Povodně 2024: jak přispět na sbírky a kde pomoc hledat

16.09.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zářijové povodně tradičně zvedly i vlnu solidarity s postiženými. Nejvíc jich zřejmě bude v Moravskoslezském kraji, ale škody jsou i v řadě dalších regionů. Přispět na jejich nápravu můžete penězi i přiložením ruky k dílu. Které renomované organizace otevřely sbírky?

Následující výčet zahrnuje humanitární organizace, jejichž práce má tradici už od povodní v letech 1997, 2002 a dalších. Neznamená to, že jsou jedinou možností, jak přispět nebo se zapojit do díla. Angažovat se zajisté budou i místní spolky, města a obce a podobně. 

Na druhou stranu je třeba upozornit, že tyto situace tradičně povzbudí také řadu podvodníků. Veřejné sbírky musejí mít povolení krajského úřadu, případně Ministerstva vnitra. Podrobné podmínky najdete zde. Vodítkem může být také zapojení organizátora do Fóra dárců.

Zdroj: Depositphotos

Mimořádná okamžitá pomoc od státu

Pokud jste při povodních utrpěli takové škody, že nemáte v ruce prostředky ani na holé živobytí, můžete požádat o státní dávku mimořádné okamžité pomoci. Řeší se na místně příslušných pracovištích Úřadu práce ČR podle místa vašeho trvalého pobytu. Elektronická verze žádosti o MOP, včetně vzoru vyplněného formuláře, je dostupná na webu Úřadu práce ČR.

„Smyslem mimořádné okamžité pomoci je zabezpečit konkrétní osobu nebo rodinu na přechodnou dobu ve formě zajištění základních životních potřeb a prvotní pomoci k odstranění důsledků povodní do doby, než bude pomoc možné poskytnout z jiných zdrojů (např. z pojištění). Jde mimo jiné o úhradu nákladů na nákup nového oblečení, úhradu dezinfekčních prostředků nebo o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje (zaplacení poplatku při ztrátě dokladů atd.),“ vysvětluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Výše pomoci se stanoví s přihlédnutím k sociálním a majetkovým poměrům a příjmové situaci domácnosti až do patnáctinásobku částky životního minima jednotlivce, tj. maximálně 72 900 Kč. ÚP přitom prověřuje situaci v rámci okruhu společně posuzovaných osob, které spolu hospodaří. MOP je vyplácena jednomu zástupci domácnosti, tedy jedna dávka do rodiny. Podrobnosti a další kontakty najdete zde.

Pokud si nevíte rady s vyplněním a potřebujete pomoc, kontaktujte Call centrum ÚP ČR na bezplatné telefonní lince +420 800 77 99 00, kde Vám poradí s vyplněním formuláře a sdělí obecné informace k Vašemu dotazu.

Čtěte také: Povodeň, nebo záplava? Vyznejte se v pojmech. Pojišťovny vám mohou zaplatit i prevenci

ADRA

Humanitární organizace ADRA založila povodňovou sbírku na platformě Darujme.cz, odkaz najdete přímo na jejích stránkách zde. Možné jsou různé platební metody. 

Přispívat můžete také přímo na číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 391. 

Pomoci můžete také zapojením se jako dobrovolník, který nabídne své kapacity. Registrační formulář je zde.

Kdo pomoc naopak potřebuje využít, může kontaktovat infolinku 739 105 080 nebo psát na povodne@adra.cz

Český Červený kříž

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže při zářijových povodních probíhá na čísle účtu 333999/2700, variabilní symbol 2404, nebo online metodami na této stránce.

Poskytujeme pomoc při nouzovém ubytování, psychosociální podporu, základní zdravotnickou pomoc a další humanitární pomoc. Podle rozsahu škod plánujeme i následnou pomoc, jako při podobných katastrofách. Kontaktními místy pomoci pro vás jsou naše Oblastní spolky ČČK, kontakty naleznete zde,“ uvedla organizace.

 

Člověk v tísni

S Člověkem v tísni můžete přispívat přímo na jeho stránkách nebo na číslo účtu 72027202/0300. Tato organizace už o víkendu uvolnila milion korun z fondů na rychlou pomoc a teď bude záležet na tom, kolik peněz se podaří doplnit. 

‎„Stejně jako při minulých povodních budeme po opadnutí vody finančními dary pomáhat ‎především s obnovou domů a bytů těch nejzranitelnějších, kteří si sami pomoci nedokáží,“ uvedl vedoucí povodňového týmu Marek Štys.

Dobrovolníky Člověk v tísni zatím neorganizuje, využívá svých školených spolupracovníků, kteří navštěvují postižené domácnosti. Zaměřuje se na dlouhodobou pomoc, která může trvat i dlouhé měsíce poté, co jsou viditelné škody uklizeny.

Diakonie ČCE

Diakonie Českobratrské církve evangelické sbírkové konto 2100691426/2010, další platební metody přes platformu Darujeme.cz nebo dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: 

  • DMS DIAKONIEPOMOC 60  
  • DMS DIAKONIEPOMOC 90 
  • DMS DIAKONIEPOMOC 190 

„Zřídili jsme povodňovou infolinku 242 487 826, je v provozu od 9 do 17 hodin. Monitorujeme situaci a svou činnost koordinujeme se zástupci integrovaného záchranného systému a místní samosprávy. Náš krizový humanitární tým je připraven vyrazit na místo a zapojit se do pomoci,“ uvádí Diakonie na stránce k povodním

Zapojit se můžete i jako dobrovolníci v různých regionech, a to prostřednictvím formuláře zde.

Charita ČR

Římskokatolická Charita Česká republika o víkendu otevřela účet 44665522/0800 s variabilním symbolem 906. Přispět můžete také dárcovskou esemeskou na číslo 87777 ve tvaru: 

  • DMS CHARITAPOMOC 90
  • DMS CHARITAPOMOC 190 

Další platební metody jsou možné ve formuláři na stránkách Charity. Ta už o víkendu aktivovala své krizové týmy na centrální, diecézní i oblastní úrovni a jejich členové vyrazili do terénu zjišťovat potřeby poškozených. Kdo pomoc potřebuje, může se obrátit na nonstop krizovou linku 737 234 078, zájemci o duchovní pomoc na číslo 702 585 588. Charita bude také organizovat pomoc dobrovolníků, využít můžete regionální kontakty na této stránce

Další sbírkové účty na Darujme.cz

Na platformě Darujme.cz najdete také další sbírkové účty. Například ve prospěch Armády spásy, která se stará o lidi bez domova, jejichž situaci velká voda rovněž zhoršila a zasáhla některá krizová centra v Moravskoslezském kraji. 

Aktivní je tam také Nadace Olgy Havlové, která se zaměřuje na pomoc lidem se zdravotním postižením a starším občanům. Financuje opravy a dodávky základních potřeb. Podporuje také místní organizace a dobrovolníky. 

Pokud byste chtěli udělat něco pro prevenci povodní, můžete prozkoumat projekt Nadace Partnerství, který se zaměřuje na obnovu české krajiny po povodních. Financuje výsadbu stromů, obnovu mokřadů a ochranu přírody. Sbírka také podporuje místní komunity a vzdělávací aktivity. 

Jak si chránit zdraví při práci v zaplavené oblasti

Zdroj: YouTube.com / Diakonie ČCE

Štítky:

Autor článku

Luboš Kratochvíl  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel