Aktuality ze mzdové účtárny a novinky okolo DPH

25.09.2024 | , Internet Info
Komerční sdělení


Tradiční školení o podzimních novinkách pro mzdové účetní a vše o DPH. Projděte si osnovy našich dvou školení. 

Podzimní novinky pro mzdové účetní: 30.  října 2024

Na našem jednodenním online školení se dozvíte aktuální novinky z oblasti mzdového účetnictví a všechna aktuální témata pro mzdové účetní k datu konání školení. Registrace na školení je zde

Okruhy online školení

  • Nová úprava dohod o provedení práce od roku 2025 – rozhodné částky, režim oznámené dohody, uplatňování záměru, zaměstnání malého rozsahu, dopad do zdravotního pojištění, srážková daň, praktické příklady (včetně kombinací, tj. více zaměstnání malého rozsahu současně).
  • Změna insolvenčního zákona, exekučního řádu a občanského soudního řádu od 1. října 2024 (č. 252/2024 Sb.) - nový postup ve srážkách ze mzdy v exekucích a insolvencích, nová centrální evidence exekučních srážek a změna v součinnosti zaměstnavatelů. 
  • Novely zákoníku práce – podrobně k oběma novelám. První, již schválená novela č. 230/2024 Sb. s účinností od 1. srpna 2024 a 1. ledna 2025 – mzda, plat, úprava dovolené a odměňování u dohod konaných mimo pracovní poměr, rozvrhování a samorozvrhování pracovní doby podle nových podmínek atd. Druhá připravovaná od 1. ledna 2025 – úprava zkušební doby, výpovědí, práce mladistvých, výpočtu průměrného výdělku atd. 
  • Změny nemocenských dávek od roku 2025 – podrobně ke změnám v ošetřovném, peněžité pomoci v mateřství, elektronické komunikaci při žádosti o ostatní nemocenské dávky vystavované zaměstnavatelem atd.

Jak bude školení probíhat

Online školení proběhne přes aplikaci ZOOM. Připojení je velmi jednoduché, dva dny před školením vám zašleme návod na připojení a v den školení od nás dostanete přístupové údaje. Pokud byste měli s připojením jakýkoliv problém, samozřejmě vám jej pomůžeme vyřešit.

Lektorka PhDr. Dagmar Kučerová

Školení proběhne pod taktovkou PhDr. Dagmar Kučerové, která se lektorskou činností zabývá od roku 2009. Zaměřuje se na oblast mzdového účetnictví a personalistiky, včetně legislativních novinek a aktuálních právních výkladů z dané oblasti. Středoškolské ekonomické vzdělání a několikaletou účetní praxi doplnila studiem pedagogiky na filosofické fakultě se specializací v oboru vzdělávání dospělých. Je držitelkou certifikátu Bilanční účetní, členkou Komory certifikovaných účetních. Několik let přednášela na UTB Zlín na fakultě managementu a ekonomiky, Ústav financí a účetnictví. Působí také jako redaktorka serveru Podnikatel.cz, kde publikuje články převážně z oblasti pracovněprávní a daňové problematiky.

Aktuální problémy uplatňování DPH a změny pro rok 2024: 7.  listopadu 2024

Online školení bude zaměřeno především na aktuální problémy při uplatňování DPH v roce 2024, společně se také podíváme na plánované změny pro rok 2025. Na školení se můžete přihlásit pomocí jednoduchého formuláře

Okruhy online školení

  • Základní informace o aktuálním stavu národní a evropské legislativy v oblasti DPH
  • Vymezení obratu a registraci plátců v roce 2024 a 2025
  • Základní principy zvláštního režimu pro malé podniky od 1. 1. 2025
  • Stanovení základu daně, oprava základu daně a výše daně, včetně změn od 1. 1. 2025
  • Sazby daně v roce 2024 a předpokládané změny pro rok 2025
  • Osvobození v režimu pro malé podniky v tuzemsku od 1. 1. 2025
  • Uplatňování osvobození od daně bez nároku na odpočet daně se zaměřením na dodání a nájem nemovitých věcí, včetně změn od 1. 1. 2025
  • Přeshraniční režim pro malé podniky od 1. 1. 2025
  • Odpočet daně v roce 2024 a 2025
  • Trvalé a dočasné použití režimu přenesení daňové povinnosti na příjemce zdanitelného plnění, včetně změn od 1. 1. 2025
  • Správa daně v tuzemsku, včetně změn od 1. 1. 2025
  • Další aktuální problémy při aplikaci zákona o DPH

Pro koho

Online školení je určeno pro účetní a pracovníky daňových oddělení firem a organizací, které jsou plátci DPH.

Jak bude školení probíhat

Online školení proběhne přes aplikaci ZOOM. Připojení je velmi jednoduché, dva dny před školením vám zašleme návod na připojení a v den školení od nás dostanete přístupové údaje. Pokud byste měli s připojením jakýkoliv problém, samozřejmě vám jej pomůžeme vyřešit.

Václav Benda

Školení povede Václav Benda, který dlouhodobě působí jako lektor. Vystudoval VŠE v Praze. Od roku 1990 pracoval na Ministerstvu financí v odboru nepřímých daní a podílel se na přípravě zákona o DPH, který nabyl účinnosti 1. ledna 1993. Od roku 1993 působil na Ministerstvu financí jako vedoucí oddělení legislativy DPH a v této funkci se také podílel na přípravě a projednávání nového zákona o DPH, který nabyl účinnosti dnem vstupu České republiky do Evropské unie 1. 5. 2004. Dlouhodobě působí jako lektor a autor řady publikací a článků k DPH, podílel se na vzdělávání pracovníků územních finančních orgánů. Od roku 2004 působí v soukromé poradenské sféře (firma BVO.CZ s.r.o.), v níž se specializuje na poradenskou činnost v oblasti DPH.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení