Kde najdete výsledky krajských a senátních voleb 2024

21.09.2024 | , Finance.cz
Volby


Již jsou zavřeny volební místnosti, komise sčítají hlasy a brzy budou známy výsledky voleb. Kde je najdete? A jak najít výsledky voleb z vaší obce či města?

Kdy budou známy výsledky krajských a senátních voleb?

Volební místnosti se uzavřou v sobotu 21. září ve 14:00. Od té doby budou komise sčítat hlasy.

Jelikož se u krajských voleb udělují preferenční hlasy (až 4 preferenční hlasy pro 1 stranu), sčítání zabere trochu více času.

Čas zveřejnění výsledků ve vašem volebním okrsku je ovlivněn velikostí okrsku a počtem zúčastněných voličů. U menších obcí budou známy výsledky již kolem 15. hodiny. 

Celkové výsledky krajských voleb by měly být známy mezi 17. a 18. hodinou. Při minulých krajských volbách bylo v 17 hodin sečteno přibližně 85 % okrsků, v 18 hodin pak již bylo sečteno přibližně 98 % okrsků.

Některé komise sčítají ještě volební hlasy u senátních voleb. První výsledky senátních voleb budou známy v Praze, jelikož ve volebních obvodech na Praze 2, 4, 8 a 12 se volí jen senátoři; v Praze se nekonají krajské volby, protože se vedení Prahy volí u komunálních voleb. Výsledky za pražské senátní obvody lze tedy očekávat již kolem 15. hodiny.

U ostatních 23 volebních obvodů, kde se volí senátoři, budou výsledky za první kolo známé společně s výsledky krajských voleb, na většině míst Česka tedy přibližně mezi 17. a 18. hodinou.

Kde najdete výsledky krajských voleb?

Výsledky krajských voleb budou zveřejněny na stránkách voleb Českého statistického úřadu (ČSÚ), kde najdete rovněž údaje o volební účasti.

Na stránkách ČSÚ se také snadno proklikáte na výsledky voleb přímo ve vašem volebním okrsku, obci či městě. Stačí zadat „Výsledky hlasování za územní celky“, následně si vyhledáte váš kraj, okres a obec či město.

Jestliže se chcete podívat, jak dopadly minulé krajské volby, podívejte se na stránky Českého statistického úřadu.

Kde najdete výsledky senátních voleb?

Výsledky prvního kola senátních voleb budou známy rovněž na stránkách Českého statistického úřadu. Volí se tradičně do třetiny Senátu (ve 27 volebních obvodech).

Senátorem budou v prvním kole zvolení kandidáti, kteří obdrží více než 50 % hlasů ve svém volebním okrsku.

Jestliže kandidáti budou mít méně než polovinu hlasů, postoupí do druhého kola dva kandidáti s největším počtem platných hlasů.

Případné druhé kolo senátních voleb se pak uskuteční:

  • v pátek 27. září 2024 od 14:00 do 22:00,
  • v sobotu 28. září 2024 od 8:00 do 14:00.

Umístnění volební místnosti je oznámeno na úřední desce vaší obce či města, většina měst a obcí údaje o volebních místnostech zveřejňuje i na svých stránkách či na sociálních sítích.

U druhého kola senátních voleb již neobdržíte volební lístky do vaší poštovní schránky, ale budou k vyzvednutí ve volební místnosti, kde si nezapomeňte vzít platný doklad totožnosti (občanský průkaz či cestovní pas). Jestliže budete mít i voličský průkaz, nezapomeňte si vzít do volební místnosti i ten, jinak vám nebude umožněno volit (kvůli hrozbě dvojí volby).

Voličský průkaz pro druhé kolo senátních voleb si můžete vyřídit osobně do středy 25. září (do 16:00), ale ten uplatníte pouze ve volebním obvodu dle vašeho trvalého bydliště. 

Bohužel, prokázat svoji totožnost tzv. eDokladem bude umožněno až u voleb v roce 2025.

Jakých obvodů se týkají senátní volby v roce 2024?

Noví senátoři se na podzim roku 2024 volí v těchto volebních obvodech:

Číslo volebního obvodu Sídlo
2 Sokolov
5 Chomutov
8 Rokycany
11 Domažlice
14 České Budějovice
17 Praha 12
20 Praha 4
23 Praha 8
26 Praha 2
29 Litoměřice
32 Teplice
35 Jablonec nad Nisou
38 Mladá Boleslav
41 Benešov
44 Chrudim
47 Náchod
50 Svitavy
53 Třebíč
56 Břeclav
59 Brno-město
62 Prostějov
65 Šumperk
68 Opava
71 Ostrava-město
74 Karviná
77 Vsetín
80 Zlín

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

 

Zdroj: Depositphotos

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Volby