Jak se změní základní sazby pro zahraniční stravné v roce 2025

30.09.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Ministerstvo financí navrhlo sazby náhrad zahraničního stravného pro příští rok. U kterých států se sazby změní a o kolik?

Zahraniční stravné slouží zaměstnancům jako peněžní náhrada od zaměstnavatele za stravování během pracovních cest v zahraničí. Ke zvyšování sazeb zahraničního stravného dochází vždy k 1. lednu kalendářního roku na základě vyhlášky, kterou vydává Ministerstvo financí. Výše příspěvku se odvíjí na základě toho, do jaké země zaměstnanec cestuje, délce zahraniční cesty a také toho, zda zaměstnavatel zaměstnanci zajistil část jídla sám.

Náhrady za cesty do zahraničí přímo upravuje zákoník práce. Ten udává, že zaměstnavatel je povinen za určených podmínek zaměstnanci zajistit náhrady jízdních výdajů, jízdních výdajů k návštěvě člena rodiny, výdajů na ubytování, stravovacích výdajů v cizí měně (zahraniční stravné) a nutných vedlejších výdajů.

Zdroj: Depositphotos

Kdy má zaměstnanec vyslaný do zahraničí nárok na stravné?

Zaměstnanci vyslanému do zahraničí přísluší stravné v plné výši tehdy, pokud délka cesty mimo ČR trvá déle než 18 hodin v kalendářním dni.

Pokud cesta trvá déle než 12 hodin, ale přitom nejvýše 18, poskytne zaměstnavatel stravné ve výši ⅔ základní sazby.

Při cestě, která trvá 12 hodin a méně (avšak nejméně 1 hodinu), je zaměstnanci poskytnuto stravné ve výši ⅓ základní sazby.

Zahraniční stravné poskytuje zaměstnavatel v takové měně, která je uvedená ve vyhlášce Ministerstva financí. Avšak zaměstnavatel se zaměstnancem se mohou dohodnout, že bude stravné poskytnuto v české měně.

Tip: Co musíte udělat, abyste dostali od zaměstnavatele stravné?

Zaměstnavatel může poskytnout i nižší stravné, než je předepsaná sazba

Zákoník práce zaměstnavateli umožňuje základní sazbu zahraničního stravného snížit. Avšak nižší sazba musí být ujednána se zaměstnancem ještě před započetím pracovní cesty.

I nižší sazba musí být minimálně ve výši 75 % základní sazby nebo 50 % u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby.

V případě, že zaměstnavatel zařídí zaměstnanci část jídla během pracovní cesty sám, dochází ke krácení stravného.

Pro zaměstnavatele ve veřejném sektoru jsou základní sazby stravného závazné. Avšak pro vedoucí organizačních složek státu a jejich zástupce může být sazba navýšena až o 15 %.

Na základě čeho se určuje výše sazby pro zahraniční stravné?

Návrhy na základní sazby připravuje Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s českými zastupitelskými úřady, které sledují vývoj cen ve veřejném stravování v daném státě. Na základě těchto podkladů každoročně Ministerstvo financí mění základní výše sazeb u některých států.

Kontrolu nad dodržováním pravidel pro poskytování cestovních náhrad provádějí oblastní inspektoráty práce.

Jaké budou výše sazeb zahraničního stravného v roce 2025?

Pro rok 2025 je u sedmi států navrhována změna měny sazeb z dolarů na eura. U 38 zemí došlo ke změně základní sazby stravného.

Zdroj: Ministerstvo financí

Tip: Jak vybruslit ze služební cesty, na kterou se vám nechce

Zaměstnanec může požadovat před pracovní cestou zálohu

Jelikož je stravné poskytováno na základě stanovené sazby, nemusí si zaměstnanec ukládat během cesty žádné účtenky za nakoupené jídlo. Zaměstnavatele tedy nebude zajímat, zda je cena za nakoupené jídlo vyšší, nebo nižší než výše náhrady. Zaměstnanec pouze zaměstnavateli předloží po skončení pracovní cesty do 10 dnů dokument (např. cestovní příkaz), který ho opravňuje k získání náhrady stravného. 

Ne vždy má zaměstnanec finanční rezervu na to, aby mohl čekal, že mu bude stravné poskytnuto až po skončení cesty. V takovém případě, když o to zaměstnanec požádá, musí zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout zálohu nebo celou výši stravného ještě před cestou do zahraničí. Záloha nemusí být v hotovosti, ale může být rovněž poslána na bankovní účet zaměstnance.

Základní sazby navrhované pro zahraniční stravné mají platit od 1. ledna 2025. 

 

Čtěte také:

Proč není veškerá činnost zaměstnance na pracovní cestě placená?

Minimální mzda a zaručený plat od roku 2025

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ