvisejících se zahraniční stáží v nějaké kulturní instituci (absolvování tanečního workshopu, rekvalifikačního kurzu, další studium…).“

Jde tedy o příspěvky na konkrétní umělecké projekty, které bude muset umělec doložit zprávou o realizaci projektu. Avšak nebude potřebovat dokládat náklady vyúčtováním.

Ministerstvo odhaduje, že ročně poskytne v průměru 90 tisíc korun na žadatele. Celkové roční státní výdaje související s podporou umělců se mají pohybovat kolem 130 milionů korun.

Zákon nyní bude projednávat Poslanecká sněmovna ve 3. čtení. Pokud projde celým legislativním procesem, počítá se s jeho účinností od 1. ledna 2025.


Čtěte také:

Jak vysoké příjmy z podnikání se důchodově vyrovnají minimální mzdě?

Blíží se krajské volby. Jaká témata v programech souvisí s podnikateli?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY