Vyklízíte domov, hlídáte děti či nemůžete do práce kvůli povodním? Na co máte nárok

19.09.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Museli jste zůstat kvůli povodním doma, abyste si vyklidili či jinak opravili dům? Nebo vám zavřeli školu či školku a vy musíte zůstat s dětmi doma? Či snad povodně postihly vašeho zaměstnavatele a vy nemůžete jít do práce? Podívejte se, na co máte nárok a jak jsou na tom obdarovaní, dárci a daně.

Velká voda pomalu odtéká z České republiky a na některých místech už lidé uklízejí následky po povodních. Na co mají nárok? Podívejte se na několik modelových případů:

Mimořádná okamžitá pomoc od státu

Jestliže vám povodně vzaly takřka všechno, tak požádejte o státní dávku mimořádné okamžité pomoci. Na domácnost lze získat až 72 900 Kč.

Mobilní týmy Ministerstva práce a sociálních věcí jsou v terénu, kde na místě řeší žádosti i výplaty. Peníze mohou poslat na účet, ale vydávají je i v hotovosti.

Žádat lze i elektronicky, formulář včetně vyplněného vzoru je dostupný na webu Úřadu práce ČR. Přes 500 žádostí již bylo vyřízeno a další se v terénu vyřizují. Podrobnosti a další kontakty najdete zde.

Jestliže nevíte, jak vyplnit formulář a potřebujete pomoc, kontaktujte Call centrum ÚP ČR na bezplatné telefonní lince +420 800 77 99 00, kde vám poradí s vyplněním formuláře a sdělí obecné informace k vašemu dotazu.

O mimořádnou okamžitou pomoc nežádejte, jestliže vaše škoda při povodni byla malá. K žádosti doložte fotografie, protože si ministerstvo informace zadané v žádosti kontroluje.

Jestliže potřebujete další peníze okamžitě, zkuste oslovit nějakou z charitativních organizací (např. Člověk v tísni, Český červený kříž, Charita ČR, Diakonie ČCE a další), které vypsaly sbírky a nabízejí také pomoc dobrovolníků.

Odstraňujete následky po povodních na vašem domě, na co máte nárok?

Jestliže odstraňuje následky po povodních na vašem majetku, například uklízíte vytopený dům, jedná se o osobní překážku v práci. V tomto případě vám může zaměstnavatel poskytnout pracovní volno. Není to ovšem jeho povinnost a vaší žádosti nemusí vyhovět.

Po schválení vaší žádosti ale nemáte nárok na náhradu mzdy. Se svým šéfem se můžete domluvit, že si zameškanou pracovní dobu odpracujete jindy. Jestliže se nedomluvíte na pracovním volnu z důvodu osobní překážky v práci, můžete čerpat dovolenou. Zástupci zaměstnavatelů uvedli, že se zaměstnancům, kteří odklízejí následky povodní na svém majetku, budou snažit vycházet maximálně vstříc v této nelehké životní situaci.

Tip: Povodeň, nebo záplava? Vyznejte se v pojmech. Pojišťovny vám mohou zaplatit i prevenci

Ošetřovné – co když musíte zůstat s dítětem doma

Pokud musíte zůstat doma kvůli tomu, že mateřskou či základní školu musel zřizovatel nechat zavřenou kvůli povodní, tak máte nárok na ošetřovné.

Ošetřovné se týká zaměstnanců, kteří musí zůstat doma s dítětem mladším 10 let. Ošetřovné lze čerpat až 9 kalendářních dnů (16 kalendářních dnů pro rodiče samoživitele)Ošetřovné náleží i v případě, že dítě dosáhne věku 10 let v průběhu této doby. Osoby, které pečují o dítě se mohou na ošetřovném 1x vystřídat.

Výše ošetřovného činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Žádost o proplacení ošetřovného není nutné vyplňovat hned, ale můžete počkat až opadnou následky povodní, popřípadě až si vyřídíte další důležité věci.

Nárok na ošetřovné zatím nemají OSVČ či pracovníci na DPP a DPČ.

Tip: Vypočítejte si výši ošetřovného v naší kalkulačce

Povodeň poničila místo výkonu vaší práce, co máte dělat?

V případě, že pracujete v určitém místě (kanceláři, továrně), které bylo poničeno záplavami a není možné zde pracovat, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele.

Váš zaměstnavatel vás může převést na jinou práci, nebo můžete pracovat z domova či jiné provozovny, jestli je to možné. Pokud ani toto možné není, máte nárok na náhradu mzdy ve výši alespoň 60 % průměrného výdělku.

Jestliže firmu přímo nepostihly povodně, ale zaměstnavatel není schopen zajistit práci (nefungují např. dodávky energie, vody, surovin) a ani nemůže zaměstnance přidělit na jinou práci, jedná se o překážku v práci z důvodu prostoje a zaměstnancům náleží náhrada mzdy ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku.

Nemůžete se dostat do zaměstnání, protože cesta je zničená či nejezdí veřejná doprava

Jestliže se nemůžete dostat do zaměstnání, protože nejezdí veřejná doprava nebo jsou zničené cesty, má vám zaměstnavatel poskytnout pracovní volno bez nároku na náhradu mzdy.

Na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu (nejvýše 1 den s náhradou mzdy) mají nárok pouze zaměstnanci s těžkým zdravotním postiženým. U některých zaměstnání se můžete domluvit, že budete pracovat z domova.

Hlásíte se jako dobrovolník, na co máte nárok?

Můžete se rovněž zúčastnit odstraňování následků povodní ve veřejném zájmu jako dobrovolník.

V tomto případě je situace složitější, protože byste jako zaměstnanec měl nárok na neplacené volno, nicméně vy jako zaměstnanec prokazujete důvod své nepřítomnosti v zaměstnání.

V případě dobrovolnictví byste se měli přihlásit pomocí některé z organizací:

Nekontaktujte starosty přímo, vaše známé klidně kontaktujte, prozkoumejte skupiny na sociálních sítích.

Vždy se domlouvejte s vaším zaměstnavatelem, v lepším případě s vámi pošle ještě nějaký dar do zatopených oblastí.

 

Dary na povodňové sbírky či darovaný materiál si můžete odečíst od daní

Jestliže se chystáte darovat nějaký finanční obnos, materiál či prostředky pro odklízení následků povodní, jako dárce si můžete výši daru odečíst od daňového základu až do výše 30 % základu daně. Minimálně však v hodnotě 1000 Kč, nebo dary musí přesáhnout 2 % z daňového základu.

K daňovému přiznání přiložíte darovací smlouvu nebo potvrzení o daru, které vám zašlou prakticky všechny velké sbírky automaticky.

Jestliže darujete finanční prostředky či materiál a věci na odklízení následků povodní, ty nepodléhají u obdarovaných danění. Ovšem jestliže hodnota daru přesáhne 5 milionů korun, je nutné tento osvobozený příjem oznámit svému správci daně do konce lhůty pro podání daňového přiznání.

V případě darování napřímo si dejte pozor, ať nenarazíte na podvodníky.

,

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY