Účel půjčky může mít velký vliv na úrok a RPSN

04.09.2024 | , pujcka.co
Komerční sdělení


Víte o tom, že výhodnost libovolné půjčky ovlivňuje řada faktorů? I ty nejmenší detaily se promítají do výše úrokové sazby a hodnoty RPSN. Prozradíme vám, jaké to jsou.

Zdroj: shop.stockphotosecrets.com

V dnešní době si můžete půjčit peníze opravdu na cokoliv. Pokud vám schází finanční prostředky, není nutné šetřit dlouhé měsíce. Jednoduše si vyřídíte půjčku, danou věc zaplatíte hned a teprve poté splácíte svůj dluh. Málokdo však tuší, jaké faktory ovlivňují výhodnost takového úvěru. Není to jenom účel, ale i mnohé další.

Na co peníze potřebujete?

Úrokovou sazbu a RPSN z velké míry ovlivňuje to, na co peníze vlastně vyžadujete. Například taková hypotéka má jasně daný účel. Finance můžete využít pouze na výstavbu či nákup nemovitosti, respektive na pořízení věcí spojených s bydlením. Účelová půjčka je obvykle spjata s výhodnějším úrokem.

Opakem jí je neúčelová půjčka, kde hodnota úrokové sazby a RSPN může narůstat. A v mnoha případech také narůstá. Je to způsobeno tím, že tento typ úvěru má neúčelový charakter, takže ho můžete upotřebit na cokoliv.

•    Rychlá půjčka
•    Spotřebitelský úvěr
•    Kontokorent

Takže ano, nejvýhodnější je z pohledu úrokové sazby účelová půjčka ve formě již zmiňované hypotéky, překlenovacího úvěru nebo stavebního spoření.

Výše půjčky a ostatní parametry

Další zásadní vliv na výši úrokové sazby má velikost úvěru. S tímto parametrem se do značné míry pojí i celková doba splatnosti. Díky flexibilitě a variabilitě mnohých poskytovatelů máte možnost nastavit si měsíční splátku podle svého. Počítat však musíte s tím, že tyto věci se také promítnou do úrokové sazby. A jaké jiné vlastnosti půjčky ovlivňují výši úrokové sazby?

  • Celková bonita klienta
  • Hodnota LTV u hypoték
  • Pomoc od spolužadatele

Hodnota RPSN ovlivněna řadou faktorů

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv online půjčky, stěžejním pro vás bude nejenom samotný úrok. V rámci nákladů na úvěr byste měli vycházet primárně z RPSN neboli roční procentní sazby nákladů. Ta totiž zahrnuje jak klasický úrok, tak všechny přidružené náklady spojené s půjčkou. Proto je tato hodnota obvykle vyšší a zároveň jasně vypovídající.

  • Poplatek za vedení úvěrového účtu
  • Náklady na sjednání půjčky
  • Výdaje za převod peněz a mnohé další

Ve své podstatě je hodnota RPSN tím, co by vás mělo u libovolného úvěru zajímat nejvíce. Z výše uvedených řádků je pak zřejmé, jaké faktory ovlivňují výši úroků. Od účelu půjčky, až po bonitu klienta, velikost úvěru a dobu splatnosti. Výdaje v tomto směru může ovlivňovat také pojištění schopnosti splácet.

Zdroj: shop.stockphotosecrets.com

Zvolte nejvýhodnější půjčku na trhu

Ať už se rozhodnete pro libovolný úvěrový produkt, kterým bude třeba půjčka na rekonstrukci, vždy vybírejte z vícero úvěrů naráz. To je jediná cesta k tomu, jak se dopracovat k nižšímu úroku, hodnotě RPSN a mnohdy k celkově výhodnějším splátkovým podmínkám. I neúčelové online půjčky totiž mohou být zajímavé z pohledu úrokové sazby. Musíte pouze vědět, kde je hledat.
Praktické a efektivní srovnání půjček vám nabízí internetový portál Půjčka.co. Jde o projekt zaměřený na finanční produkty libovolného typu. Ve své podstatě se jedná o velkou aktualizovanou databázi, kde nechybí hypotéka, online půjčky odlišného ražení a mnohé jiné. A v čem spočívá kouzlo tohoto srovnání?

  • Úspora drahocenného času
  • Vše na jednom místě
  • Nízká úroková sazba a RPSN

Půjčku na rekonstrukci a ty ostatní můžete nyní sjednat nejenom za výhodnějších splátkových podmínek. Nabízí se vám také možnost požádat o takový úvěr online skrze žádost na internetu. Pravděpodobně jedna z nejjednodušších cest, jak vyřídit úvěr z pohodlí domova. Věnujte tedy výběru půjčky alespoň trochu času, protože jak můžete vidět, vyplatí se to.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení